Tuesday, 19 September 2017

Anchovy Fritters

0 comments
Bismillah.. As salammualaikum w.b.t.. :)

Bukan main lagi anchovy fritters tajuknya. ;') padahal cuma jemput-jemput ikan bilis senang yang amat! ;D


Rangup di luar, lembut di dalam. Onom..nom..nom! :p

Sama je dengan jemput-jemput atau cengkodok lain. Yang penting batter (ececeh.. Siap batter kan! Haha.. Alaa, campuran tepung, air, telur ikut sesedap korang lah :p) + lepas tu campur dengan isi kandungan yang you all nak (macam vegies or bilis or kelapa or apa-apa la).

TAPI, nak share TIPS cara mommy bancuh je. Yang mana belum tau, maybe boleh la try kalau nak follow. Yang dah tahu, takpe..hehehe.. ;)

Mommy bancuh dengan AIR PANAS mengelegak dari cerek. Mommy start buat macam ni dari masa try buat churros dulu-dulu. Sebab nampak boleh dapat tekstur rangup kat luar, kekal lembut kat dalam macam churros kan. :)
*make sure kacaulah pakai spatula ke, sudu dulu tau tau tau. Kalau taknak tangan jari jemari you all melecur.

Ok tu je.. 

RESIPI anchovy + potato fritters :p byMOMMY:-

Tepung gandum (agak-agak dalam 1 cawan)
Garam secukup rasa 
Air panas

- masukkan garam dalam tepung. Masuk air panas sikit-sikit, mix pakai sudu sampai bergentel jadi macam doh (tapi doh memang lembut sikit).
- agak macam dah suam dah boleh pegang, uli-uli sikit. 

1 biji kentang (disagat dan cincang kasar sikit)
1/4 bawang holand potong dadu
Ikan bilis (boleh blend kasar dengan bawang holland/ tumbuk-tumbuk dengan lesung)

- mix dengan adunan tepung tadi. 
- goreng dengan api sederhana. 
- SIAP! 


Selamat mencuba dan menjamu selera! 

Love,
Mommy ima..~

Friday, 25 August 2017

Cars 3 The Movie

0 comments
Bismillah.. As salammualaikum wbt.. :)

Excited mommy dapatkan ticket movie premiere untuk Cars 3 The Movie. Masuk contest. Menang. Nak dapatkan extra tix lagi. Wahh.. Thank you Nuff! :)

Unfortunately, on the date of movie premiere (23rd August) tak dapat juga join. Daddy start busy with his job project time tu. Mommy dah la tak hilang lagi frustated tak dapat pergi IKEA (opps! Haha). Tapi redha, sebab tahu pasti ada hikmahnya. 

Entry photo post contest yang mommy join:-

Alham..
Nufayla... ;p


Aneesa.. 

Aleesya.. 

DM from Nuffnang. Mommy excited, syukur Alhamdulillah.. :)



Tak ralat sangat walau tak dapat pergi movie premiere ni. Jauh kan.. We all kat Melaka, tempat kejadian kat Sunway Pyramid (tempat selalu we all pergi kan.. spend family weekends masa stay kat Shah Alam dulu... :') )

Daddy pun at last dapat juga spend masa 2/9 bawa anak-anak pergi tengok movie Cars ni. Yeay! Alhamdulillah.. Ada rezeki lebih, bawa rombongan cousins anak-anak belah daddy. Kalau cousins anak-anak belah mommy dekat, memang dah ajak join sekali. Seronok anak-anak, meriah..



Best tak Cars 3? 
Mommy personal review: mommy bagi 7/10. Frust sikit sebab last McQueen jadi macam tu. Mommy bayangkan lagi hebat.hehehe.. Takmo citer lebih, kesian yang belum tengok..nanti kurang syiok. So far, jalan cerita memang ok. Takde la boring macam citer angry bird. Hahaha.. Opps..sorry. Personal review je ni. 


Love,
Mommy ima..~

Sunday, 13 August 2017

Baby 6 months Solid Food

0 comments
Bismillah.. As sapammualaikum wbt.. :)

Masa baby Afeera masuk 6 bulan, mommy ada story kat blog yang mommy delay sikit masa untuk beri solid food. Sebab masuk je 6 bulan, mommy try beri mashed banana + ebm, tapi nampaknya baby masih belum telan dengan proper. 

After 6m2w, mommy try lagi buat solid food. Alhamdulillah.. Baby Afeera dah start menelan dengan proper dan semangat nak makan. Yeay! ;D

Mommy start dengan puri buah.
Mommy masih lagi apply 4 days rule baby food untuk make sure kenal pasti if baby alergi atau tak sesuai dengan jenis makanan tu. 

Ok, first round 4 days rule (or more..hehe) mommy start dengan puree APPLE + DATES. 
Peel apples, cut into small pieces and steam. Mommy steam sekali dates, then peel kulit dates yang agak keras-keras lagi and make sure take out the seeds. 
Biar suam, and blend. 
Simpan dalam baby storage/ice cube untuk frozenkan. 


Alhamdulillah, baby Afeera suka apple + dates. Second round, mommy buat lagi, tapi baby Afeera macam kurang excited masa makan. Sebab mommy terpaksa guna apple fuji yang maybe macam masam sikit baby Afeera rasa (itu je stok ada masa tu... T_T) 
So, untuk baby puree apple ni, mommy suggest guna red apple jenis RED DELICIOUS, atau GALA. Ok? :)

Next menu, baru nak try CARROT + DATES. 


Ok, nanti mommy share lagi. 

Love, 
Mommy_ima~


Friday, 11 August 2017

Spin Mop Review

0 comments
Bismillah.. As salammualaikum wbt.. :)

Lama tak review barang yang mommy guna. Hari ni nak share experience guna spin mop yang nampak macam best ni. Ada jual banyak online. Contohnya GoShop, CJWow, Lazada, etc.. Kat offline sesetengah kedai pun ada ternampak jual ni. You all kalau berminat, boleh la survey kat mana yang berkenan. 


Daddy belikan 'toys' baru mommy ni kat Lazada. Warna favourite mommy, green. Excited kejap nak guna. ;)
Dalam wish list mommy, sebenarnya cuma teringin nak spray mop Rubberma*d tu pun dah cukup. ;p 
Dah daddy tergoda dengan spin mop ni. Jadi daddy belikan mop yang lagi gedabak besar ni, harga pun lagi up..mommy terima je dengan tangan yang terbuka tanpa banyak bicara. :p
Spin mop kat Lazada ada banyak jenis tau. Ada yang harga dari RM30+ hingga RM100+ pun ada. Daddy dah survey specification tu, daddy beli yang RM100+. Daddy kata, mesti ada sebab kenapa mahal kan. Hmm..no komen. :') Tapi kadangkala, tak semestinya murah tak serasi kan..hee~ ;)
Apa kelebihan yang mahal sikit ni selain dari yang biasa? 

Pros:
Heavy duty material - rod daripada stainless steel. 
Ada pedal untuk spin dry mop lepas celup air.
Ada lubang untuk buangkan air. Jadi bila siap mop, takyah tongangkan nak keluarkan air banyak yang berat. 

Cons:
Berat sikit. Boleh bina muscle mommy. Hahaha. ;D
Susah sikit nak lock supaya jangan pusing sekali masa mop lantai. 
Kat kepala mop yg besi bulat pegang kain mop tu, besar. Rambu ramba tu pendek sikit, jadi masa mop tu kalaulah rambu ramba tu tak balance, besi tu akan bergesel dengan lantai. Mommy ngiluuu sikit. >.<
Nak menyimpan perlukan ruang. 
Walau ada roda, agak mencabar jugak setiap kali nak angkuttt keluar masuk stor-tandas. 

Specification lengkap, boleh view link ni:
http://www.lazada.com.my/easy-spin-mop-micro-fiber-cloth-wpedal-wheels-amp-stainlesssteel-basket-19908428.html?spm=a2o4k.category-250103000000.0.0.dbAoFu&ff=1&sc=ER8y

Mommy so-so je dengan mop ni. Tak recommended sangat for me. Walaupun pada mulanya tengok kat goShop bila tengok orang tu promot, iols tergoda.hahaha.. :')
*spraymop masih menjadi idaman hati..hehehe.

Pakai mop tisu beli kat daiso pun mommy dah cukup gembira tau. Itu juga yang mommy capai dulu kalau nak pantas. Terbaik mop daiso tisu ni untuk mop rambut bersepah kat lantai. \(^_^)/

By the way, mommy guna floor cleaner liquid Basic-H ni dah lama dah. Masih setia dan belum pernah bertukar. 
Oddorless. Safe. 
Mommy selalu letak sikit dettol dalam air untuk mop juga.




Teringin juga nak beli brand lain yang natural dan bau segae bugar.
Tapi, sayang $ juga nak invest sebab bukan murah sangat. 
Pastu takut juga bau tak serasi dengan loobang hidung ni..haha. Paling tak best bau menusuk, boleh sakit kepala jadinya. (-_-) 
Pastu, tak tukar-tukar jugak brand lain sebab pakai basic-H ni macam tak habis-habis. Apesal eh? ;*
Jimat dan tahan lama tau rupanya. 

Ok, itu je setakat ni yang teringat nak taip.
Disclaimer: ni review hanya pendapat peribadi mommy.Lain orang mungkin lain serasinya. Mommy just nak share jika ia membantu sesetengah pihak. 

Love,
Mommy_ima~
@ 3:39 a.m. -aik? Malam-malam buta lagi menaip hari ni. (@_@") monitor anak-anak yang kejap-kejap terkejut ni haa bunyi guruh kilat petir, hujan lebat.. ;)

Thursday, 10 August 2017

Bermula Semangat Sambutan Hari Merdeka

0 comments
Bismillah... As salammualaikum wbt.. :)

Bulan Ogos je ingat hari Merdeka. Dah mula nampak bendera Malaysia berkibar-kibar. Rumah kami pun daddy dah pasang bendera. Balance bendera yang daddy beli untuk sambutan hari merdeka kat sekolah agama kakak Aleesya. Nak guna cuma 1 je, tapi kena beli 10 terus. Sebab kedai tu dah siap-siap jual 10 ketul dalam sepeket. :p Hehehe.. Takpe. Ada hikmahnya. Rumah terus awal-awal berseri dengan semangat Merdeka tau! ;)

Sambutan hari Merdeka kat sekolah agama kakak Aleesya nampaknya awal-awal dah selesai. Simple je.. Syukur dan bersederhana.. Kibar-kibar bendera. Sejam sebelum pergi sekolah agama, baru kakak Aleesya teringat minta tolong daddy beli bendera. Kalut terus daddy start kereta keluar dengan kakak Aleesya cari bendera. :'D


Sekolah agama tahap 1 (tahun 1,2 dan 3).

Untuk sambutan kemerdekaan sekolah kebangsaan tahun 2017 ni, tak pasti macam mana pula. Guru kelas kakak Aleesya tengah cuti bersalin. Buat masa ni, takde group whatsapp kelas, takde whatsapp nombor fon guru ganti. Redha je la.. :')

Baju kemerdekaan kakak Aleesya masa tahun lepas (2016), dah ada guru tahun 1 ambil pinjam. Mommy pun tak dapat info apa-apa, jadinya dengan rela hati beri pinjam. Harap cikgu pulang balik sebelum 31 haribulan, kami nak guna sebab nak sambut merdeka. :)

Baju bendera Malaysia kakak Aleesya. Special custom made, tailornya ibu Zahraa. Mommy siapkan bahan je. Memang terbaik! Dapat nombor 2.. Alhamdulillah..

Mommy sempat record masa "fashion show" pertandingan Gaya Merdeka kakak Aleesya tahun lepas tu. ;) Mommy kan busy body masa Aleesya tahun 1 tu, semua nak tahu.hahaha.. Cikgu pun bagi green light je mommy nak datang. Siap bagi tips jawapan kalau pak guard tanya kenapa nak masuk sekolah. :') Sepatutnya tu cuma internal progam je. :D mommy terharu tau dengan guru kelas kakak Aleesya masa tahun 1 tu. 


Ni videonya.. Kagum tau anak-anak kecil baru 7 tahun, tapi berani naik atas stage. 
Macam-macam gaya, macam-macam ragam. Penonton pun terhibur sama.. Memang menceriakan hari kami betul anak-anak cemerlang ni tau. :'D

Ok posing dengan mommy jangan dilupa. ;D


Maafkan rupa mommy yang comot. Nak cepat masa tu, sarung je apa sempat, touch up pun tak berapa ada mood. Masa tu dah pregnant kan Afeera, dalam 4 bulan macam tu kot. :D tu yang muka bertambah bulat. :')

Ok, Aneesa pun ada baju bendera tau. Special custome made juga, by mommy. :) skirt kembang je yang menjadi, maaf ye anakku sayang.. Itu je yang menjadi kenyataan, dalam bayangan mommy, macam-macam boleh buat kononnya. Tapi, Aneesa pun menang juga tau. Yeay! Alhamdulillah.. 


Gambar comel kakak Aleesya dan Aneesa dengan baju bendera Malaysia. 


Ok, setakat ni.. gambar ni je mommy sempat jumpa untuk throwback sikit sambutan merdeka. Yang lain dah transfer dalam komputer. Tapi, malangnya komputer tengah tak boleh on. Mommy tak tahu apa masalahnya. Harap masih boleh diselamatkan lah. :') Sebab semua gambar kenangan dari mommy tunang dengan daddy, dalam tu je. Belum sempat mommy buat back up.. :'(

Ok, ada satu lagi gambar merdeka. Sambutan Merdeka daddy, join konvoi perbarisan merdeka kereta mini cooper.. :) gigih mommy daddy hias mini cooper ni. ;) 


Lately ni daddy seorang pemalu. :p Atas request daddy, kita hide sikit muka daddy. (^_^)

Alhamdulillah.. Ada juga saki baki gambar mommy cedok dari private instagram mommy. Maaf ye kawan-kawan yang request untuk follow ig mommy yang ni, mommy tak dapat nak approved. (-_-") Takpe, tak rugi pun tau, sebab banyak gambar mommy yang perasan dan syiok sendiri je lebih dalam tu ;D untuk koleksi mommy sendiri di hari tua. Hahaha.. :D 
kalau nak follow ig mommy juga, boleh follow yang lagi satu, @healthybeauty_my. ;p

Gigih mommy siapkan taip entry panjang-panjang malam-malam buta ni sambil stay up jaga Alham demam. 
Semoga AlhamNaufal diberi kesembuhan yang sempurna, sihat tubuh badan dan akal fikiran.. Aamiiin.. 

Love,
Mommy_ima~
10/08/17 @2:08 a.m.



 

Friday, 4 August 2017

Baby Afeera is Now Half Year Old

0 comments
Bismillah.. As salammualaikum wbt... :)

Lama tak update, sedar-sedar dah 6 bulan 3 minggu umur our little miracle baby, Afeera Nufayla. 



Alhamdulillah.. So far so good. Mommy bersyukur dengan perkembangan Nufayla yang baik dan sempurna. Nak kata cepat sangat pun tak, nak kata slow sangat pun tak. Just nice for us, alhamdulillah. ;)

Afeera 6m milestone:-
- Late 5 months dah merangkak dan maju bertapak-tapak, dan accidently terduduk sendiri. Pastu dia buat muka pelik taktau nak buat apa. Mommy clap hand, baru afeera nampak happy and feel normal. Hahaha.. Then banyak kali afeera try duduk, banyak kali juga bergelimpangan. Whoopsy! :')
- early 6 months dah start duduk tegap. Alhamdulillah..
- baru je duduk tegap, dah capai sofa konon nak diri. Ececee.. Bergelimpangan lah lagi..hiks. :p
- now, dah diri tegap dengan pautan. Kalau tak berpaut, masih bergelimpangan. Tapi its look like afeera nak belajar start imbangkan diri sekali sekala. Kita tunggu dan lihat. ;)
- solid food? early 6 months mommy tried suapkan mashed banana + EBM. Hmm.. Belum berapa nak menelan. Hehehe.. So, mommy decided untuk delay start beri Afeera solid food. Will continue on baby solid food soon. 

Throwback sikit Afeera's monthly photo:
















Okay, tak sempat lagi nak story tentang pipi Afeera yang sensitif. 
Actually, skin Afeera nampaknya sensitif. Rasanya, start nampak terserlah dalam 2-3 bulan lepas. Rashes kat pipi. Then rashes tu siap berair. Now, alhamdulillah nampaknya dah beransur pulih. Nanti in shaa Allah mommy share apa yang kami ikhtiarkan untuk baby sensitive skin ni. 

Love, 
Mommy ima~❤️

Friday, 28 July 2017

Happy 6th Birthday Syaurah

0 comments
Bismillah.. 

Anak susuan mommy, Dania Syaurah. 
Alhamdulillah.. Membesar dengan sihat dan ceria. 

26hb Julai, genap 6 tahun. 

Syaurah memang senang diuruskan sejak baby, anak solehah yang bijak, penyayang dan aktif. Mommy and everyone love you! ❤️


Semoga Syaurah terus membesar dengan sihat dan ceria, sentiasa taat perintah Allah dan mama papa, serta berjaya dengan cemerlang dunia akhirat. Aamiiin...

Saturday, 13 May 2017

Afeera Say Thanks!

0 comments
Bismillah.. As salammualaikum wbt.. :)

Alhamdulillah.. dah masuk 4 bulan my miracle baby, Nur Afeera Nufayla. 
Sekarang tukar-tukar panggil nama Nufayla pula. Jadi, bila panggil mana-mana nama pun dia tahu itu nama dia. :p Kalau rajin, memang panggil nama penuh sekali dengan binti. :D

Syukur sangat, perkembangan Nufayla sangat baik dan sempurna.
Dah masuk 4 bulan ni, daddy selalu kata Nufayla nampak sangat cepat dari semua aspek.
1 bulan dah pakai baju saiz 6-12 bulan.
2 bulan dah start kenal orang.
3 bulan dah nak duduk.
4 bulan..macam-macam lah. Sampai tak sempat mommy nak catit milestones Nufayla. :'D

Luas rezeki Nufayla.. Sampai sekarang masih banyak Nufayla dapat gift macam-macam.
Mommy doakan moga Nur Afeera Nufayla terus diperluaskan pelbagai rezeki yang tak putus sampai bila-bila. Aamiiin.. 



Terima kasih pada semua.. Keluarga, kawan-kawan, saudara mara, para peminat. Tanpa anda, siapa lah saya! Eh, dah macam ucapan terima anugerah pula. :')

Banyak lagi gambar Nufayla yang mommy belum transfer. Jadi tak dapat nak upload update kat blog sementara ni. Nanti mommy upload ye. 

p/s: Selamat ulangtahun kelahiran buat anak mommy daddy, Muhammad Alham Naufal. Sempena 15 Syaaban (nisfu syaaban), genap umur Alham 3 tahun mengikut kalendar hijrah.
Nanti mommy update lagi tentang early celebration birthday Alham, ok. Muaah! :*

LOve,
Mommy Ima~♥


Saturday, 8 April 2017

Bila Mengidam, Nikmatnya Pai Telur

0 comments

Bismillah.. As salammualaikum wbt.. :)

Terkenang kat pai telur, pemberian seorang sahabat. Sebenarnya, ummi kepada sahabat kakak Aleesya masa di tadika PASTI dulu. Terus, mak-mak ni berhubung jadi kawan pula.. :p



Istimewa sangat pai telur ni. Bukan setakat special pada rasa mewahnya je.. Tapi kisah di sebalik terjadinya pai telur ni, keikhlasan dan kesungguhan ukhti Shikin (ummi aisyah sofea) buat untuk mommy yang sarat menanti hari nak bersalin. :')

Ya Allah.. Nikmat sangat dapat makan pai telur sepuas-puasnya. Sempat juga, sehari sebelum bersalin tekak mommy ni rasa pai telur yang diidamkan. :) 



Mommy memang lama dah teringin rasa nak makan pai telur. Nak kata mengidam time mengandungkan Afeera tu, tak juga. Sebab masih boleh kawal keinginan, tapiselalu juga terbayang. Ummi aisyah ni memang niaga pelbagai homemade dessert. Antaranya pai telur ni. Tapiiiii.. Time mommy teringin nak makan ni, ummi aisyahsofea ni pun pregnant juga. Alahannya agak teruk, jadi dia terpaksa hold dulu niaga dessert sebab tak berapa larat nak baking and cooking. 

Bila mommy kira-kira ummi aisyahsofea ni  dah masuk trimester kedua, mommy cuna usha kot ummi aisyahsofea dah start baking semula. Mommy nak tempah pai telur sebab masih terbayang-bayang. Tapi, ummi aisyahsofea masih belum ambil tempahan buat masa itu.. :'(

Tapi kan, ummi aisyahsofea kata dia memang dah lama nak buat sebab anak-anaknya juga dah tanya teringin nak makan. Dalam masa yang sama, tak sampai hati kecewakan permintaan mommy mengandung yang mengada ni..hihihi. Jadi, dia ambil special order..buat khas untuk mommy! Yeay..alhamdulillah.. :D




Di hari kejadian kami berjumpa, mommy excited dan terharu sangat sebab ummi aisyahsofea sanggup ambil order walau alahan pregnant, buatkan pai telur.
Double triple mommy terharu, bila ummi aisyahsofea yang baik hati ni bagi mommy free je pai telur ni.. Ohhh...speechless. 

Betul-betul sehari sebelum mommy bersalin. Ya Allah, indah sungguh aturan-Mu. Hari Khamis jumpa ummi aisyahsofea dapat makan pai telur sepuasnya, Jumaat baby dah ready nak keluar ke dunia nyata. :')

Semoga Allah limpahkan lagi rezeki buat Shikin sekeluarga, diberi kesihatan yang sempurna, dipermudahkan perjalanan kehamilan dan kelahiran baby baru, serta bahagia dunia dan akhirat.. Aamiiin. 

P/s: Ummi aisyahsofea ni memang business woman yang kental tau. Macam-macam dia niaga. Selain dari homemade deserts,  ada juga muslimah and kids attires terkini yang cantik-cantik tau. Boleh cuci mata kat page: Aisya Sofea Collections.

Friday, 24 March 2017

1mo Moment Baby Afeera

0 comments
Bismillah.. As salammualaikum wbt...

Alhamdulillah.. Afeera dah masuk 2 months old. Tapi disebabkan memory komputer dan phone dah almost full, jadi mommy nak throwback sikit moments Afeera since day 1 hingga 1 month old. 

Bismillahi masyaAllah.. tiba-tiba mommy touching bila tengok balik gambar-gambar Afeera yang baru lahir. :') Our precious miracle baby, Nur Afeera Nufayla.








Semoga Nur Afeera Nufayla membesar dengan sempurna, sihat tubuh badan dan akal fikiran, terus menjadi anak solehah yang beriman berilmu dan bertaqwa, taat perintah Allah, taat pada mommy daddy dan semoga sentiasa dipelihara oleh Allah. Aamiiin, in shaa Allah.

Love,
Mommy Eima~












Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

ONE Family Memories... © 2009 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | Images by Tadpole's Notez | Blog Templates created by Web Hosting Men