Bukan main lagi anchovy fritters tajuknya. ;') padahal cuma jemput-jemput ikan bilis senang yang amat! ;D
Rangup di luar, lembut di dalam. Onom..nom..nom! :p
Sama je dengan jemput-jemput atau cengkodok lain. Yang penting batter (ececeh.. Siap batter kan! Haha.. Alaa, campuran tepung, air, telur ikut sesedap korang lah :p) + lepas tu campur dengan isi kandungan yang you all nak (macam vegies or bilis or kelapa or apa-apa la).
TAPI, nak share TIPS cara mommy bancuh je. Yang mana belum tau, maybe boleh la try kalau nak follow. Yang dah tahu, takpe..hehehe.. ;)
Mommy bancuh dengan AIR PANAS mengelegak dari cerek. Mommy start buat macam ni dari masa try buat churros dulu-dulu. Sebab nampak boleh dapat tekstur rangup kat luar, kekal lembut kat dalam macam churros kan. :)
*make sure kacaulah pakai spatula ke, sudu dulu tau tau tau. Kalau taknak tangan jari jemari you all melecur.
Ok tu je..
RESIPI anchovy + potato fritters :p byMOMMY:-
Tepung gandum (agak-agak dalam 1 cawan)
Garam secukup rasa
Air panas
- masukkan garam dalam tepung. Masuk air panas sikit-sikit, mix pakai sudu sampai bergentel jadi macam doh (tapi doh memang lembut sikit).
- agak macam dah suam dah boleh pegang, uli-uli sikit.
1 biji kentang (disagat dan cincang kasar sikit)
1/4 bawang holand potong dadu
Ikan bilis (boleh blend kasar dengan bawang holland/ tumbuk-tumbuk dengan lesung)
- mix dengan adunan tepung tadi.
- goreng dengan api sederhana.
- SIAP!
No comments:
Post a Comment