Friday, 20 July 2012

Segmen : Nostalgia Ramadhan




As salam...

20 tahun 10 tahun yang lalu (pembetulan - nasib baik mama lydya perasan, silap...bukan 10 tahun lalu :p)  kira-kira umur saya 6 tahun
saya dah berlatih puasa penuh. (means puasa 1 hari penuh...tu pun ada hari2 yang lobang2 lagi la kiranya..hik.3 :p)
Kira ok la.. Abah saya memang tak garang sangat, tapi saya segan la dengan kawan kelas yang puasa.
Ada ramai juga kawan yang masih tak berpuasa lagi time tu, tapi saya nak puasa sebab my family semua puasa kan, tak best makan sorang2 (kecuali adik saya yang kecik lagi time tu...)

1 hari, keluarga Pak Ngah saya datang ramai-ramai ke rumah untuk berbuka bersama-sama.
Saya tinggal serumah dengan arwah nenek, jadi memang rumah kampung yang saya duduk dulu tu tempat berkumpul pakcik makcik semua.
Banyak la lauk pauk, kueh mueh untuk juadah berbuka. Memang meriah suasana tu.

Dan...azan pun berkumandang.
Masing-masing dah baca doa dan berbuka puasa.
Saya...duk tengok je dorang makan. Sedap betul mereka makan...
Dalam hati saya berkata-kata.."Macam mana nak makan ni...saya tak berbuka lagi..."
Tak de sorang pun perasan sekian lama saya duduk sama-sama dengan mereka, tapi langsung tak makan.
Korang tau kenapa saya tak makan lagi???

haaa..meh saya cerita.
Duk semua orang sibuk suap juadah berbuka dalam mulut masing-masing,
tiba-tiba abah saya yang memang perihatin kat anak dia sorang ni tanya..
"Kenapa angah (pangilan saya) tak makan lagi?"

Saya senyum je...then geleng kepala.
Datang kat abah and berbisik kat telinga abah..
"Angah tak baca doa buka puasa lagi, macam mana nak berbuka...tak boleh la nak makan..."
"hahahhahha" ayah saya gelak..
Pakcik pun tanya la kenapa abah gelak..
So, abah pun cerita la ape saya kata..
Semua bantai gelak.. malu juga!huuuu..~ :p

"Takpe angah..baca doa makan biasa pun boleh dah.."
"tak nak..." degil kan..nak jugak doa buka puasa yg 'allahumma lakasumtu..' tu.. :p
"Ok, meh baca dengan abah...

 Ok...dah boleh makan dah!

hihi...saya segan tau. Dulu saya memang lemah bab2 menghafal ni.
So, time berbuka je mesti buka TV sebab TV kan ada baca doa berbuka sama-sama sebelum azan kan.
Time pakcik makcik datang tu, TV tutup..dengar azan kat surau je.
Then, doa buka dorang baca masing-masing je.
So, saya sorang je tak pandai baca doa lagi.. :p

p/s: Saya kecik lagi time tu, dah set in mind nak buka puasa kena baca doa dulu.. :)

11 comments on "Segmen : Nostalgia Ramadhan"

C'Jai on 20 July 2012 at 13:57 said...

haha.. budak2 kan..memang la jujur dan telus... tapi bagus..

terima kasih sudi join segmen ni...

Elyda Mama Lydya on 20 July 2012 at 13:58 said...

Hehe..mesti comel je kan duduk je tgh org mkn rmai2..sy dlu rsnye std 2 bru pose xde lobang..10 thn lps?rse 20 thn lps kan?

wantie on 20 July 2012 at 15:40 said...

sib baik abah perasan. kalau idak sampai ke sahur la tak makan makan.

Ummi Iman on 20 July 2012 at 16:15 said...

Alahai bagusnya lah.. :)
Selamat berpuasa ya..

anisalya on 20 July 2012 at 16:55 said...

hahaha... comel je.

lynn kamarul on 23 July 2012 at 07:20 said...

sweet je kan. hehe masing2 ada pengalaman bpuasa masa kecik2 dulu. mummy, u skrg 26 thn la eh ? muda 3 thn dr sy.


::selamat bersegmen ::

mama aryan on 23 July 2012 at 09:16 said...

gud luck..saya pun join jugak segmen ni

adyna on 23 July 2012 at 11:19 said...

selamat berpuasa , kenangan tue :)

IntaNBerliaN on 24 July 2012 at 17:00 said...

hihii sweet je.. tp baguslah.. kecik2 ima dah tahu pasal doa bk pose

C'Jai on 24 July 2012 at 19:07 said...

jom baca nostalgia kengkawan yang lain, sementara menanti keputusan pemenang di link
http://ummuainries.blogspot.com/2012/07/senarai-peserta-segmen-nostalgia.html

Emas Putih on 25 July 2012 at 00:41 said...

Salam Ramadhan.. terjah entry awak.. follow sini jugak.. hehe http://kisahemasputih90.blogspot.com/2012/07/segmen-nostalgia-ramadhan.html

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

ONE Family Memories... © 2009 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | Images by Tadpole's Notez | Blog Templates created by Web Hosting Men