Wednesday, 31 October 2012

Mee Siput dan saya tak boleh dipisahkan.. :p


As salam...

Orang Muar, Johor mesti tau apa tu Mee Siput! :)
Mee siput tu bukan mee pastu letak siput tau! Mee sahaja, takde siput2..tapi mungkin sebab bentuknya dibulat-bulat, macam siput agaknya..heheh.. :p dibuat daripada ape?err..yang ni saya tak sure. Tapi yang pastinya buka dari mee kuning yg buat mee goreng mamak tu. Sebab my atok belah my abah ade buat kat persatuan belia (mengisi masa lapang di usia2 emas.. :p) memang terbaiklah mee siput ni! ;)

Kalau balik Muar je, memang mee siput saya terjah. Kalau kat rumah mak ade stok yang mentah, saya memang bungkus untuk bawak balik Shah Alam..hihi.. Aleesya pun sangat suka. Mee siput ni memang favourite saya dulu, kini dan selamanya.. Banyak kenangan dengan mee siput ni.. :)

Gambar google je..tak sempat nak snap gambar yang real, dah habis licinn.. :p

Mee siput yg digoreng rangup ni biasanya dimakan dengan sambal kicap or sambal tumis/rebus. Memang sedap sangat! Enak juga dimakan begitu saje..

Cuti raya haji, saya balik muar..so, mmg mengadap mee siput la.. Siap bungkus yang mentah nak bawak balik Shah Alam..tapi, mee siput terkandas di Melaka (rumah MIL), goreng terus kat sana..Kruk..krapp...krukk krak..licinnnn! Tak sempat bawak ke shah alam.. ;p

Dulu masa saya kecik2, kerana mee siput la saya terkantoi puasa tanpa sengaja. Habis 1 tin mee siput, baru teringat yang tengah puasa. Dah memang rezeki saya..serius terlupa..hahaha.. :D

Mee siput ni macam-macam hidangan pun boleh. Ade juga yang buat mee siput ni sebagai mee goreng mamak tu.. Kire tak goreng jadi rangup, tapi rebus dulu bagi lembut then goreng la macam goreng mee kuning tu. Rasanya tak sama macam mee kuning biasa..apepun memang sedap.Nanti singgah muar, gi try mee siput ok! :)

p/s: 31 Oktober (hari ni), LAST DAY untuk borong ESP buy 6 free 1! Ade lagi tak yang nak booking ESP harga paling best ni? Serius harga runtuh! ;) Hari lain memang tak dapat dah.. :p Nak tau lebih lanjut or nak booking dulu, sms/ wasapp 017-226 9327 untuk respon pantas k... :)


6 comments on "Mee Siput dan saya tak boleh dipisahkan.. :p"

sal ya on 31 October 2012 at 04:58 said...

setin habis baru sedar puasa. adehhh...

adyna on 31 October 2012 at 09:48 said...

akak tak pernah makan mee siput nie..insyaAllah bakal adik ipar org muar leh la jenjalan cr makan ke sana nanti :)

Kesuma Angsana on 31 October 2012 at 12:25 said...

x pandai nak masak lah mee siput ni!

C'Jai on 31 October 2012 at 22:49 said...

Sedapnye resepimorang muo...akak plak takleh bpisah ngn siput sedut...heeeee...

Wanieys a.k.a IbuQalief on 1 November 2012 at 10:46 said...

mee siput pestime dgr...xpernah mkn pn hehe

SHAHZEE on 1 November 2012 at 22:37 said...

1st time dengar mee siput!macam maruku je

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

ONE Family Memories... © 2009 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | Images by Tadpole's Notez | Blog Templates created by Web Hosting Men