Saturday, 13 December 2014

Happy 1/2 year old Baby Muhammad!

0 comments
As salammualaikum wbt... :)

Syukur alhamdulillah.. Hari ni 13/12/2014, genaplah hari kelahiran baby Muhammad Alham Naufal pada 13 Jun yang lalu. 

So, jom start prektis makan ye anakku sayang... 

1.5 oz Apple puree.. ;)

Alhamdulillah.. Makan dengan jayanya. 
Jadi, untuk 4 hari pertama ni kita makan apples dulu ye. 

Belanja sikit gambar baby Muhammad ku sayang. 

Spotted! Cubaan menjilat menggigit apron mami di dapur..haha. Muhammad memang pantang tengok kain, dia geram. ;)

With Love, 
Mommy Ima

Sunday, 7 December 2014

Baby Muhammad tertonggeng!

0 comments
As salammualaikum wbt... 

Just quick updated tentang baby Muhammad yang dah masuk 6 bulan malam tadi (ikut kalendar islam).

Malam tadi first time dia cuba angkat punggung masa meniarap tu. Angkat bersungguh sungguh sampai tinggi sangat. Jadinya..gedebuk, jatuh. Nasib operasi meniarap kat karpet. Lembut la sikit. 

Belanja sikit gambar Muhammad Alham Naufal.

Ceria sebab dah kenyang susu mommy! ;)


Train anak-anak ke library

0 comments
As salammualikum wbt.. :)

Apa aktiviti hujung minggu? Hari ahad my hubby kerja, jadi jalannnn je hari sabtu.. Opps, jumaat malam pun dah jalan, sambung sabtu pula.hahaha.. (Sbb roadtax mommy belum renew, tak boleh bawa anak2 kemana2. Terpaksa kerah daddy ke sana sini. :p)

Selalu lokasi shopping complex la. 
Aeon kita tuju kali ni. Tapi bukan nak shopping. Nak bawa Aleesya Aneesa ke perpustakaan. :)



Sebelum nak bawa, ada terfikir juga nanti they all bising pula kan. Kecil lagi, faham ke kena 'tolong senyap' kat library tu? Takpe, redah je ok. Sebab mommy tau, anak-anak mommy mudah diurus dan mendengar kata. 

Alhamdulillah... Aktiviti berjalan lancar. :)
Sebelum masuk tu, dah pesan awal-awal tak boleh bising. Aleesya Aneesa kata ok! ;)

Tapi..ada gak terlepas cakap suara kuat time they all ni excited.haha...tu belum masuk lagi suara baby muhammad nak susu. Saya nursing je baby kat lubrary, ambil port terselindung sikit.

Saya duk fikir cerita apa yang anak anak pernah tengok ada babak dalam library, sebab nak fahamkan kat they all dengan mudah tentang library. 

Ye.. Cerita movie Monster University! 


Dan they all faham. Mission accomplised! :)

Nanti kita pergi lagi ye. Aleesya macam taknak balik. :p


Monday, 1 December 2014

Apa rasa Gingerbread Man Cookies?

0 comments
As salammualaikum wbt.. :)

Pernah dengar gingerbread man kan? Alaa.. Kalau new year 25 Disember kan diorang yang menyambut krismas, mesti ada biskut gingerbread ni. They all akak decorate buat bentuk orang, tongkat, pokok pine..kan? kat dalam movie Shrek pun ada..GINGY!

Semalam we all pergi Aeon Ayer Keroh, survey something. Macam biasa memang akan drop by beli roti kat La Boheme. Masa dah nak bayar, terpandang GingerBreadman ni.. Wahh..comel. First time dapat sentuh secara realiti (tapi dia dah bungkus dalam plastik la..hihi).


Jadi, saya nak grab la untuk Aleesya dan Aneesa. Mesti anak-anak suka dan excited tengok gingerbread ni (excited mcm mommy jugak..kikiki :p) biasanya Aleesya dan Aneesa hanya tengok Ginggerbreadman dalam tv, dalam lagu kat tab/phone apps je.

Tapi, saya grab satu je. Sebab seketul 50g ni harganya dah rm3.30. Lagipun tak tau sedap ke tak or anak-anak boleh terima ke tak kan..sebab flavour halia kan.. Nak beli 1 ni pun asa ragu-ragu. Tapi takpe, kalau anak-anak tak habis, saya lah yg habiskan. Semua benda saya makan tak tolak, kecuali batu kayu dan rebung n siput sedut je tak pandai makan.eheheh.. :p nak beli apa-apa, saya suka tengok ingredient dulu.. ;)

Share la dua beradik ni.. Baca bismillah. "Sedap la bau diaa.." Nampaknya ala-ala boleh diterima.


Aleesya gigit kaki kanan gingerbreadman, Aneesa pula gigit kaki kiri. Alhamdulillah... "Mmmmm..sedapnyaaaaaaa"
Saya minta sikit nak rasa sebab memang teringin nak tau macam mana ia rasa. Iye, memang sedap! :) terus save senarai ingredient tadi sebab terfikir rasa nak buat cookies ni sendiri. Hihihi.. 



Nak review macam mana rasa biskut gingerbread man ni.. Rasa savory yang just nice combination. Ginger rasa yang lite je..sangat ok dan fresh. Then, ada cinnamon, bau cookies ni sangat harum. Cookies ni tebal sikit dari biasa. Tapi tak keras. Nak kata ranggup, tak sangat. Bit crunchy outside yet slightly chewy. Moist.. Perghhh..flavour n texture memang macam kena je dengan selera saya. Ia bukan cookies rapuh yang melt in the mouth. So, kalau anak-anak makan memang tak sepah, sebab biskut ni kental n teguh, tapi lembut just nice. Comel sangat rasa sayang nak makan. Hahaha.. Ok dah. 

Semalam dapat gift from husband. Alhamdulillah.., One in my wishlist. Tadaaa... :)

Cuba teka apa di dalam. Ok, nanti dah guna toy dalam kotak tefal ni, i buat review ye. :)

Baby Muhammad dah pandai cakap

0 comments

As salammualaikum wbt.. :)


Baby Muhammad dah pandai ulang word yg kia cakap kat dia. Bila tanya.

 

Nak? Dia jawap nakkkk..

Dah susu? Dia jawap dahhhh..

Daddy nak keje, bai.. Dia pun baiiii...


Betul atau kebetulan? Yang penting, alham tetap anak soleh bijak pandai mmy ddy! ❤️


Aleesya Anees mmg geram selalu kat dia..habis penyek pipi segala. 😂 Muahamad Alham Naufal 5month 19days.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

ONE Family Memories... © 2009 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | Images by Tadpole's Notez | Blog Templates created by Web Hosting Men