Tuesday, 29 March 2016

Roti Naan Cheese

0 comments
Bismillah.. As salammualaikum wbt.. :)

Nak kongsi resipi roti naan cheese di blog sendiri. Setakat ni baru pernah buat sekali. Terasa nak buat lagi dan lagi.. Jadi, kita letak resipi roti naan yang saya guna kat sini untuk rujukan masa akan datang. :)


Roti Naan Cheese saya yang comel-comel saiznya. ;)
23.01.2016

Garing sikit.. Yang legam tu aroma lebih katanya. haha.. :)


Saya ikut resipi dari rakan FB, sis Thirunnisah. Terima kasih dear. Sangat senang dan menjadi seperti yang diinginkan.

Ok, ni resepi Roti Naan Cheesenya.

Roti Naan
300 tepung gandum
1 1/2 sudu kecil yis
2 sudu besar gula
sedikit garam
2 sudu besar yogurt (natural)*
1 sudu kecil baking powder
80-100 ml susu segar suam
3 sudu besar minyak jagung
cheese mozarella yang diparut.. (*Saya gantikan filling cheese tu dengan cheddar cheese slice sahaja. :) )

Caranya
1. Campurkan yis +1 sudu besar gula dr resepi diatas bakinya nanti 
masukkan dlm tepung dan sedikit saja air suam..kacau biarkan selama 5 
minit. *jika yis aktif ..campuran tersebut akan mengembang seperti dlm 
gambar
2. Masukkan adunan tepung, lebihan gula, garam, yogurt, baking powder 
dan minyak jagung ..aduk hingga menjadi seperti serbuk roti
3. Masukkan campuran yis tadi ke dlm adunan tepung..aduk sebati 
kemudian baru masukkan susu segar tadi sedikit demi sedikit sehingga 
adunan tak melekat ditangan...uli sehingga adunan licin 10-15 minit
4. Biarkan adunan naik sekali ganda...(tutup adunan dengan kain 
lembap..dlm 45mnit suhu agak suam2 panas (seperti dlm oven suhu 35c 
atau kawasan yang agak2 panas utk mempercepatkan proses kenaikan 
doh)
5. Adunan dah naik... bahagikan adunan seberat 80gm. Taburkan dengan
sedikit tepung..Bulatkan2 seperti dlm gambar sehingga habis. biarkan 
seketika dlm 10 minit tutup ngan kain..
6. Amik sebiji guna roller (penggelek) kemudian leperkan doh tadi dan 
masukkan mozarella parut ditengah2 doh dan tutup semula (mcm buat 
pau)
7. Kemudian leperkan balik guna roller tadi secara perlahan2 supaya 
cheese tadi tak terkeluar
8. Panaskan non stick pan tak perlu letak minyak ye. Api jgn kuat sederhana 
sahaja atau perlahan
9. Letak roti tadi atas non stick pan...tutup kejap ngan penutup ..balik2 kan
roti tadi...bila ia menggelembung leperkan ia..
10. Siap angkat..boleh dihidang ngan kari pekat, atau keema daging, 
chicken tandoori dan timun yogurt
** Jika yogurt takde tak mengapa abaikan...tak isi takpe takdosa...cuma nanti lebihkan cecair susu segar ye..
** susu segar tu jgn curah sampai habis nanti terlembik pula..masukkan sedikit demi sedikit ..adunan ni tak keras dan tak lembik ..ertikata lain tak lekat ditangan.
** jika anda suka letak madu..siap masak layang2kan madu atas roti naan tadi...


Sekian, selamat mencuba seperti saya. Lepas ni tak payah pergi kedai mamak kalau teringin. Saya (memang kurang nak masuk kedai mamak, kalau teringin sangat pun prefer bungkus saje.. :'D )

p/s: Resipi kari dhal, saya tak ingat guna yang mana. Hari tu pun google je. Ikut mana yang senang dan nampak ok.hehe.. :p

Love,
Mommy Ima..~♥

Monday, 14 March 2016

Koleksi Bento Kami - Part 1

0 comments
Bismillah.. As salammualaikum wbt.. :)

Alhamdulillah.. So far dah masuk 1/4 tahun 2016 Aleesya darjah 1 ni, dia lebih happy kalau bawa bekal dari rumah. Aneesa sekolah tadika 5 tahun di PASTI pun, setiap hari bawa bekal walaupun cikgu makcik kat sana ada sediakan makanan waktu rehat. 

Saya tak lah hebat sangat nak buat bekal yang cantik-cantik macam mommies lain. Serius teruja tengok mommies lain gigih siapkan bento cantik-cantik, colourful, nampak lazat sungguh. In shaa Allah, saya belajar sikit-sikit dari pemerhatian kat group bento mommies sekalian nanti lama-lama jadi hebat jugalah kan.hahaha.. :D Yang penting, setakat ni saya berpuas hati dengan pencapaian hasil bento yang sihat, bersih, dan berkualiti untuk anak-anak saya. Berkat air tangan mommy yang penuh kasih sayang.. :) nanti try lagi dan lagi untuk pencapaian bonus dari segi deco-deco bento pula. Pelan-pelan kita kayuh. :p

Ok, jom view hasil bekal yang termampu setakat ni. ;)

Nasi lemak lite : kenapa lite? Sebab santan guna sikit je. Setakat buat ada rasa.
Kadangkala saya add dengan virgin coconut oil masa menanak nasi supaya bau lebih haru, khasiat juga bertambah in shaa Allah. :)
Telur kicap.. :p ala-ala scramble egg, tapi letak kicap manis sikit je.hehee..
Air masak wajib. Yakult sebagai tambahan. ;)


Roti Sardin : Merajinkan diri salut dengan breadcrumb.
Breadcrums boleh beli yang dah siap.
Kalau nak buat breadcrumb homemade, toast roti putih, then hancurkan halus2 macam breadcrumb. :)



French Toast : Roti telur je.. tengah-tengah tu saya letak cheddar cheese slice. Jadi masa goreng kat pan tu, melting cheezy..
Ohhh..yumms! :D



Nasi putih dengan telur hancur kicap je.
Tapi special sebab Aleesya request nak bentuk horse. Alahai..boleh la ni kan. Asal ada rupa walau tengok nak tergelak. :'D



Bihun goreng tak pedas. 



Extra.. ada kek oren. Hasil kejadian setelah tergoda dengan post FB kat group MAHN.
Senang sangat buat kek ni. Sedap pulak tu.
Yang paling saya suka sebab guna real buah oren yang fresh. Tiada perisa perasa tiruan. :)))



Nasi goreng telur.
Jagung. ;)
Less is more... habis licin anak dara makan,



Nasi lemak ni berasnya saya rendam dengan serbuk kunyit sikit. Tu yang ala-ala yellowish.
Nampak lah elegan sikit kononnya. :p



Roti John Special. Sedapppp...
Taip blog ni tetiba jadi lapar bila tengok gambar ni semula. :p hahaha..



Extra dessert.. muffin vanilla choc chip. :)



Mertabak...haha. Taklah..ni roti canai segera, then letak mayonis dan inti sambal sardin.
sedap wooo.. :D

Setakat ni dulu ye.. ada banyak lagi gambar bento simple dalam handphone tak transfer lagi. 
In shaa Allah nanti sambung part 2.
So far, saya buat simple je. Nak letak resipi pun malu ai.. sebab tengok pun dah tahu apa ingredient nya kan..kan.. hahah.. :p

Salam sayang,
Mommy ima~♥
14.03.2016
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

ONE Family Memories... © 2009 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | Images by Tadpole's Notez | Blog Templates created by Web Hosting Men