Tuesday, 27 March 2012

Kids and baby ruam, merah & gatal2 - Eczema??


As salam...

My kids have skin problems. 
1st baby Aleesya selepas beberapa minggu lahir mmpunyai masalah kulit yg agak serius..
Her face mmg merah2 with rashes. Body is slightly rashes, and more on bahagian2 pelipat (tangan, kaki).
Mcm2 dah guna, sabun mahal, traditional, moden.. belum jumpa yg berkesan.
About 5 months baru la rashes kurang..
2nd baby Aneesa pula, not too bad.
Dlm hari ke-10 lepas lahir, rashes kat dahi mula muncul.
mayb kepanasan (ye la, time pantang x boleh bukak kipas sejuk2, baby pun x tahan sejuk. tp rambut aneesa lebat sgt, kejap berpeluh)
 tp kejap je... about a month, dah hilang.
Petua: Org kata if time preggy hujung2 tu, byk minum air kelapa..nnt baby lahir kulit cantik.
So, time hujung2 pregnant aneesa is ramadhan. Time buka puasa je, mesti sebat air kelapa muda..legaa....mmg menyegarkan~
tp, mayb disebabkan air kelapa juga, boleh menyebabkan rambut baby lebat ye! :)

Ok, back to the topic...
Aleesya masih mengalami gatal2 dan ruam sekitar leher, dahi, pelipat tangan & kaki sehingga 2yr++..
Almost every night, she will wake up and scratch2 around forehead and neck!
Kesian..sampai bergarit-garit melecet kesan garu.
Mengamuk2 gatal jgn cakap la..sudah tentu!
Sebamed & cream dari klinik je die guna (tp jarang guna ubat klinik ni...sbb mcm x elok sgt).
So, mummy pun google2 la.
Terbaca tentang MooGoo... (aiseh..mummy baru tau la, ketinggalan betul!)
Mesti ramai mommies lain dah cuba kan!
Tidak lengahkan masa, mummy pun terus mencari di pharmacy yg listed menjual product ni.


Harga??after discount RM58.00.hihi.. hmm...berbaloi la..
Coz, after a day pakai, malam die tak bangun menggaru lagi! :)
dan.....ruam2 merah pun mula menghilang! :)
ALHAMDULILLAH...syukur. Jumpa juga ubat yg sesuai.
Aneesa pun guna sekali, sbb her skin pun selalu mcm dry at some part.
So, maybe mommies juga boleh cuba cream ni jika sesuai kan.
Lagipun bahan yg digunakan agak meyakinkan (steroid free, etc.)
Bukan nak promote (xde shares pun dgn company ni..hihi)
sekadar berkongsi pengalaman.. 
Lepas ni, sy nak try beli yg set lengkap pula (mandian, etc..) Yeay!
Sekian..

1 comments on "Kids and baby ruam, merah & gatal2 - Eczema??"

C'Jai on 2 September 2012 at 08:53 said...

untung pulak menyelongkar blog Ima.... akak nak cuba cari benda alah ni...terima kasih ....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

ONE Family Memories... © 2009 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | Images by Tadpole's Notez | Blog Templates created by Web Hosting Men