Monday, 16 April 2012

Aneesa Demam - Chicken pox ke???


As salam...

Baby Aneesa demam. But, the temperature is not too high (37.6 degree celcius)
Tp mummy tetap worry, coz there are many red spots come out all over her body..
bintik2 mereah kecik2..nak kate ruam, tp besar sikit dari ruam.
Go to see a doctor this morning, Doc said its Viral Fever - in the chicken pox category jugak.
So, mummy semakin worry. Aneesa mengaru2, merengek je. Poor little girl..

Daddy pernah baca some of the info, daun semambu boleh mengubati chicken pox ni.
1. So last night, daddy searching for daun semambu area blok kitorg ni.
Malam td dah tumbuk2, sapu kat seluruh badan. Pagi tgk masih tak kurang. (mummy bajet hilang serta merta mcm magic ke??hahah :p)
2. Td pagi pun Aneesa mandi/swim in a little pool dicampakkan dgn daun semambu yg diramas-ramas.
3. My MIL pesan, rendam beras + air + daun semambu + ibu kunyit, then blend. And sapu pada kulit. Nanti malam nak cuba ni pula.
Hopefully all this petua menjadi la juga.. kita tunggu, doa n lihat hasilnya nanti.

Td, lunch time my MIL and FIL datang (kebetulan hantar our ibu saudara to LCCT.so, mereka singgah tgk cucu yg diserang demam2 ni)
My MIL bawa air kelapa.. Aneesa minum sambil kerut2 muka die..huuu~

Ni la rupa daun semambu - sumber image mr. google.

Bintik merah kat tapak kaki juga - kurang jelas la...gambar blur~ :p
p/s: mummy risau.. Aleesya demam tak baik2 dan berulang2, Aneesa demam like chicken pox, EBM kehabisan stok, susu semakin merundum, kerja?jgn cakap laa...uwAaa... :'( -mummy agak stressssssss~


2 comments on "Aneesa Demam - Chicken pox ke???"

armouris on 16 April 2012 at 19:20 said...

terjumpa info ni, juga pasal demam…. sharing is caring :) - Cara Redakan Panas Demam Dengan Mudah

Mummy GreenyHouse on 23 April 2012 at 10:17 said...

Thanks for this info. tak sangka ada produk mcm ni..bagusnyer idea ni! hmm...boleh masuk dlm my wish list ni :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

ONE Family Memories... © 2009 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | Images by Tadpole's Notez | Blog Templates created by Web Hosting Men