Thursday, 21 June 2012

Bulan puasa dah dekat..Persiapan?


As salam...

Lebih kurang sebulan lagi Ramadhan akan menjelma.
1 perkara yang saya amat merisaukan, ganti puasa tak habis lagi.
Kes bersalinkan Aneesa ramadhan yang lepas, terbanyak pula perlu diganti.
Saya memang nak ganti, baru puasa sehari dua, susu badan dah agak merundum yg amat!
Badan flat!
Ni baru terpikir nak ganti puasa sabtu ahad untuk yang masih berbaki (hope puasa time weekend kat rumah, is better...) Ya Allah..harap sempat la nak habiskan puasa..

Macam mana persiapan diri nak menghadapi ramadhan ni...
Risaunya! Perlu kuatkan stamina nak berpuasa ni..
(saya kuat makan..kejap-kejap je lapar.. Lepas menyusukan/ pam susu..wajib cari makanan..aiseh!)

Lepas ramadhan, syawal pula..
Sambutan hari raya keluarga saya biasa-biasa saja..
bersederhana :)

Yang ni hari raya tahun lepas..2011.

 
Tengok la muka yang tak bermaya.. berpantang hari ke-10.hihi..
Baby Aneesa tidur je kerjanya :p
Baju kurung Aleesya my MIL belikan.. (ingat nak pakaikan gaun je, tp rezeki Aleesya last minit dapat berbaju kurung.. :)
My hubby, baju nikah kitorang..
Mummy, jubah 2 tahun lepas. (haruslah pakai jubah..segala masih kembang tak muat lagi yg lain..hahah :D)
Baby Aneesa time raya duk bilik je..sebab asyik tidur.
Bau baby masih kuat time ni.. skg dah takde bau baby dah..




Ni raya tahun 2010..
 Aleesya dah 11 bulan ++ time ni.
Pakaikan gaun je..sebab tak jumpa kaler yang sesuai dengan kitorang.
Daddy and mummy pakai baju nikah.. (nasib baik time ni baju nikah muat! hahah..)
 Tahun ni tak boleh pakai baju ni lagi, sebab saya tak muat.. (sila memahami, anak sudah dua ni kembang semacam di bahagian tertentu takmo kempis lagi..sedang berusaha!huhu :p)



Raya tahun 2009, saya tak jumpa la gambar hari raya pertama.. :(
puas carii..
Tapi terjumpa gambar ni..
Time ni dah 2 minggu raya..dah balik ke rumah sendiri.
Kawan-kawan datang beraya.. 
Ye! time ni sarat mengandungkan Aleesya.. Tengok betapa kembangnya diriku...~
Tengah tunggu hari je ni. Aleesya lahir 19 Syawal.. :)
(Elok la tu..adiknya, Aneesa lahir 19 Ramadhan! :p)


Raya tahun ni?
 taktau lagi..
Kalau ada rezeki nak belikan baju-baju baru sedondon kami sekeluarga.. (lama sangat begitu mengidamkan sedondon..hhuhu..harap tercapai la.. )

p/s: korang macam mana? ada lagi yang belum habis ganti puasa macam saya?
Rindu ketenangan di bulan ramadhan, tapi risau dengan ganti puasa yg tak habis lagi..waaa~

14 comments on "Bulan puasa dah dekat..Persiapan?"

Kesuma Angsana on 21 June 2012 at 16:03 said...

dah buat sikit2, baju2 raya dah siappun dijahit dri tempahan n tunggu my daughter tlg jahitkan manik2 cantik aje ! hehe

nuyui a.k.a miss YUI on 21 June 2012 at 16:04 said...

yui lg sehari..hihi..

xsbr nak puasa..

Wawa on 21 June 2012 at 16:14 said...

bile da ade anak, ase la duk ari2 tg fb cari gaun yg comey2 utk raye nti...hihi...baju mak ngn daddy nye tak peduli dah...:p

Mama Gee on 21 June 2012 at 16:19 said...

Pose ganti dh habes...
persiapan raya lum start apapun lg..
org yg menyusukan anak diberi kelonggaran....tp kena ganti balik lah nnti...agak2 tak larat tak pe le...

semoga dpt ganti poser tu ya...kalo tak dpt...bayar fidiah...dan ganti di wantu yg lain...

wantie on 21 June 2012 at 16:35 said...

tak de persiapan apa apa pun. oleh kerana Aleesya lahhir bulan puasa last yer. jadi kena ganti 30 hari puasa.

cuba jugak tapi sebab BF, nampaknya mcm susah benar. rasanya pas ni bayar fiyah. bila Aleesya dah tak BF boleh la ganti.

Mrs. Norrie on 21 June 2012 at 16:36 said...

SELAMAT MENGANTIKAN PUASA :)

Wanieys on 21 June 2012 at 17:01 said...

wani dh habis ganti...alhamdulillah..sis kena kuat semangat k...insyaallah sempat lg tu nk ganti bg habis :))

izan mama mia on 21 June 2012 at 20:04 said...

ntah kenapa, raya kali ni mcm tak best jer...

C'Jai on 21 June 2012 at 22:33 said...

Bagusnya...Bersederhana dalam membuat persiapan...C'jai suke...
Yang penting ibadah puase tu terlaksana sebaik mungkin..dan pengisian ibadah itu mesti di dahulukan ... Bagus sangat famili ni..sweet je...

IntaNBerliaN on 21 June 2012 at 23:13 said...

sy pun blm hbs pose lg ni... tgh gigih ganti.. byk lg pulak tu.. adehhhhh

harap2 sempatlah habis ganti...

*lawalah ima ni :-)

anisalya on 22 June 2012 at 04:02 said...

setiap tahun alhamdulillah diberi kesempatan ada baju baru sedondon. raya thn pertama ready made je sebab tak berapa nak sihat. pregnant. raya thn kedua dgn si kecik. raya thn ketiga dlm pantang tp baju dah siap awal2 gitu. thn keempat berempat. thn kelima dgn org baru. siapkan jgk baju melayu walaupun kecik lagi babynya br 3 bln time tu. tapi seronoknya sbb all of us were there together. pjg pulak komen akak ni.

salam kenal ye...

Mummy GreenyHouse on 22 June 2012 at 11:12 said...

@Kesuma Angsana: boleh senang hati la ye.. :)
@nuyui: 1 hari je tinggal?samala la..tapi, sy tambah "0"..jdnya 10 hari.. :p
@Wawa: mmg pun kan..tak payah tunggu raya, anak2 je yg dpt baru..asik beli je,tak sedar baju dah berlambak.. :p
@Mama Gee: Syukur diberi kelonggaran..tp kalau boleh taknak tangguh2, takut lagi tak terbuat nnt :(
@Wantie: 30? waa..mmg sy pun tak larat nak habiskan secepat mungkin..nnt ganti bila dah mampu k..
@Mrs. Norrie: tq..hope sempat la..

Mummy GreenyHouse on 22 June 2012 at 11:18 said...

@Wanieys: ye..hati semangat jugak yg lebih, tp badan yg mcm tak semangat..hihi
@izan mama mia: kenapa mama mia?semua ok ke???Hope everything going smoothly, mama mia..
@C'jai: InsyaAllah c'jai..berusaha yg terbaik.sy tetap insan biasa. :p
@IntaNBelian: harap sempat juga utk ina..kena sama2 gigih ni.. :) aiyak!mana ada lawa..bikin malu je pic2 ni.. :p
@anisalya: bagusnya..hihi..mesti meriah! then, raya ke-6 nnt, ber-6 pula ye???lagi meriah...hihih :)

fieda on 22 June 2012 at 16:35 said...

kak fieda pun tgh gigih mengganti lagi ni..mmg seronok bila datangnya bulan ramadhan ni..mmg tiap2 tahun teringin nk pakai sedondon..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

ONE Family Memories... © 2009 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | Images by Tadpole's Notez | Blog Templates created by Web Hosting Men