Thursday, 19 July 2012

Bread Crumbs buat sendiri..


As salam...

Daddy came home dengan beli sosej and roti.. (tak penah beli sosej, selalu beli nuget or ayam drummet je..tu yang pelik..)
Tiba-tiba daddy tanya, "mummy pandai tak buat roti sosej yang goreng dengan telur tu?"
"Wah! enteng saja.." sebenarnya tak pernah buat pun..tapi nampak macam senang je, so dengan yakin kata boleh je.
Daddy sambung lagi.."Hari tu pegi rumah nizam (kwn daddy) tolong betulkan paip tu. Pastu, wife dia buat roti tu.. tapi kan..die goreng ade crunchy2 mcm nuget yg warna oren tu?ima boleh buat macam tu"
Dengan tenang saya jawab "Ooo..tu bread crumbs. Ada beli sekali ke?"
"Takda..tak tau pun tu bread crumbs.."
Halamak! macam mana nak buat yg sama macam yg my hubby makan tu..
Hmm..saya pun tak penah beli bread crumbs.

Fuhhh...Nasib baik saya mengenali and dah join dunia blogger.
Pernah baca beberapa bulan lepas ada buat homemade bread crumbs.
Saya pun tak ingat blog mana saya baca.
Tapi dengan ingatan yang agak2 tak bape nak ingat ni,
masih ingat la mcm mana rupa and nak buat bread crumbs sendiri. :) (ye la...senang sgt kot..tapi rupanya tak seindah bread crumbs yg beli kat kedai.. :p)


So, inilah hasilnya.....



Anda pasti terpedaya dengan pic atas..hahaha
Memang tu hasil yang saya buat sendiri, tapi terpaksa edit kaler pic tu sebab hasil warna yang tak bape nak indah. :p
Tapi, rasanya sebijik sedap!
(menepati citarasa tekak my hubby.. yes, i'm passed! ☺)

Senang je rupanya nak buat bread crumbs.
Korang pun mesti dah tau kan..saya je tertinggal ketapi..adeehhh~ :p

- Roti putih 2 keping di toast sehingga garing (saya guna gardenia tu 2 keping utk buat sepinggan hot dog atas)
- Then, saya masukkan dlm plastik and ramas2 sampai roti yang garing tu hancur..
Jadi la bread crumbs!
rupa dia lebih kurang mcm ni..(google je, tak done nak take pic sendiri)
homemade bread crumbs

Tips saya: Saya goreng siap2 hod dog dan roti dengan telur dulu. Then baru goreng kali kedua dengan bread crumbs (salut roti ngn telur n golek2 kat bread crumbs), tu pun kena goreng kejap je. Sbb cepat hangus..legam la jawabnya.. :p

p/s: Doakan anak-anak saya. AleesyaElvira dan AneesaEryna cepat sembuh demamnya...Amiiin.

8 comments on "Bread Crumbs buat sendiri.."

fieda on 19 July 2012 at 09:32 said...

pernah gak dengar bread crumb ni buat dari roti tp kak fieda tak pernah cuba lagi..moga anak cepat sihat ye..

Kesuma Angsana on 19 July 2012 at 09:57 said...

antara fevert menu KA juga.. moga anak2 cepat sembuh ye

adyna on 19 July 2012 at 10:11 said...

tak pe lama2 nnt pandai ler :)

wantie on 19 July 2012 at 11:05 said...

tak pernah try pun.

tapi kan, kalau saya le la, masak mcm mana pun kalau cik husband suka memang terbaikkkkkkkkkkk....

kalau tekak suami & anak anak dah boleh terima kira ok. sebab kit apun nak masak tuk dorang kan, bukannya tuk org lain. hehehe

Ummi Iman on 19 July 2012 at 11:59 said...

Suka pula en suami ya. Siap suruh buat. Nasib isteri pun rajin ;)

Semoga aleesya dan aneesa cepat sembuh ya. Take care

mama aryan on 19 July 2012 at 15:23 said...

semoga aleesya dan aneesa cepat sembuh..
bole try buat roti tu,kot2 anak nak makan

Pink Lavender on 19 July 2012 at 17:01 said...

akan dicuba

makneng follow sini
jom follow makneng

anisalya on 20 July 2012 at 17:02 said...

pernah tgk dalam tv dia orang ajar buat bread crumbs.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

ONE Family Memories... © 2009 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | Images by Tadpole's Notez | Blog Templates created by Web Hosting Men