Wednesday, 18 July 2012

Aleesya Demam - boleh selimut tak time demam??


As salam...

My lil Aleesya demam lagi..
Saya tiba-tiba jadi panic..tak tau dah nak buat apa..
Demam since jumaat lepas, on off demam dia.
Tapi tiap-tipa malam akan bangun merengek-rengek. Suhu dia time demam cecah 40 (maybe lebih sbb kadang-kadang rasa panas sangat..daddy pun kata mcm pegang air teh panas..)
Yes...i really worry. Dah bape kali pergi klinik, macam-macam ubat-ubatan, antibiotik.. semua dah nak habis.

Dah dua malam badan dia mengigil-gigil..
Kalau kanak-kanak demam, kita boleh selimutkan dia ke?
kesian Aleesya, selagi tak selimut langsung tak lena, megerang merengek je..
So, saya selimut kejap, agak2 dia dah lena saya buka..sebab suhu dia akan naik..
Macam mana ye? Korang ada idea tak ape perlu saya buat lagi..

Ni yang saya dah buat:
1. Jumpa ustaz - Done. Pegi jumpa ustaz ishak..mayb lepas ni nak pegi darul syifa' pula..
then nak buat air yasiin sendiri tak done lagi... :p
2. Ubat demam - Dah..
3. Ubat montot - Sentiasa standby kat rumah. masukkan time suhu dia tinggi sangat.
4. Antibiotik - bagi juga..dah nak habis..
5. Mandi - Sentiasa..nak bagi suhu turun cepat.
6. Sponging dengan asam jawa - susah, sebab aleesya takmo.. busuk katanya. lagipun asik alih je, so saya tepek cool fever (tu pun brand guardian..hihi :p)
7. Air barli - Otw nak buat
8. Air kelapa - nanti nak beli

Banyak lagi saya tak tahu..lagipun panic ni..ape pun tak boleh nak pikir.
Korang advise la kalau sudi..sy buntu tiba-tiba...

Hmm...sy tak dapat nak cuti, terpaksa kerja sebab schedule saya penuh berturut-turut.
Kepala saya pen keneneng pening sbb tidur tak betul..huu...~

Doakan Nur AleesyaElvira cepat sembuh ya..Amiiin...


P/s: sy nampak tenang, hati risau teramat sangat! (-_-')

Meh layan pic Aleesya yang excited nak pegi Sunway Lagoon tak jadi 2 minggu lepas tu, sbb dia tak sihat n ramai sgt manusia kat sunway lagoon. So, Sunway lagoon kami jadual dah bertukar..nantikan cerita sunway lagoon di entry-entry akan dtg.. :p

14 comments on "Aleesya Demam - boleh selimut tak time demam??"

izan mama mia on 18 July 2012 at 12:05 said...

ciannya dmm..pulak..bahaya kalau baby dmm ni. takut dia tarik...
ikut pengalaman...kalau mia dmm,..mmg tak bg pakai bj /seluar..pakai lampin jer...cool fever tu..letak tengah belakang kalau dia xmo letak kat dahi...sll lap badan dia...
itulah..saya get ready ke hospital kalau dmm mia tinggi sangat,..risau..

mg anak cpt sembuh..

Kesuma Angsana on 18 July 2012 at 12:22 said...

kalau panas sangat kena pantau tu, letak cool fever n sentiasa pastikan kepala dan badan dia dibasahkan. Xyah pakai pakaian tebal , pakai yg nipis2 . jangan sampai kurang air dalam badan. Doakan ajelah anak kita tu moga cepat sembuh dan bacakan aje ayat alfatihah dan kursi tu!. KA doakan moga cepat sembuh ye. Selamat berpuasa juga!

wantie on 18 July 2012 at 12:45 said...

selalunya budak budak ni kita kena try and error.

kalau si Amirul anak saya dia saya mandikan air suam setiap sejam sekali. Tapi si Aleesya ni pulak bila demam tak teruk sangat. mungkin dia kecil lagi. saya cuma kerapkan susu badan. dan elakkan dari kipas.
semasa proses dia menghisap susu tu menyebabkan kepalanya berpeluh dan lepas tu dia ok je.

kalau ikut cara mak saya, bila demam kena selimut untuk kebahkan pesakit.

tapi, recently, my hubby ckp. doktor tak kasi selimut.
so, saya sekarang tengah konfius..

jadi saya selimutkan anak anak demam kejap kejap je la.

Wawa on 18 July 2012 at 14:07 said...

cube lumurkan air asam jawa kat badan n dahi die...mmg meleket cket n rimas tp suhu cpt turun...ni org kate lah...keberkesanannye taktau...tp try la...:)

lynn kamarul on 18 July 2012 at 14:45 said...

get well dear. sian dia demam eh.. budak2 klu sakit mak mmg sgt susah hati kan. semua benda jd x kena.

p/s : blog awk makin cantik

lynn kamarul on 18 July 2012 at 14:45 said...

get well dear. sian dia demam eh.. budak2 klu sakit mak mmg sgt susah hati kan. semua benda jd x kena.

p/s : blog awk makin cantik

Riana on 18 July 2012 at 15:07 said...

Kesian baby..moga cepat sembuh..

Wanieys on 18 July 2012 at 15:22 said...

kesiannya dia demam pulak,,,get well soon yer dear...

fieda on 18 July 2012 at 15:27 said...

anak kalau demam mmg risau dibuatnya..kak fieda pun mmg sentiasa sediakan kool fever dan ubat bontot kat umah..mmg ikut pengalam sama gak mcm izan tak bagi pakai baju sbb biar panas tu keluar..selalu kena lapkan bdn dia..tpi bagi kak fieda air asam jawa la paling berkesan..

moga cepat2 la sihat ye sayang..

Puteri Auni Kamaruzzaman on 18 July 2012 at 15:39 said...

Sian Aleesya .Semoga cepat sembuh . Mummy Mummy , eh ? " Allah selalu bagi dugaan dekat hambanya yang dia sayang supaya dapat mendekatkan lagi kita dengannya . SABAR ye Mummy :)
- Auni Si Budak Kecil .

anisalya on 18 July 2012 at 16:08 said...

sama macam Azfar. jgn selimu. sentiasa kena lap badannya. Azfar akak bawak ke hospital sbb demam on off. menggigil2 jugak. bila check ada jangkitan kuman dalam darah. kalau rasa dah lama sangat bawak ke hospital la sebab sakit ni kita tak tahu selagi tak check. hopefully aleesya recover ye.

*azni* on 18 July 2012 at 16:43 said...

kalau kana2 cmtu selalunya tak digalakkan berselimut sbb nnt suhu bdn makin tinggi..pakaikan bj lubang2 atau diapers je utk turun suhu sambil2 lap bdn dorg dgn air..semoga aleesya cpt sembuh ye..

aTy _faRed~ on 19 July 2012 at 12:47 said...

kalau aty tak pakaikan langsung baju seluar anak...pakai pampers jer...
semoge cepat sembuh..aminnn... :)

C'Jai on 2 October 2012 at 20:48 said...

kalau akak , anak demam biasanya bantu dia dengan jelum kan badan...Dulu2 guna ais ikut perubatan alternatif dr norhisyam...
kalau beri ank ubat pastu akak selimutkan nak bg cepat berpeluh.. taktau la cara akak tu betul ke tidak...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

ONE Family Memories... © 2009 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | Images by Tadpole's Notez | Blog Templates created by Web Hosting Men