Tuesday, 23 October 2012

Resepi Cheesecake yg simple.. segan nak share :p


As salam...

Segan nak share, tapi nak buat entry jugak! :p
Actually dah lama jugak buat chessecake ni. Biasanya kalau nak makan ciskek, beli je kat Secret Recipe :)
Lagipun, saya sorang je makan..jadi, cukup la beli 1 slice. Nak buat sendiri pun, dapur lebih berkecah. Nak beli bahan2 pun, bukan boleh buat kek yang khas portion saya sorang makan kan.

TAPI....
Saya terjumpa Cheesecake Mix ni dijual oleh seorang kawan.. Ciskek mix ni produk industri kecil je. So, packaging pun ala2 gitu je la kan..hik3. Don't judge a CHEESECAKE by its cover ok! :)
Saya pun try la.. Lagipun tak de la mahal :)

RUPA-RUPANYA....
Sangatttt SEDAPPP tau! Sebiji macam SR! (hiihi...tu tekak saya la rasa..semua cheese2 ni mmg sy bedal je..favourite!)

DAN....
Sangatt SENANGGGG je buatnye.. tak perlu nak bakar2 dalam oven! :)
Bahan2 lain yg diperlukan pun sangat simple. Takde nak remeh2 nak gi cari bahan.. :p

Ni la ciskek saya:



Camne buat?
Ok...bahan2 yg diperlukan hanya:
1. Cheesecake Mix, 120g
2. Susu UHT, 180ml (1 kotak kecik tu)
3. Biskut Tiger (1 pek kecik) *Oreo pun lagi sedap!


Cara-caranya..
1. Mula2, buat base die pakai biskut tiger/oreo. Hancur/blend biskut, letak butter yg dah cair, then penyek2 dlm loyang.
2. Tepung tu, kita cuma mix ngn air/susu uht.
3. Then, tuang atas base yg buat mula2 tu.
4. Lastly, chill dlm referigerator dlm 3-4jam.
5. Siap! Memang menjadi.. hias la ikut suka dgn toping. :)



Utk 120g ciskek mix ni, saiz cheesecake yg boleh dapat lebih kurang bekas tapaware yg 4 segi biasa tu.. (alaa..bekas jernih mcm taufufa, saiz bekas kdg2 orang jual nasik tu.) tinggi kek dlm 1 inci +.. Just nice utk saya perhabiskan seorang diri! :)

Nanti saya nak buat lagi ciskek. Jom! :)
Saya boleh tolong belikan.. hik3.. :p

P/s: Page "Office" saya baru ade belas2 je yg like..huhuh.. Alhamulillah, ade jugak yg sudi like. Terima kasih ye kwn2.. :) (hmm..perlu tukar page letak nama yg komersial sikit kot..hik3..ye la, nama sy x cukup glemer..haha :D) takpe, hubby kata kuatkan semangat! Jom jengah page sy..  (KLIK SINI)


7 comments on "Resepi Cheesecake yg simple.. segan nak share :p"

adyna on 23 October 2012 at 05:25 said...

wah meyelerakan tu imah..
leh akak try nnt..bape 1 nie??

imah tukar nama mummy green shoppe :)

Hafizah on 23 October 2012 at 08:25 said...

salam kenal..dapnyer cheesecake.... beli ktne tepung tu?brp rm? tringin nk wat jugak....=)

Elyda Mama Lydya on 23 October 2012 at 09:02 said...

Cedap nya cheese cake!my fevret too..

izan mama mia on 23 October 2012 at 09:22 said...

wah...nnt saya melawat page tu yer...like :)

Kesuma Angsana on 23 October 2012 at 10:06 said...

suka juga makan kek ni, cuma anak2 kurang gemar

aTy _faRed~ on 23 October 2012 at 11:16 said...

ha'ah..saye pon tak pernah buat ciskek sendiri..rase macam susah jer..huhu..tapi tengok senang lak bahan2 nyer ek..nak gak cube nih...

C'Jai on 24 October 2012 at 21:05 said...

ish..macam senang je...akak ada beli tepung kek yg peking cam tu tp perasa kiwi...boleh kot...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

ONE Family Memories... © 2009 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | Images by Tadpole's Notez | Blog Templates created by Web Hosting Men