Thursday, 12 June 2014

Nak bersalin di mana?


As salammualaikum wbt.. :)

Sekarang kandungan saya dah masuk 38 weeks 6 days. Alhamdulillah..semuanya baik-baik je. Kesihatan dan keadaan kandungan masih normal. :) Ada sikit blood show, maybe sebab renyah sangat.Tapi kejap ada n takde..sakit takde lagi, so relax je la dulu. ;) 

Actually dah 2 minggu skip untuk check up di KK..aduhai..memang 'bercinta' betul nak pergi check up di KK.haha..Jangan ikut perangai saya ye mommies sekalian. ;p

Last Wednesday, hubby offer untuk buat check up di Mahkota Medical Center, salah satu hospital private di Melaka. Kenapa? Hmm..setelah berbincang sekian lama, just buat persiapan plan B untuk bersalin di sana. Untuk booked hospital private memang selalunya perlu at least ada sekali check up untuk rujukan dokter..takmolah main terjah je time bersalin, dokter pun risau kalau tak tau history tentang keadaan kandungan.

Aleesya dan Aneesa memang dulu pun bersalin di private hospital. Kenapa? Hmmm..actually ada 1 alasan yang kami memang rasa susah untuk toleransi. Kami kalau boleh memang nak dokter yang menguruskan proses bersalin, dokter muslimah. Kalau GH, tak boleh nak request dokter apa kan...terpaksa akur dokter yang bertugas ketika itu. Kalau dokter muslimah, syukurrr alhamdulillah. Tapi kalau bukaannnn.. (T_T)
Takpe la..masing-masing kan. Selagi tak darurat dan terpaksa, kami usahakan untuk mendapatkan dokter muslimah juga. Mungkin jika dah nak bersalin, akan try check di GH siapa dokter yang in charged dulu *kalau sempat* :p

Gambar last week posing di MMC. :p Gemookkk rasanya sekarang ni. :')


Bila baby nak keluar? "Baby will come when he is ready – sometimes no matter what you will to happen, baby will not come when we would most like it! The greatest gift you can give your baby right now is the gift of choosing his own birthdate, should the both of you be healthy."


Sekian dulu..nanti sambung pot pet..:)
Wslm..



12 comments on "Nak bersalin di mana?"

ecah khalili on 12 June 2014 at 15:27 said...

semoga dipermudahkan yer sis..amin..sy sekarang 33 weeks..

babYpose on 12 June 2014 at 16:47 said...

semoga dipermudahkan, best nak dapat baby..

Mummy GreenyHouse on 3 December 2014 at 16:43 said...

tq.. Alhamdulillah dah selamat bersalin. Di MMC. :)

far suriati on 17 December 2014 at 01:32 said...

Salam, nk tnye masa bila kne booking nk brsalin di mmc ye? Bole ke walk in booking atau kne call dlu?

Mummy GreenyHouse on 18 December 2014 at 14:08 said...

Wslm @far suriati.. boleh walk in sebab perlu check up dulu. at least sekali atau dua buat check up dengan doc. my advice, better call jugak, utk book appointment. in cased takut doc schedule time hari tu pack kat labour room. nanti terpaksa tunggu lama pulak..hihi. :p

far suriati on 24 December 2014 at 00:56 said...

Tq.. Klu xkbrtan berape ye kos brslin di mmc? Under doc mne ye? Tq :-)

Mummy GreenyHouse on 25 December 2014 at 11:55 said...

@far suriati, saya rasa kos bergantung pd condition mommy n baby. if ok tiada kompilasi, dlm 2k ++.. saya kena rm2100 je haritu termasuk baby care. boleh la check range price masa check up nnt. terus je direct tanya doctor. :) saya dengan doc norazlina.

far suriati on 27 December 2014 at 13:39 said...

Ok la hrgenye ye kak.. 2100 amik katil ape ye kak? Trmsuk bby care x? Sy mmg plan nk brslin kt mmc.. Tp ade yg ckp putra lg murh dr mmc.. Tp sbb dkt sy choice mmc jugk

Bazrina Ramli on 1 January 2015 at 04:15 said...

Salam.. Rm2100 tu normal with 2 bedded ke? Ade deposit tak? Then doc ade induced tak atau bg melalui proses sakit bsalin tu sendri dtg?

Mummy GreenyHouse on 12 February 2015 at 04:37 said...

@far suriati, sy 2100 tu termasuk baby care. ambil bilik 2 katil. :)
tak pasti mmg putra murah ke tak, sbb time sy tu..putra mahal dlm 100+ lagi. tapi..baik tanya yg latest kat hospital tu. mayb rate terkini dah berubah ke kan..call je. ;)

Mummy GreenyHouse on 12 February 2015 at 04:43 said...

@Bazrina Ramli, ha ah..bilik normal beded. ok la bagi saya. ada lagi yang crowded. dan luckily time saya, katil sebelah kosong...jadi husband 'check in' katil kosong tu..heheh.. :p

takde induced. sebab mmg dah nak terbesalin sangat..hihi. nak VE pun tak boleh dah sbb kepala baby dah rasa. :')

Tp doc pecahkan air ketuban..tak tunggu pecah sendiri. so, sy rasa kalau nak semua natural, better inform doc siap2. jemput baca kisah bersalin sy ye. :)

Mummy GreenyHouse on 12 February 2015 at 04:52 said...

takde deposit awal2 tu. masa register hari kejadian nak bersalin baru deposit.

tapi yg paling penting, kena pernah check up dgn doc pilhan tau.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

ONE Family Memories... © 2009 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | Images by Tadpole's Notez | Blog Templates created by Web Hosting Men