Friday, 11 November 2016

Kek Pisang Gebu


Bismillah.. As salammualaikum wbt...

Kek ni dah lama buat. Tiba-tiba terasa nak buat lagi. Jadi kena godek balik resipi yang mmy guna dulu. Nasib baik jumpa. Jadi, kita paste kat sini supaya next time nak cari senang. :)


Texture memang sangatlah lembut, gebu dan ringan. Tapi tak terlalu kering, just nice. Sedap gandingan untuk minum-minum petang ni. Breakfast pun sedap. Anak-anak makan berulang-ulang. Sedaplah tu kan.. :D

Mmy guna resipi yang melintas kat newsfeed facebook. Dari Kak Azlina Ina yang famous dan murah hati selalu share resipi best dan yang penting in shaa Allah menjadi. 

RESEPI KEK PISANG GEBU 
Resepi asal: Azlina Ina
Di 'try' oleh: Mmy Eima.. :p

Bahan-bahan: 

*3 biji pisang (mmy guna je pisang apa yg ada. Yang penting dah lenyek/blend, ia menjadi 1 cawan).
*3 biji telur.
*1sb ovalette.
*1@3/4 cawan gula perang (mmy guna 3/4 je. Pisang dah manis-manis buah).
*3/4 cawan minyak masak.
*2 cawan tepung gandum.
*1sk soda bikarbonat.
*1sk baking powder.
*esen pisang (mmy takde, letak esen vanilla je.. :p)
* mmy tambah sikit letak chocolate chunk/chips dalam adunan).

Cara-caranya ringkas je. Boleh ikut step by step kak Azlina Ina dalam bawah ni ye. 








Resipi asal kat link FB cikgu Azlina Ina ni:

Selamat mencuba! 

Love, 
Mmy Eima







0 comments on "Kek Pisang Gebu"

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

ONE Family Memories... © 2009 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | Images by Tadpole's Notez | Blog Templates created by Web Hosting Men