Sunday, 13 August 2017

Baby 6 months Solid Food


Bismillah.. As sapammualaikum wbt.. :)

Masa baby Afeera masuk 6 bulan, mommy ada story kat blog yang mommy delay sikit masa untuk beri solid food. Sebab masuk je 6 bulan, mommy try beri mashed banana + ebm, tapi nampaknya baby masih belum telan dengan proper. 

After 6m2w, mommy try lagi buat solid food. Alhamdulillah.. Baby Afeera dah start menelan dengan proper dan semangat nak makan. Yeay! ;D

Mommy start dengan puri buah.
Mommy masih lagi apply 4 days rule baby food untuk make sure kenal pasti if baby alergi atau tak sesuai dengan jenis makanan tu. 

Ok, first round 4 days rule (or more..hehe) mommy start dengan puree APPLE + DATES. 
Peel apples, cut into small pieces and steam. Mommy steam sekali dates, then peel kulit dates yang agak keras-keras lagi and make sure take out the seeds. 
Biar suam, and blend. 
Simpan dalam baby storage/ice cube untuk frozenkan. 


Alhamdulillah, baby Afeera suka apple + dates. Second round, mommy buat lagi, tapi baby Afeera macam kurang excited masa makan. Sebab mommy terpaksa guna apple fuji yang maybe macam masam sikit baby Afeera rasa (itu je stok ada masa tu... T_T) 
So, untuk baby puree apple ni, mommy suggest guna red apple jenis RED DELICIOUS, atau GALA. Ok? :)

Next menu, baru nak try CARROT + DATES. 


Ok, nanti mommy share lagi. 

Love, 
Mommy_ima~


0 comments on "Baby 6 months Solid Food"

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

ONE Family Memories... © 2009 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | Images by Tadpole's Notez | Blog Templates created by Web Hosting Men