Thursday, 3 May 2012

Info: MAKANAN KEGEMARAN RASULULAH S.A.W


As salam...

Just wanna share this info (also for my reference in future.. :p) 
I read from friend's post in facebook.

Below is some of the list of Rasulullah favourite foods:
1. Barli – Bagus untuk demam jika dibuat sup.
2. Kurma – Nabi berkata rumah yang tidak mempunyai kurma adalah sepert rumah yang tidak ada makanan.
3. Buah Tin – Buah dari syurga. Boleh mengubati buasir.
4. Anggur – Nabi suka buah anggur. Ia membersihkan darah, menguatkan buah pinggang, membersihkan perut
5. Madu – Ia adalah makanan segala makanan, minuman segala minuman, ubat segala ubat. Mengubati cirit birit jika dibancuh dengan air panas, membuka selera, menguatkan perut, membuang kahak. Elok diminum waktu pagi dengan air suam.
6. Tembikai (Segala Jenis) – Nabi berkata wanita mengandung tidak akan gagal melahirkan anak yang baik dari segi karater dan wajahnya.
7. Susu – Nabi berkata susu baik untuk membuang panas badan seperti tangan membuang peluh dari dahi. Menguatkan belakang, memperbaiki otak memperbaharui pandangan mata, membuang kelupaan.
8. Cendawan – Baik untuk mata, perancang keluarga.
9. Minyak Zaitun – Rawatan kulit dan rambut. Melambatkan penuaan, merawat radang perut.
10. Delima – Membersihkan tubuh dari syaitan & bisikan syaitan selama 40 hari.
11. Cuka – Nabi selalu meminum dengan minyak zaitun (Trend yang popular di restoran Itali) - balsamic vinegar/ apple cider vinegar, bukan cuka yg biasa kita pakai tu.
12. Air – Minuman terbaik. Jika dahaga hendaklah disedut perlahan-lahan. Jangan diteguk. Mudah mendapat sakit pada hati.

p/s: Half day of today, full filled with blogwalking n facebooking..adoiyaiii :p
Actually, tak berapa nak larat nak buat keje..coz 1st day nak menganti puasa.. (byk lagi nak kena ganti ni - sbb bersalinkan baby Aneesa Ramadhan yg lepas...hahahah :D)

3 comments on "Info: MAKANAN KEGEMARAN RASULULAH S.A.W"

IntaNBerliaN on 6 May 2012 at 18:28 said...

dkt umh sy, sentiasa ada kurma.. xpnh putus sbb sy n hubby mmg mkn kurma setiap pg.. ;-)

Mummy GreenyHouse on 7 May 2012 at 14:51 said...

bagusnye..kat umah ade kurma jugak, tp mcm x habis2 je kurma tu sbb asyik lupa nak mkn. :p

Bonda Adam on 9 May 2012 at 12:22 said...

kite kasik anak kite jus tok guru.. ada semuanya..hehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

ONE Family Memories... © 2009 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | Images by Tadpole's Notez | Blog Templates created by Web Hosting Men