Monday, 18 June 2012

Doa untuk anak bijak, cerdik dan mendengar kata :)


As salam...

Saya nak kongsikan doa untuk anak bijak, cerdik dan mendengar kata.
(Sebagai ingatan saya juga..bila agak-agak lupa je, refer sini..hihi.. :p)


1) Baca Fatihah (1 kali)
 
2) Baca Ayat Kursi (1 kali)

3) Baca Surah al-Insyirah (1 kali)




4) Baca Surah Toha 1-5 (1 kali)



Kemudian hembuskan diubun-ubun anak niatkan agar anak menjadi anak yang soleh, cemerlang, lembut hati, rajin belajar rajin solat dan lain-lain.


Atau cara lain:

1. Baca Surah al-Fatihah,
2. Surah Taha ayat 1 sehingga 5,
3. Diikuti doa Nabi Daud sebanyak 3 kali. Doanya,”Ya Allah,lembutkanlah hati anakku(sebut namanya),seperti mana Engkau lembutkan Nabi Daud akan besi.(sebut namanya).” 
Kemudian hembuskan pada makanan dan minuman. (Kalau anak masih menyusu,hembuskan pada susu)
 
Ataupun:
 
Ketika memasak,
sentiasa basahkan lidah dan bacakan doa ayat 200 dari Surah Ali Imran yang bermaksud:”Wahai orang yang beriman!Bersabarlah kamu dan kuatkanlah kesabaran kamu,dan bersedialah serta bertakwalah kepada Allah supaya kamu berjaya.”

Diikuti pula dengan memperbanyakkan zikir "Ya Hayyu,Ya Qayyum,Ya Latiff dan Ya Rahman" berulang-ulang.



 Banner

17 comments on "Doa untuk anak bijak, cerdik dan mendengar kata :)"

Wanieys on 18 June 2012 at 12:18 said...

tima kasih sharing :)...insyaallah wani akan amalkan :))

ieda on 18 June 2012 at 13:23 said...

TQ sharing dikkk
insyaallah sama2 kita amalkan ;)

wantie on 18 June 2012 at 13:24 said...

bagus. good info. kena print simpan. boleh rujuk untuk amalan.

izan mama mia on 18 June 2012 at 14:26 said...

bagus info nih,..kalau ada butang share boleh sgare kat wall fb...

fieda on 18 June 2012 at 14:42 said...

insyaallah atas izinNYA..sama2 la kita cuba..

*azni* on 18 June 2012 at 20:17 said...

bagus info ni..sis,boleh tak nak mintak izin nak share kat blog sy?sekadar peringatan utk dr sy sendiri...

Mummy GreenyHouse on 18 June 2012 at 21:31 said...

@all : sama2 la kite doa ye.. :) moga yg terbaik utk anak2 kita semua..
@*azni* : boleh2..ambil la..sy pun terbaca dari mana tak ingat, then save dlm MSword.takut terdelete, tu yg tepek kat sini juga.. :p

IntaNBerliaN on 19 June 2012 at 01:05 said...

kita ibu2 ni mmg patut amalkan doa ni kan.. :-)

Mama Gee on 19 June 2012 at 07:51 said...

perkongsian yg sgt bagus... :)

ogyep yummy mellow on 19 June 2012 at 11:40 said...

salam kenal...

TQVM for d ilmu... sharing is caring..

Ummi Iman on 19 June 2012 at 11:50 said...

Info yg bagus. Semoga anak2 kita mendengar kata, cemerlang dr segi agama dan akademik. Insyaallah

Mama Atiyyah Umairah on 19 June 2012 at 12:15 said...

Alhamdulillah..info yg sgt bgune....
jom join GA neh..
http://belogbingkisanrindu.blogspot.com/2012/06/tudung-murah-collections-giveaway.html

Kesuma Angsana on 19 June 2012 at 13:43 said...

tq... akan amalkan insyaallah

mama aryan on 19 June 2012 at 14:37 said...

salam...perkongsian yg bagus,tq

mama aryan on 19 June 2012 at 16:01 said...

thanks sudi follow saya..

anisalya on 22 June 2012 at 04:04 said...

info yang sangat berguna.

C'Jai on 3 October 2012 at 22:32 said...

perkongsian yang sangat indah..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

ONE Family Memories... © 2009 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | Images by Tadpole's Notez | Blog Templates created by Web Hosting Men