Monday, 2 July 2012

Tak elok bawa anak-anak bersiar-siar di waktu senja...


As salam...

Aleesya demam. Hari sabtu, lepas maghrib badan panas sangat,
tapi kat kaki and tangan sangat sejuk macam air batu..
Kami risau sangat, sebab macam tiba-tiba je.

Petang tu, daddy bawa Aleesya round naik motor.
Sekitar area sini-sini je.. (mummy tak ikut sebab rasa macam malas.. :p)
Daddy balik-balik je rasa tak sedap hati..
Tapi time tu Aleesya macam ok lagi, takde nampak apa-apa yang berbeza..

Lepas maghrib je, Aleesya nampak sangat layu..
Then, Aleesya cakap..
"Mummy, Aleesya hot la..." serius! badan die panas sangat.. then, die bangun dari sofa, duduk terlepek kat saya.. (time ni sedang menyusukan Aneesa..tak dapat nak hold aleesya properly)
So, terus panggil daddy.. Aleesya serba tak kena.
Kami baca-baca kan Ayat Kursi, Aleesya merengek-rengek.
Ulang-ulang.. lama-lama die tertidur sambil saya peluk and baca-baca tu..
Badan die menggigil-gigil..tangan kaki masih sejuk, badan panas.

Setelah menyoal siasat daddy..(ayat tak tahan kan..)
Daddy bawak aleesya round round area perumahan sini, lalu 2 tong sampah besar (jarang sangat lalu situ)
Aduhai...tak nak lalu situ lagi ok!

Semakin malam, badan Aleesya semakin panas..
Daddy tak tidur semalaman monitor suhu Aleesya.
Buat sponging, letak air kat badan, suhu masih tak turun.
Last, masukkan Veron Supp (ubat masuk punggung tu..)
Ubat tak berkesan.
Badan Aleesya tetap panas.. So, sponging setiap masa.
Setiap kali saya habis baca ayat kursi, badan n tangan Aleesya menggigil-gigil..

Ahad, pagi-pagi kami keluar dah.
Nak bawa jumpa Ustaz (nanti saya ceritakan tentang berjumpa ustaz ni..)

dan.... Ustaz berpendapat Daddy dah terlanggar sesuatu, dan Aleesya terkena sekali.
Worst, ustaz said that thing following daddy and Aleesya.
Lepas jumpa ustaz tu, dengan bacaan and doa.. Suhu Aleesya dah semakin turun.. (tapi belum suhu yang normal)



(pic Aleesya semalam and pagi tadi..)

Ok, Aleesya masih demam pagi ni..malam tadi masih sangat panas..
Malam tadi masik ubat punggung lagi..and suhu turun.
Keep sponging dengan air.
Pagi dah nampak ok, tapi nampak die layu sikit je..
So, bawa pergi jumpa doctor tadi..(Aleesya suka la sebab ade playground kat klinik!tu yang senyum tu..)  -seperti biasa, ambil ubat...(standby kalau demam teruk sangat lagi) :p
nampaknya Aleesya macam ok dah..so, boleh la mummy daddy work.. 

Hmm..macam-macam dugaan.
Lepas ni, taknak bawa Aleesya keluar senja-senja lagi.

Pesanan ustaz: Dunia kita sekarang ni, tak macam dulu.. 'Mereka' berkeliaran di mana-mana sebab tempat 'mereka' di kacau untuk buat pembangunan.
Jadi, dinasihatkan jangan keluar diwaktu-waktu begitu, kanak-kanak tidak sekuat orang dewasa.

p/s: Pesanan saya sendiri: Ya, dunia kita tak macam dulu..banyak sangat pencemaran sana sini..udara pun tak bersih. Bakteria and virus dimana-mana jugak...
Jagalah kesihatan dan kebersihan untuk kesejahteraan.. Kesejahteraan rohani juga penting ya.. :)


7 comments on "Tak elok bawa anak-anak bersiar-siar di waktu senja..."

Riny on 2 July 2012 at 11:52 said...

betul tu..budak2 lemah sikit bdn nye..x same mcm kte yg dah besa kan...mmg bagus la bile bwk jmpe ustaz tu..kekedang ade org yg x percaya benda2 cmtu kan..:)

Wanieys on 2 July 2012 at 11:57 said...

waktu senja mmg xelok bw anak jenjalan...waktu tu syaitan banyak berkeliaran...sian aleesya...get well soon dear :)

IntaNBerliaN on 2 July 2012 at 11:57 said...

Ya Allah ya Tuhanku... siannya.. alisha sy baru baik.. mmg susah hati ank2 sakit kan...

haa tu la, mmg xelok bw ank keluar senja2 kan..

Wawa on 2 July 2012 at 12:08 said...

takutnye...sy pun selalu cuak klu bawak anak keluar waktu senja n malam2...takut jd cenggitu la...huhu

Zie on 2 July 2012 at 13:37 said...

betul tu.. Jika boleh dielkkn, baik dielakkn...
Mudahn Allh lindungi keluarga kita

fieda on 2 July 2012 at 23:36 said...

betul tu ima..kak fieda kalau pukul 6 tu dah rasa nkbalik umah dah..kira 6.30 mesti dh ada kt umah..

C'Jai on 5 July 2012 at 18:51 said...

memang benar bagai di kata..senja adalah waktu iblis berkeliaran...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

ONE Family Memories... © 2009 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | Images by Tadpole's Notez | Blog Templates created by Web Hosting Men