Friday, 14 September 2012

Nak buah kiwi yang manis!


As salam...

Korang kalau beli kiwi masam tak? Dulu saya pernah beli sekali, then bila makan sangat la masam tak hengat!
Terus takmo beli lagi.. walaupun kadang-kadang teringin nak makan bila tengok iklan dan warna hijau buah tu yang menawan...~ :p
So, tak pernah la belikan untuk Aleesya.. Tak merasa Aleesya buah kiwi.
Saya dah set in mind, buah kiwi masam, tak semanis rupanya..hahaha :D kesian pada buah kiwi yang tak bersalah itu...

One day, kat rumah my MIL. Masa breakfast tu my MIL ade hidang buah kiwi yang dah dipotong.
Then my MIL pelawa la saya makan..mula-mula memang tak nak sebab dah agak mesti rasanya masam. Tapi my MIL cakap yang ni manis. Tanpa mengecewakan pelawaan my MIL, saya pun korek sikit pakai sudu then rasa... Ya Allah...manisnye! sangat sedap...~ :)
Nak cover keterujaan saya terhadap kemanisan buah kiwi tu, saya suap la kiwi kat Aleesya and Aneesa..
"Aleesya, taste this...manisssss...."
"Ummm..yummy! sedap la mummy..."

Then, saya tanya la my MIL mana beli kiwi manis ni. My MIL cakap kat Giant je..
Saya pun tanya lagi kenapa saya beli masam je..
My MIL pun bagitahu....... "Memang masam.. Dulu pun ibu beli yang dalam hijau ni masam je. Tapi beli hijau jugak..kalau nak manis sikit, beli yang isi kuning tu. Tapi, satu hari ibu beli, ibu lupa nak letak dalam peti ais masa kemas2 tu. Terbiar la kat atas para selama 2 hari.. Tiba-tiba bila ibu teringat tu, ibu cepat2 masuk dalam peti ais. Tapi macam dah lembut sikit.. Esok bila ibu makan...manis je kiwi tu"
Oooooooooo..... panjang 'o' saya time tu..

Kira macam lepas beli tu kena peram dalam 2 hari la...Lepas beli jangan letak dalam fridge.
Mesti korang dah tau kan...saya je lambat tau..hihihi.. :p

Hmm..Memang logik kot..cuma tak terfikir selama ni.. Yela, kiwi mesti la diimport masuk ke Malaysia tu belum masak ranum. Mesti masam2 kelat gitu..
Lepas ni beli kiwi kena peram. :) Tapi, jangan pulak terlupa ada beli kiwi dan ter 'over' peram sampai bonyok kat luar..hihi..

So, sekarang saya baru dapat menikmati rasa kiwi yang saya idamkan pada umur saya 26 tahun..hahah :p
Aleesya dan Aneesa pun dapat merasa buah kiwi. Kalau tak, sampai sudah my kids tak pernah makan buah kiwi sebab saya kata masam dan tak best..hihi ~


p/s: Minta jasa baik korang LIKE pic saya ni.. Dah terdesak..masih tak qualified.Sedih sikit... Esok tarikh tutup.. Klik SINI dan tolong LIKE ye..
Terima kasih banyak-banyak.. :)

4 comments on "Nak buah kiwi yang manis!"

Wawa on 15 September 2012 at 17:03 said...

dah like...wah masuk pert masak2 plak ye mommy ni...

errr..sy pun tktau kiwi kne peram kat luar...pasni kne wat jugak la...hiihi

C'Jai on 18 September 2012 at 23:21 said...

hmmmm...sedapnyeeeee..telan air liur akak tengok..:)

IntaNBerliaN on 19 September 2012 at 11:44 said...

sy biasa mkn kiwi xdalah msm.. just nice.. :-)

sal ya on 13 October 2012 at 05:47 said...

tak pernah makan yang isinya kuning. tapi yang hijau tu biasa la. masam2 manis. suka. anak2 pun suka.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

ONE Family Memories... © 2009 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | Images by Tadpole's Notez | Blog Templates created by Web Hosting Men