Sunday, 22 June 2014

Dah Selamat Bersalin

2 comments
As salammualaikum wbt.. :)

Alhamdulillah.. saya dah selamat bersalin anak ketiga kami, our first baby boy, baby Muhammad pada 13 Jun 2014, 15 Syaaban, 6.25 petang. Hari ni dah hari yang ke-9, baru berkesempatan nak update kat sini. :p Terima kasih tak terhingga kepada kalian yang mendoakan. :) Syukur, segalanya dipermudahkan.. nak cerita kronologi bersalin saya kali ni, agak panjang sedikit sebab nak feeling2 lagi kan. Kat fb or kat laman sosial lain tak berpeluang nak cerita panjang2, macam tak sesuai. Kalau nak syok sendiri cerita kat blog, takde hal rasanya...hahah. In shaa Allah.harap diberi kelapangan dan peluang untuk ceritakan kisah bersalin yang indah. Walau dah 3 kali bersalin, semua perjalanan bersalin saya so far memang berbeza. Masing-masing ada kenangannya sendiri. :)

Day - 9 : 22 Jun 2014. Sekejap je dah day-9. Terasa sekejap je. Syok babymoon..berpantang dengan tenang bersama baby. FB, IG pun dah jarang berupdate..hihi. Nak update..tapi nak ulit baby puas2 dulu. 
Dah 8 hari berpantang rumah MIL. Alhamdulillah..segalanya ok. Semalam petang dah balik rumah sendiri. Alhamdulillah selesa rasanya dapat tidur rumah sendiri. :p

Berurut sesi 1, hari kedua.. nak lancarkan susu sekali. Baby lelaki memang kuat menyusu agaknya. hihi..alhamdulillah sebelum bersalin susu dah start bengkak dan keluar, mungkin sebab dah anak ketiga jadi cepat sikit productionnya, atau mayb pregnancy kali ni gigih ambil suplemen shaklee.. ;) Tapi nak kena urut jugak sebab 'demand' dari baby lebih.. alhamdulillah..lepas urut je susu lancar kemain. Sampai mcm nak demam bengkak susu. :p

Aqidah.. alhamdulillah..selesai pada hari ke-7 (or hari ke-6.. silap kira ke?haha..tapi sebab dah plan dan dah aturkan dengan jemaah semua untuk urusan sembelihan..jadi, teruskan juga. Harap aqiqah ini diterima Allah..in shaa Allah. Amiiiin)
Sekali dengan bertakhnik dan beri nama pada baby. Nama baby kami.... Muhammad Alham Naufal. :)
Muhammad; Alham (segala puji); Naufal (yang dermawan; nama sahabat nabi yang sentiasa bersangka baik - nama ni my MIL dah hajatkan kalau kami dapat baby boy..)
Saya dah terbiasa panggil baby Muhammad sejak ia dalam perut lagi. Sejak belum tahu jantina.. Jadi buat masa ni memang asyik panggil Muhammad je (alamak, jiran sebelah nama dia muhammad! jangan dia yang menyahut sudah laaa.. hahah) My hubby still panggil Alham.. or Naufal. So, mana2 pun takde masalah sebab semua namanya mempunyai maksud yang baik2. In shaa Allah, panggil nama sambil berdoa untuknya kann. ;)

Suka betul Aleesya mengadap kambeng2 tu. Siap ambil kerusi sendiri n lepak kat situ, dah macam pengembala kambeng sekejap?hahaha :D

Yang saya sempat post di FB;



Jadi..in shaa Allah..Lepas Day-44 nanti saya upload gambar banyak-banyak.. Jangan muak sudah nak tengok gambar kami...muahahah. :D

Oh ye...tali pusat Muhammad dah tanggal pagi ni..saya nak tukar diapers dia jam 2.30 pagi, tengok2 dah terjatuh dalam seluar dia. ;) Hajat nak delay cord clamping atau nak buat lotus birth, homebirth je (pak bidan mcm tak ready je..haha) tak kesampaian.. Tapi, apa2 pun saya tetap bersyukur sebab tiada masalah dengan tali pusatnya. No infection and its look perfect. :) Tiap kali tukar diapers, saya kerap je cuci pakai cotton bud n spirit yg hospital bg sambil bismillah/selawat. Aneesa kalau nampak saya tengah cuci tali pusat baby "mummy..jangan la..nnt baby sakit.. baby...tahan sikit eh..baby kuat, nanti baik ehhh.." tu je dia ulang-ulang. :) :) such a lovely kakak Aneesa. :)

Ok, sekian dulu. Wassalam.. :)

Thursday, 12 June 2014

Anak-anak Dara Cilik dah Pandai Shopping!

1 comments
As salammualaikum wbt...

Gambar ni dah 3 weeks lepas kot. (hahah..memang banyak gambar dah kepam simpan dalam draf. :p)
Window shopping je. Kat Dataran Pahlawan Mall. Dalam butik vinnci, padini.. :) Aleesya bukan main excited kan...memang macam gegirl yang dah remaja gi shopping.. Tersengih saya melihat gelagatnya konon-konon shopping.. ;) Adik Aneesa mengikut je laaa.. :p

Time tak boleh tahan, Aleesya ambil baju yang display gantung2 kat hanger tu, dia pergi acukan kat badan dia.. satu2 dia acu.. "ohhh..yang ni besar sikit. Hah! yang ni mmg fit dengan Aleesya. Cantik kan mummy?!"
Try glasses pulakkk... "wah..macam model tak aleesya??" haihh..wahai anak, mana la belajar ni.hahaa..mummy bukan kaki shopping. Tak tau macam mana Aleesya boleh terjebak macam tu. But, its sooooo cute my dear Aleesya. Tak sempat snap gambar situasi2 yang lain2. Sebab khusyuk n teruja mummy melayan kerenah anak dara ni. hihihi .... :)




Nak bersalin di mana?

12 comments
As salammualaikum wbt.. :)

Sekarang kandungan saya dah masuk 38 weeks 6 days. Alhamdulillah..semuanya baik-baik je. Kesihatan dan keadaan kandungan masih normal. :) Ada sikit blood show, maybe sebab renyah sangat.Tapi kejap ada n takde..sakit takde lagi, so relax je la dulu. ;) 

Actually dah 2 minggu skip untuk check up di KK..aduhai..memang 'bercinta' betul nak pergi check up di KK.haha..Jangan ikut perangai saya ye mommies sekalian. ;p

Last Wednesday, hubby offer untuk buat check up di Mahkota Medical Center, salah satu hospital private di Melaka. Kenapa? Hmm..setelah berbincang sekian lama, just buat persiapan plan B untuk bersalin di sana. Untuk booked hospital private memang selalunya perlu at least ada sekali check up untuk rujukan dokter..takmolah main terjah je time bersalin, dokter pun risau kalau tak tau history tentang keadaan kandungan.

Aleesya dan Aneesa memang dulu pun bersalin di private hospital. Kenapa? Hmmm..actually ada 1 alasan yang kami memang rasa susah untuk toleransi. Kami kalau boleh memang nak dokter yang menguruskan proses bersalin, dokter muslimah. Kalau GH, tak boleh nak request dokter apa kan...terpaksa akur dokter yang bertugas ketika itu. Kalau dokter muslimah, syukurrr alhamdulillah. Tapi kalau bukaannnn.. (T_T)
Takpe la..masing-masing kan. Selagi tak darurat dan terpaksa, kami usahakan untuk mendapatkan dokter muslimah juga. Mungkin jika dah nak bersalin, akan try check di GH siapa dokter yang in charged dulu *kalau sempat* :p

Gambar last week posing di MMC. :p Gemookkk rasanya sekarang ni. :')


Bila baby nak keluar? "Baby will come when he is ready – sometimes no matter what you will to happen, baby will not come when we would most like it! The greatest gift you can give your baby right now is the gift of choosing his own birthdate, should the both of you be healthy."


Sekian dulu..nanti sambung pot pet..:)
Wslm..



Sunday, 1 June 2014

Senarai Keperluan Bayi dan Ibu Bersalin

5 comments
As salammualaikum wbt.. :) 

Ok, saya nak paste kat sini dulu senarai basic yang ada. Untuk rujukan bakal-bakal ibu dan saya pada masa akan datang lagi.. (hihi..ada hati berbaby lagi, yang dalam perut pun belum lahir.. :D) 
Actually, senarai ni panduan asal saya. Hasil google sewaktu dulu. Tapi saya dah ada siapkan list saya sendiri mengikut keperluan dan berpandukan pengalaman lalu dari kelahiran anak pertama dan kedua.
Jadi, saya letakkan yang draf asal dulu. kemudian nanti baru saya letak draf senarai saya. Jommm semak, mana belum beli..apa lagi, jom shoping! ;)


KEPERLUAN BABY ( PAKAIAN)
1) Bakul pakaian bayi
2) Baju Lengan Panjang
3) Baju Lengan Pendek 
4) Seluar Panjang
5) Seluar pendek 
6) Rompers 
7) Mittens & Booties 
8) Bonnet @ Topi-  
9) Baby Bip 
10) Barut
11) Bedung

DIAPERING
1) Napkin
2) Baby pin
3) Diapers @ lampin pakai buang
4) Wet tisssue
5) Changing mat
6) Nappy liners
7) Baldi dan bakul untuk lampin / baju kotor 
8) Detergent khas pencuci baju - saya guna Fresh Laundry
9) Botol sembur air

BABY CARE & GROOMING
1) Bakul Barang Mandian
2) Baby Bath
3) Baby Shampoo
4) Baby Powder
5) Baby lotion
6) Baby oil 
7) Tab Mandian Bayi 
8) Tuala mandi
10) Bakul Barangan Grooming &Health Care 
11) Minyak Telon
12) Nappy rush cream - saya guna herbal blend
13) Vicks 
14) Methylated Spirit- Alcohol 70%- cuci pusat sebelum luruh
15) Gripe water / Colic water (untuk kembung perut bayi)
16) Gunting Kecil 
17) Pemotong Kuku
18) Nasal Aspirator 
19) Termometer
20) Sikat / Berus Rambut
21) Toothbrush
22) Cotton Bud  
23) Cotton ball 


BARANGAN BREASTFEEDING
1) Botol Susu 
2) Puting 
3) Berus pembersih botol 
4) Penyepit botol 
5) Sterilising tablet 
6) Cecair pencuci botol - saya guna basic-H
7) Breast Pump Set 
8) Cooler Bag Set 
9) Warmer (tempat menyimpan botol susu yang dah bancuh) 
10) Bottle Sterilizer 
11) Storage Bottle 
12) Nursing Cover 
13) Nursing Bra 
14) Nursing pad washable
15) Nursing pad disposal 
16) Termos


NURSERING- KEPERLUAN TIDUR BABY
1) Set tilam 
2) Extra tilam nipis bear 
3) Comforter
4) Kelambu 
5) Baby cot @ play pen

BARANGAN ASAS UNTUK MUMMY
1) Set Selepas Bersalin  
2) Bengkung 
3) Baju Sejuk
4) Tungku Moden 
5) Selipar 
6) Kain Batik
7) Pad (Extra Long)
8) Stoking
9) Minyak urut


KELENGKAPAN LAIN
1) Stroller
2) Car seat 
3) Baby carrier
4) Diapers bag
5) Mainan untuk play pen
6) Bouncer

BEG HOSPITAL MUMMY
1) Buku Rawatan Merah
2) Kad Pengenalan 
3) Guarantee Letter 
4) Telefon Bimbit 
5) Kamera
6) Baju / T-Shirt 
7) Kain Batik 
8) Tudung / Skaf 
9) Stoking
10) Baju Dalam / Seluar Dalam
11) Tuala Muka
12) Peralatan Mandi
13) Tuala Mandi
14) Bedak
15) Sikat
16)  Maternity Pad
17) Pad Biasa
18) Breast Pad 
19) Baju Sejuk
20) Selipar
21) Beg Plastik Baju Kotor 
22) Minyak Angin / Urut
23) Beg Pakaian 
24) Getah rambut 
25) Disposable panties (1set)

Alhamdulillah..sekarang saya dah 37 weeks plusssss.. whoaaa! less or more two weeks je lagi baby nak keluar. Moga semuanya berjalan lancar..Amiiin. So far dari senarai di atas, almost 90% dah siap persiapan barang. Ada yang KIV tunggu baby lahir baru akan dibeli juga.. Ok, later saya share updated list custom dari saya. Moga ia bermanfaat kepada yang memerlukan rujukan nanti.

Wassalam.. :)



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

ONE Family Memories... © 2009 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | Images by Tadpole's Notez | Blog Templates created by Web Hosting Men