Saturday, 24 May 2014

Full term - 37 weeks pregnancy

0 comments
As salammualaikum...

Alhamdulillah... All praise belong to Allah. :)
Rasa macam kejap je dah nak penghujung. Bila-bila masa baby dah ready nak lahir. Mummy pula yang berdebar, macam nak bersalin anak pertama je rasa debarannya tau. Doakan segala berjalan lancar..amiiin. 


Dua hari lepas baru terkedek-kedek siapkan checklist barang keperluan baby dan bersalin. Nanti saya kongsikan checklist saya. 

Semalam lepas ambil report card kat skool Aleesya, kami pergi aeon. Saya ingat nak rembat la beberapa barang yang tersenarai dalam checklist. Alih alih dah masuk daiso beli barang lain pula. Iols mmg tak boleh masuk daiso, ada je unplaned items terrrrbeli..hahaha.
Yang berkenaan cuma beli selipar masa untuk berpantang je..kikiki.. Boleh la.. 5 ringgit je pun kan. Tak bersalin lagi pun dah lasak guna. Rupanya best juga pakai selipar dalam rumah. Lagi-lagi time hamil ni, kurang sikit rasa sakit kat tumit kaki sebab beban berat lebih muatan.hihihi.. Ambil la yang selesa tau, bukan untuk cantik sahaja.... ;)

Saya ambil yang jenis getah. Tapak tak licin, ringan. Tapi bila jalan kena slow sikit sebab "kelepek..kelepek..." Bunyinyaa..hahaha. Getah bila berkeladak senang sikit nak sental bagi nampak baru. Kurang gemar yang berkeladak2 kan..hihi. Kalau fancy2 sgt selipar, nak sental takut tanggal semua reben bagai..kikiki. 

Ok, banyak lagi nak story. Report card aleesya in shaa Allah story next entry okeyyy.. 

Wassalam.. :)

Wednesday, 21 May 2014

Kek Cokelat Moist Caramel Ibu Mertuaku

0 comments
As salammualaikum wbt..

Lepas ambil Aleesya skool hari ni, my MIL datang rumah singgah. Lama dah ibu tunggu kat gate, saya tak buka-buka pintu. Rupanyaaaa....suis bell dah ter'off'! alahai..siapa punya kerja la kan..hihi. Soriii ibu...~ (^_^)"

Hari ni ibu hantar kek coklat..Moist dan berkaramel! wahhh..rupa je dah terliur tau.


Dapat 1/4 loyang.. Ibu dah bahagi-bahagikan untuk para biras juga. Lepas balik rumah abgLong ipar saya, ibu ke rumah saya pula. :) Saya memang terasa nak makan kek, tapi mood nak baking sangatlah ke DASAR LAUTTTT... (-_-) erkk.. rasa nak buat cookies pun tak larat, padahal dah lama dah janji dengan anak-anak nak baking cookies sama-sama. 

Tekak memang terasa nak makan yang manis-manis, masam-masam kebelakangan ni. Macam-macam selera, tapi banyak tak dapat ditunaikan atas sebab-sebab tertentu. Alhamdulillah..Allah turunkan rezeki dapat rasa kek coklat ibu.. ;)

Semalam dapat rasa buah laici yang manis..sedapppp. Ya Allah, segala nikmat hanya dariMu. Beli sikit je untuk buat rasa-rasa. 


Aneesa suka sangat buah laici ni. Dia yang paling banyak makan kot..hihi. Alhamdulillah....

Sunday, 18 May 2014

Kandungan dah minggu ke-35

1 comments
As salammualaikum wbt.. 😊

Alhamdulillah.. Sekarang kandungan anak ketiga kami dah masuk minggu ke-35. Sikit je lagi dah nak due date, in shaa Allah 21 Jun 2014. 😍 Doakan semoga yang bakal lahir nanti baby lelaki yang sihat tubuh badan dan sempurna ciptaaan-Nya..amiiin. 




Kakak Aleesya pun asyik la tanya.. "Perut mummy dah cukup besar ke belum? Bila baby boleh keluar?" Dah terasa dia besar, memang kakak yang baik. 😍 Semua yang jumpa dia kata Aleesya macam anak dara dah. Kadangkala memang ayat-ayat yang keluar dari mulut Aleesya, betul-betul macam dah dewasa. 

Aneesa pula memang dah besar juga. Tapi manja masih ada... Hihi..macam-macam ragam. Kadang nampak matang, kadang she is always pretending like still baby. πŸ˜† Mungkin kerana semasa doa kurang sihat terkena HFMD minggu lalu, buatkan dia masih memerlukan perhatian sepenuhnya walau dah sembuh kan. ☺️Harap-harap boleh la jadi kakak yang baik nanti. Amiiin...


Besar tak baby bump saya? Hihihi.. 😘

Wednesday, 7 May 2014

Jangan makan ketam kecik dalam kerang!

0 comments
As salammualaikum wbt.. :)

Bila rumah dekat dengan rumah IN LAW, maka keraplah saya ke rumah MIL. Biasanya kalau pegi petang tu memang terus dinner kat sana sebab berkampung..haha. Dengan anak2 yang excited main dengan cousins, dengan suami yang sibuk menolong ayahanda mertua bertukang itu ini, jadi saya melepak je la..haha. Tak sedap pula kalau datang asyik la makan sana. MIL pulak jarang bertamu ke rumah kami siap makan2 kan..hihi. 

So, salah satu hari tu saya siap2 petang tu masakkan lala. Alahai..resipi paling simple yang pernah saya kongsikan dalam blog ni juga. (Klik sini)..

Malam tu, keluarga abang ipar yang sulung pun last minit ada datang ke rumah mil. So, ramai2 la makan..mujurlah bawa lauk lala tu kan..takde la kekurangan makanan. 

Tetiba mil tengah makan lala tu bagitau "kalau jumpa chiker (tak tau la mcm mana ejaanya..hihi) dalam kerang2, mcm dalam lala ni..jangan la makan. Abis dia putar perut tengah malam kang berjam jam..)

Chiker tu ape? Saya pun tak tau macam mana ejaan yang sebenar.hihihi..ala, lebih kurang mcm tu la. 
Tu anak ketam..kecik jee... Mil kata dia suka duduk dalam kerang kerangan. Kirang pernah kan beli kerang jumpa anak ketam time cuci2 tu kan. Kadang dia duduk dalam kerang, so bila cuci tak jumpa. Takut termakan tanpa sedar je la kan.. Agak2 tergigit sesuatu crunchy2 mcm kulit telur ke..kaki udang ke, cepat2 lah luahkan balik.hihih..

Kalau termakan macam mana? Aduhai..perut akan memulas mulas.. Tapi bukan cirit birit. Semua tak kena nanti. Korang sanggup???haha.. 
Ok la..tu je nak kongsi sikit. Sebab tak berpengalaman. Sebagai peringatan je. Sebab saya pun baru tau hal ni walau dah menjangkau usia. Korang jangan la heppi sangat bila beli kerang ingat ada percuma ketam..huhuhu. Tak berani nak cuba telan itu anak ketam! :') 

Saya tak tahu tahap kesahihannya sebab saya pun tak pernah alami sendiri.. Just kongsikan kat sini. Sekian...opps..tak sempat snap gambar anak ketam tu macam mana. Ala..korang tau kan rupa ketam tu mcm mana. Besarnya ala2 boleh muat dalam kerang. So..mmg kecik je saiznya.

Ok..nanti taip entry lain pula ye. Sekian..wassalam. :)

Sunday, 4 May 2014

1st Mini GA by NaNie DeaN

2 comments
As salammualaikum wbt.. :)

Step hangatkan blog ni dengan join GA..hihi. 
Jom join..hari ni last. Klik banner atas ni utk join ye.. :)

p/s: Salam kenal KN! ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

ONE Family Memories... © 2009 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | Images by Tadpole's Notez | Blog Templates created by Web Hosting Men