Monday, 30 April 2012

BabyIbu Giveaway: Net’s Baby Cake

2 comments
As salam...

Here is more giveaway from BabyIbu blog.
 

Mommies, have u heard bout the Net's Baby Cake?
What a cute and sweet idea... I'm sure mommies will love this one!
Cute rite?
This is a Diaper Cakes fresh from oven Net’s Baby Cake.hihi.. :p
Fyi, Diaper Cakes are made from  useable materials of baby stuff, including diapers, bibs, receiving blanket, towels, shoes,sock ,baby clothes and other related item with baby.

The cute baby stuffs become a cute and adorable cakes!
Just look at the baby stuff, I was falling in love. After its transformed to a Diaper Cakes, I'm more and more falling in love with this... so sweet u know.
How about the green theme? Much more I like of course!

This baby stuff...will transform into....
 
Tarraaa....This!!

And below for the girls.. striking pinky make the cakes get into my heart so much..♥


Not only wedding we need a huge cake ok.... hihihi..
cake for baby also huge! and more Diaper Cakes you may choose at Net's Baby Cake.

p/s: Let's cuci mata and view all the diaper cakes mommies! yummeh cake for your sweet lil baby... :) 
and jom join this GA - klik sini.

Friday, 27 April 2012

BEN ASHAARI DAN BLOG AKU

18 comments
As salam...

Daddy baru ni, BEN ASHAARI buat segmen hari ni..

SANTAI je blog Ben ni, mcm blog I pun santai..kih3..(but, i more rojak la..~ :p)
This segment open till 3pm today.
Jom join! :)

p/s: mentang2 la Ben dah jd daddy, asyik kuar story baby baru je kan..
Addicted to ur own baby - same like me..harus lah! syg anak lebih dari nyawa sendiri kan..~♥

Thursday, 26 April 2012

Bicycle and Bouncing Ball for Aleesya

2 comments
As salam...

Hi.. Lama dah plan nak belikan Aleesya bicycle..
Yela, bila time balik kampung..berebut dgn kazen2 sebijik basikal kecik kat sana tu.
Kat rumah takde kan, jadi die excited la dgn basikal.

So, Last Tuesday, 24/4 daddy bought a bicycle for her!
Of coz, pinky jugak...nanti Aleesya dah besar, boleh turunkan hak milik utk Aneesa pulak.. :p
And, mummy pun dah lama nak belikan bouncing ball for Aleesya.
Coz, she love to bounce on one of her big ball (she learn from Mickey Mouse Clubhouse episode)
Ternampak, terus beli - ade gambar Burung Marah! Aleesya pun mmg sgt suka Angry Bird ni.. :)

Taraa...



Then, mummy daddy balik je keje terus ambil the kids from rumah pengasuh cecepat - kitorang pulak excited nak tunjuk kat Aleesya! :p
Aleesya pun excited.. (see, mummy daddy tak sabar nak bwk Aleesya balik, Aleesya baru mandi sampai rambut pun tak sempat pengasuh nak sikat kitorang dah angkut kids..haha)
Aleesya memang dah pandai kayuh..learn from kampung.
Aleesya: "Padle..padle..padle.., same like mickey mouse la mummy!"
Mickey mouse lagi.. Tu je la..

For bouncing ball - kaki Aleesya tak sampai lagi nak naik sendiri.
Kalau nak main mmg perlu bantuan Mummy & Daddy.. Adoiii...penat jugak nak layan~ ;p

Bila dah malam, Aleesya masih excited nak main beskal & bouncing ball.
Daddy asked Aleesya to keep the bicycle and ball inside the guess room.
and Aleesya said: "Bye bicycle..bye ball.. Tomorrow we play again ok. Good nite!"

Sekian.. (^_^)~

Wednesday, 25 April 2012

Wordless Wednesday: Cousin sebaya baby Aneesa

3 comments
As salam...

They are cousin, beza 3 minggu je lahir..
Guest, which one is younger?hihi..


Aneesa's cousin is Syaurah (wear in purple) - Syaurah is 3 weeks older than Aneesa.. :)

Tuesday, 24 April 2012

Comel Tak?

4 comments
As salam...

I need your help...
Baby Aneesa masuk GA from Sweet Bonda from facebook.
So, saya nak minta tolong kawan2 semua VOTE utk photo my baby, boleh tak?

Cuba tgk pic ni, comel tak baby Aneesa?
If u all thinks she is CUTE, pls VOTE for baby Aneesa in contest "Happy Little Me".
There is simple step as below:

STEP 1:
LIKE the Sweet Bonda fb fanpage - click the pic below for the link. 
(fanpage Sweet Bonda ni bagus. Berbaloi korang like sbb page ni share the info on breastfeeding, maternity & confinement. Mmg sgt sesuai utk mommies la kan..ade jual2 barang2 seumpamanya juga...~♥) 

STEP 2:
Then, anda boleh la LIKE my baby photo yg kiut ni..hihi 
Click at photo below for direct link.. :)
Thanks uollss...
Mummy nak tumpang LIKE korang boleh??hihi..
sambil2 tu, LIKE la pix Mummy & Aneesa sekali yer..
Click pic bwh ni for the link.. TQ

Thanks korang..i really appreciate it.
If u all also need my vote in any of your contest, pls leave a comment ok..~♥

Monday, 23 April 2012

"Jom Join SukaGelak Blogwalking"

16 comments
As salam...

Hari ni sy meluangkan masa dgn blog walking! :)
Ye la, time x berapa bz ni, bw je la..nnt time bz, xde masa nak bw..
Lagipun, sambil2 mengisi masa lapang, mari menimba ilmu sambil blogwalking..

I'm joining the blogwalking segment, "Jom Join SukaGelak Blogwalking"
memang sesuai la buat belog yg suam2 kuku ni utk join segmen mcm ni.
Takde ape pun..saja2 menambah kenalan juga..ye tak??


If u all also wanna join, click above banner and follow the step ok..
its just easy.. :)

Happy blogwalking guys!..~♥

POWER PUMPING: Teknik berkesan untuk masalah susu merudum

0 comments
As salam...

Adakah anda mengalami masalah susu merudum? Bayi menangis kerana tidak cukup susu? Cari dulu alternatif sebelum berfikir untuk memberikan susu formula kepada bayi anda.

Apa yang boleh anda buat?? Salah satunya ialah POWER PUMPING.

Apa itu Power Pumping?
Merupakan teknik mengepam yg boleh membantu meningkatkan penghasilan susu. Ia melibatkan teknik dan setup mengepam yg biasa tapi dlm cara yg lebih unik. Ideanya adalah utk meniru bayi menyusu secara tidak langsungmeningkatkan bekalan susu ibu.

Siapa yang perlukan Power Pumping?

1. Ibu yang ingin menyusukan anak angkat – teknik ini digunakan untuk rangsang penghasilan susu
2. Ibu yg ingin relaktasi/ menyusukan semula si anak setelah berhenti menyusukan
3. Ibu yg kekurangan susu, berusaha untuk memperbanyakkan semula susu – akibat drpd perubahan hormon, period, kurang mengepam etc.

Kaedahnya?
Untuk Single pump / hand expression – pam sebelah kanan 10 minit, kemudian kiri 10 minit, tukar semula ke kanan 10 minit dan seterusnya, setiap 10 minit berterusan selama sejam.

Untuk Double Pump – Pam kedua-dua belah serentak selama 10 minit, rehat 10 minit, sambung lagi pam 10 minit, rehat 10 minit dan seterusnya selama 1 jam.

Disarankan buat power pumping ni sekali sehari, seelok-eloknyanya waktu malam ke subuh, pengeluaran hormon lebih tinggi pada tinggi waktu ni.

Power pump di hujung minggu Ada juga ibu yang fokus mengepam pada hujung minggu dengan melakukan power pumping pada setiap sesi mengepam. Buat selama 2 hari sepanjang weekend, dan kembali ke rutin biasa sekembalinya bekerja (weekdays)

Berapa lama masa diambil untuk dapat hasilnya?
Power pumping perlukan masa sekurang-kurangnya 1 minggu! Walaupun pada hari pertama hasil pam setitik dua atau ‘pam angin’ semata-mata,teruskan misi sehingga mendapat hasil yg dikehendaki. Jangan putus asa, usaha, doa dan tawakal, insyaAllah dipermudahkanNya.

Tips umum mengepam
- Bagi yang muslim, cuba tidur awal, bangun pagi untuk power pumping. Selain pumping, anda boleh mulakan pagi anda dengan solat sunat terutamanya tahajjud dan kemudiannya teruskan dengan power pumping. Ketenangan hati & minda akan membuahkan hasil yang lebih :)
- Jika anda mengambil galactagogues (milk booster), pam dalam jangka masa 45minit ke 1jam selepas pengambilannya
- Letakkan gambar / blanket / bayi anda disebelah untuk mudah dilihat, Ini membantu ransangan
- Tandem nursing. Biarkan bayi menyusu di sebelah, manakala sebelah lagi mengepam

- Pam sebaik sahaja selesai menyusu. Kajian menunjukkan bayi tidak menghisap 100% susu semasa menyusukan. Jadi, mengepam selepas menyusukan membantu breast untuk dikosongkan dan menghasilkan lebih susu
- Pum setiap 2-4jam sekali
- Be kind to yourself : apa sahaja amaun yang diperolehi, bersyukurlah & senyum. Jangan terlalu memaksa diri. Konsisten, pasti hasilnya lebih baik :)

- Sentiasa rekod amaun susu yang diperoleh bagi setiap sesi/ hari supaya anda dapat monitor progress dan cuba meningkatkan amaun dengan pelbagai strategi lain :)

Happy pumping!

Credit: Suri Junior
- https://www.facebook.com/breastfeedingzone

p/s: thanks to Shehan - read this info at her blog :)
and..i'm on power pumping schedule.. :p
 

Alhamdulillah... -Aleesya n Aneesa dah sembuh dari demam

0 comments
As salam...

Alhamdulillah... Aleesya & Aneesa sedah sembuh dari demam.
So, mummy get back to work as usual..hurmmm~ xpuas duk rumah with my kids.

Aneesa pun dah 8months. Macam2 dia dah pandai. Ye la, hampir seminggu mummy cuti duk rumah mengadap baby aneesa je, mmg nampak what development and she learn everyday kan. Kesan red spot pada baby Aneesa pun sudah semakin hilang parutnya, seems like the chicken pox not really came out all.. Cuma sikit2 je.
Aleesya pun tinggal batuk2.. Now, we still usahakan untuk mengubati batuk Aleesya, kahaknya mcm byk.
Hope everything's going better...~♥
Pixca Aleesya at 1yr 8mo...how adorable she is~ :)

Pixca Aneesa at 5mo..still bam2 at this moment~
Really miss my kids... tak sabar nak balik and spend time with them!
Puas kalau dpt jd fulltime housewife mengadap anak2 tiap2 hari kan..
Tp bz juga jadi surirumah mengalahkan menteri agaknye..i'm sweating menguruskan anak2!hahah :D


 
 

Monday, 16 April 2012

Aneesa Demam - Chicken pox ke???

2 comments
As salam...

Baby Aneesa demam. But, the temperature is not too high (37.6 degree celcius)
Tp mummy tetap worry, coz there are many red spots come out all over her body..
bintik2 mereah kecik2..nak kate ruam, tp besar sikit dari ruam.
Go to see a doctor this morning, Doc said its Viral Fever - in the chicken pox category jugak.
So, mummy semakin worry. Aneesa mengaru2, merengek je. Poor little girl..

Daddy pernah baca some of the info, daun semambu boleh mengubati chicken pox ni.
1. So last night, daddy searching for daun semambu area blok kitorg ni.
Malam td dah tumbuk2, sapu kat seluruh badan. Pagi tgk masih tak kurang. (mummy bajet hilang serta merta mcm magic ke??hahah :p)
2. Td pagi pun Aneesa mandi/swim in a little pool dicampakkan dgn daun semambu yg diramas-ramas.
3. My MIL pesan, rendam beras + air + daun semambu + ibu kunyit, then blend. And sapu pada kulit. Nanti malam nak cuba ni pula.
Hopefully all this petua menjadi la juga.. kita tunggu, doa n lihat hasilnya nanti.

Td, lunch time my MIL and FIL datang (kebetulan hantar our ibu saudara to LCCT.so, mereka singgah tgk cucu yg diserang demam2 ni)
My MIL bawa air kelapa.. Aneesa minum sambil kerut2 muka die..huuu~

Ni la rupa daun semambu - sumber image mr. google.

Bintik merah kat tapak kaki juga - kurang jelas la...gambar blur~ :p
p/s: mummy risau.. Aleesya demam tak baik2 dan berulang2, Aneesa demam like chicken pox, EBM kehabisan stok, susu semakin merundum, kerja?jgn cakap laa...uwAaa... :'( -mummy agak stressssssss~


Friday, 13 April 2012

Orang ke robot?

2 comments
As salam...

Once at glance look at this picture~
.
.

Cun tak??
Haaa... ni la robot wanita pertama yg paling canggih!
Robot tau...mcm real kan?
Klik gambar robot cun tu utk info lebih lanjut k..~♥
Kredit to BloggerWanita


Tuesday, 10 April 2012

Finger biscuit for babies...

0 comments
As salam...

Suka tgk anak2 membesar dgn sempurna di depan mata..
Mengharapkan segalanya yg terbaik buat anak2 tersayang.
Nak bg mereka makanan yg berkhasiat.
Aneesa almost 8mo now. So, everything Aneesa pegang, semua nak gigit.
Jadi, mummy biasanya beli la biscuit baby bite/baby guide for her teething biscuit snack.
Mmg biscuit ni sedap jugak, kadang2 si Kakak Aleesya pun tumpang makan sekali bg habis!hahah.
Jadi, ape kate mummy buat je finger biscuit ni???
Mummy mmg x pandai baking2 ni.
Taram je la..huu~

Konon2nyer nak buat finger biscuit-melt in the mouth la.
tp x bape nak jadi..so, kena adjust lagi! 
Taraaa....!
 Dah macam biskut raya pulak kan..
mummy nak adjust bg ok.
biskut ni, mmg biskut kesihatan.. yummy juga - teetttt! (bg kanak2 yg x bape pandai merasa lagi ok la!hahah)
Aneesa makan dgn semangat! Jd, mummy kena monitor lebih sebab biskut ni x berapa jadi nak melt in the mouth tu..kebatun sikit..huhu :p
Aleesya pun suka..Habis dekat 10 ketul.dan.....asking for more!

Nanti sy dah adjust bagi biscuit ni jadi sempurna sikit, saya share the recipe yer..

 




Thursday, 5 April 2012

Giveaway Siapa Bertuah Dapat CARTER'S ROMPER - by myownlilstory

1 comments
As salam...

GA ni SGT la SIMPLE..hadiah simple tp BEST juga! :)
JOM la join..

Sedikit info:-

SYARAT- SYARAT:
(Option 1: utk blogger)
1- Buat 1 entry bertajuk "Giveaway Siapa Bertuah Dapat CARTER'S ROMPER"
2- Follow Blog myownlilstory
3- Wajib Like picture ini (pic Ina's doter) & Wajib Like picture ini (pic Ina's family)
4- Letak Banner GA yg simple
5- Taglaa blogger2 lain sorang ke, 2 ke 3 ke ramai2 pon blh dan pastikanla mereka tahu.
6-  Tinggalkan URL ENTRY & ID FACEBOOK yang korang da wat tu di ruangan komen entry ini sahaja 

Klik la banner ni utk tahu lebih lanjut ttg GA ni dari tuan punya blog ye! :)

Monday, 2 April 2012

Pekeliling SSM Gaji Baru 2012 - Yeay! (^_^)

2 comments
As salam...

Hi...happy Monday!
Hari ni bz yg teramat sangat... (-_-)~
takpe...kerja dgn ikhlas yer.. Lagipun ade berita baik!
Anda kakitangan kerajaan??mesti gembira dgn kenaikan gaji kan?
huhuhu..
Previously, i worked with private company..So, i didn't bother at all the belanjawan, SSM, SBPA, etc.
But now, Alhamdulillah... I'm working as gomen staff almost 2 month ++.. :)
Eventhough just a contract for a year..and the jawatan is cikai2 je.. tp, ok la utk hidup kan.. :)
Today, i'm blogwalking a bit je. tp sempat la terbaca berita gembira kat blog 'Aku Seorang Blogger Wanita'..
Dulu x sure kontrak ni dpt naik gaji jugak ke x.
Tp hari ni gmbira kejap dgn pekeliling SSM gaji baru 2012.Ye la...kerja penat2 dgn hati yg ikhlas, kalau dapat habuan pasti gembira.. :)
So, bagi kakitangan kerajaan yg nak tau lebih lanjut, klik sini pun boleh.. (pun boleh muat turun skali)
Selamat berkerja dengan gembira!
p/s: bg yg private n yg x naik gaji jgn sedih tau.. Pasti ada habuan dan ganjaran yg lebih baik nanti... InsyaAllah... :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

ONE Family Memories... © 2009 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | Images by Tadpole's Notez | Blog Templates created by Web Hosting Men