Saturday, 13 December 2014

Happy 1/2 year old Baby Muhammad!

0 comments
As salammualaikum wbt... :)

Syukur alhamdulillah.. Hari ni 13/12/2014, genaplah hari kelahiran baby Muhammad Alham Naufal pada 13 Jun yang lalu. 

So, jom start prektis makan ye anakku sayang... 

1.5 oz Apple puree.. ;)

Alhamdulillah.. Makan dengan jayanya. 
Jadi, untuk 4 hari pertama ni kita makan apples dulu ye. 

Belanja sikit gambar baby Muhammad ku sayang. 

Spotted! Cubaan menjilat menggigit apron mami di dapur..haha. Muhammad memang pantang tengok kain, dia geram. ;)

With Love, 
Mommy Ima

Sunday, 7 December 2014

Baby Muhammad tertonggeng!

0 comments
As salammualaikum wbt... 

Just quick updated tentang baby Muhammad yang dah masuk 6 bulan malam tadi (ikut kalendar islam).

Malam tadi first time dia cuba angkat punggung masa meniarap tu. Angkat bersungguh sungguh sampai tinggi sangat. Jadinya..gedebuk, jatuh. Nasib operasi meniarap kat karpet. Lembut la sikit. 

Belanja sikit gambar Muhammad Alham Naufal.

Ceria sebab dah kenyang susu mommy! ;)


Train anak-anak ke library

0 comments
As salammualikum wbt.. :)

Apa aktiviti hujung minggu? Hari ahad my hubby kerja, jadi jalannnn je hari sabtu.. Opps, jumaat malam pun dah jalan, sambung sabtu pula.hahaha.. (Sbb roadtax mommy belum renew, tak boleh bawa anak2 kemana2. Terpaksa kerah daddy ke sana sini. :p)

Selalu lokasi shopping complex la. 
Aeon kita tuju kali ni. Tapi bukan nak shopping. Nak bawa Aleesya Aneesa ke perpustakaan. :)



Sebelum nak bawa, ada terfikir juga nanti they all bising pula kan. Kecil lagi, faham ke kena 'tolong senyap' kat library tu? Takpe, redah je ok. Sebab mommy tau, anak-anak mommy mudah diurus dan mendengar kata. 

Alhamdulillah... Aktiviti berjalan lancar. :)
Sebelum masuk tu, dah pesan awal-awal tak boleh bising. Aleesya Aneesa kata ok! ;)

Tapi..ada gak terlepas cakap suara kuat time they all ni excited.haha...tu belum masuk lagi suara baby muhammad nak susu. Saya nursing je baby kat lubrary, ambil port terselindung sikit.

Saya duk fikir cerita apa yang anak anak pernah tengok ada babak dalam library, sebab nak fahamkan kat they all dengan mudah tentang library. 

Ye.. Cerita movie Monster University! 


Dan they all faham. Mission accomplised! :)

Nanti kita pergi lagi ye. Aleesya macam taknak balik. :p


Monday, 1 December 2014

Apa rasa Gingerbread Man Cookies?

0 comments
As salammualaikum wbt.. :)

Pernah dengar gingerbread man kan? Alaa.. Kalau new year 25 Disember kan diorang yang menyambut krismas, mesti ada biskut gingerbread ni. They all akak decorate buat bentuk orang, tongkat, pokok pine..kan? kat dalam movie Shrek pun ada..GINGY!

Semalam we all pergi Aeon Ayer Keroh, survey something. Macam biasa memang akan drop by beli roti kat La Boheme. Masa dah nak bayar, terpandang GingerBreadman ni.. Wahh..comel. First time dapat sentuh secara realiti (tapi dia dah bungkus dalam plastik la..hihi).


Jadi, saya nak grab la untuk Aleesya dan Aneesa. Mesti anak-anak suka dan excited tengok gingerbread ni (excited mcm mommy jugak..kikiki :p) biasanya Aleesya dan Aneesa hanya tengok Ginggerbreadman dalam tv, dalam lagu kat tab/phone apps je.

Tapi, saya grab satu je. Sebab seketul 50g ni harganya dah rm3.30. Lagipun tak tau sedap ke tak or anak-anak boleh terima ke tak kan..sebab flavour halia kan.. Nak beli 1 ni pun asa ragu-ragu. Tapi takpe, kalau anak-anak tak habis, saya lah yg habiskan. Semua benda saya makan tak tolak, kecuali batu kayu dan rebung n siput sedut je tak pandai makan.eheheh.. :p nak beli apa-apa, saya suka tengok ingredient dulu.. ;)

Share la dua beradik ni.. Baca bismillah. "Sedap la bau diaa.." Nampaknya ala-ala boleh diterima.


Aleesya gigit kaki kanan gingerbreadman, Aneesa pula gigit kaki kiri. Alhamdulillah... "Mmmmm..sedapnyaaaaaaa"
Saya minta sikit nak rasa sebab memang teringin nak tau macam mana ia rasa. Iye, memang sedap! :) terus save senarai ingredient tadi sebab terfikir rasa nak buat cookies ni sendiri. Hihihi.. 



Nak review macam mana rasa biskut gingerbread man ni.. Rasa savory yang just nice combination. Ginger rasa yang lite je..sangat ok dan fresh. Then, ada cinnamon, bau cookies ni sangat harum. Cookies ni tebal sikit dari biasa. Tapi tak keras. Nak kata ranggup, tak sangat. Bit crunchy outside yet slightly chewy. Moist.. Perghhh..flavour n texture memang macam kena je dengan selera saya. Ia bukan cookies rapuh yang melt in the mouth. So, kalau anak-anak makan memang tak sepah, sebab biskut ni kental n teguh, tapi lembut just nice. Comel sangat rasa sayang nak makan. Hahaha.. Ok dah. 

Semalam dapat gift from husband. Alhamdulillah.., One in my wishlist. Tadaaa... :)

Cuba teka apa di dalam. Ok, nanti dah guna toy dalam kotak tefal ni, i buat review ye. :)

Baby Muhammad dah pandai cakap

0 comments

As salammualaikum wbt.. :)


Baby Muhammad dah pandai ulang word yg kia cakap kat dia. Bila tanya.

 

Nak? Dia jawap nakkkk..

Dah susu? Dia jawap dahhhh..

Daddy nak keje, bai.. Dia pun baiiii...


Betul atau kebetulan? Yang penting, alham tetap anak soleh bijak pandai mmy ddy! ❤️


Aleesya Anees mmg geram selalu kat dia..habis penyek pipi segala. 😂 Muahamad Alham Naufal 5month 19days.

Saturday, 29 November 2014

Baby Muhammad Seludup Nasi Daddy

1 comments
As salammualaikum wbt.. :)

Less than 2 weeks Baby Muhammad dah nak 6 bulan! Alhamdulillah..yeay! :)
Baby Muhammad nampaknya dah tak sabar nak makan.. (haih...mummy masih excited nak cerita baby nak start makan! :p)

Ok, bahan bukti malam tadi baby Muhammad cuba nak seludup makanan. 


Nasi beriani daddy yang selambak dalam pinggan atas meja. Dah kena kuis kuis dengan muhammad. :p

Kita dah jarakkan dia, muhammad masih lagi aim nak capai lagi..hihihi. 


Actually, meja makan kami ni special, rendah tau. Ala-ala macam meja jepun. Kira kita duduk bersila/ bertimpuh, tapi still makan kat meja. Kenapa? haaa..nanti kita cerita lain.

Sambung balik tentang baby Muhammad dapat capai, dia duduk dalam walker. So memang mudah la dia menuju ke sasaran. bukan main pantas lagi. Saya tinggal kejap je pun sebab nak ambil air. 

Owh..baby muhammadku sayang. Mummy kena kental hati tunggu awak 6 bulan sikit lagi ye.. Walau awak nampak sangat bersungguh sungguh nak makan, tapi untuk kebaikkan awak, kita tunggi sikiittttt je lagi tau. Lagipun mummy belum beli sudu mangkuk awak lagi. Blender dah beli! Yeay!!!! :)

Jadi, buat masa yang berbaki untuk tunggu ke 6 bulan ni, baby muhammad nikmati la puas puas susu mummy secara eksklusif ni ye.. Lepas ni dah makan mesti dah kurang sikit menyusu...sob..sobs... :')




Maher Zain - Assalamu Alayka | Official Lyric Video

0 comments
As salammualaikum wbt... :)



Tetiba lagu ni terngiang-ngiang pagi ni. Jom layan, sambil tu kita remind diri tentang cinta abadi kita pada Allah dan Rasul, in shaa Allah. ;)











Lirik: Maher Zain - Assalamu Alayka



My heart is so full of longing

I wish to be close to my Beloved

I dream to walk in the streets of Medina

And to quench the thirst of my spirit

By visiting you, O Muhammad!



Assalamu alayka ya

Ya Rasool Allah

Assalamu alayka ya habibi

Ya Nabiyya Allah



Assalamu alayka ya

Ya Rasool Allah

Assalamu alayka ya habibi

Ya Nabiyya Allah, ya Rasool Allah

(May salutations be sent upon you



O Messenger of Allah

May salutations be sent upon you O my Beloved

O Prophet of Allah

May salutations be sent upon you

O Messenger of Allah

May salutations be sent upon you O my Beloved

O Prophet of Allah, O Messenger of Allah)



I left all my troubles and worries

As I entered your Mosque so gently

And as I finally stood there before you

I couldn’t stop my tears from falling

In your presence O Muhammad!



O Taiba (Medina), your breeze is so blessed

Indeed it brought life back to my spirit

I’ve left my heart with my Beloved

Sending blessings on Muhammad




Thursday, 27 November 2014

Persediaan First Baby Solid Food

2 comments
As salammualaikum wbt.. :)

Wah wah.. excited nak cerita first solid food for baby pula. Macamlah anak baru 1. :p Anak dah 3 ni baru terhegeh-hegeh nak taip entry tentang solid food. Takpelah, buat rujukan akan datang (ada ke baby baru akan datang?hikhik.. :p) dan mungkin rujukan mommies to be yang lain.

Baby Muhammad will turn 6 month old very soon! Alhamdulillah..

Apa yang terfikir dengan BABY FIRST SOLID FOOD?

Nestum? NO NO NO okehhh!

Puree! Yes.. healthy smoothy gooey freshy food.

Jadi apa preparation?

  1. Steamer
  2. Blender/ processor
  3. Puree Storage cube/ cup.
  4. Feeding tools (sudu dan mangkuk BPA free -kaca pun bolehh je.. :p)
  5. resepi :)
Excited pula saya. Dulu masa anak pertama kedua pun excited juga, tapi excited kini kembali berulang.hahaha... Bertambah excited sebab macam-macam info dan ilmu dikumpul. 

Food Steamer & Processor. Banyak pilihan sekarang ni. :) hebat hebat belaka, canggih.

Avent Steamer and Processor. Yang ni memang best sangat! (harga pun best..kikiki)
Steam makanan, then terbalikkan tabung tu untuk terus blend panas-panas.
Awesome sangat tau! 
Tapi..saya takde la nak invest yang ni sebab memang akan guna kejap je. Lainlah kalau baby Muhammad ada adikkkk ramaiiii lagi lepas ni. :p


Little Bean Multifunction Food Processor LBBEF-BFS504. Yang ni antara yang saya tergoda. 
Steamer & Prosessor juga. Tapi lain-lain bekas. Yang kiri bekas bulat putih atas hijau tu steamer dia.
Harga paling mahal rm299. Tengah offer kat Lazada rm139 sahaja!
Tapi..tapi...saya masih nak baca review banyak-banyak dulu. Taknak menyesal beli.
Masuk wish list! :)

Philips Hand Blender. Yang ni best juga.
Boleh blend panas-panas terus. Dalam periuk pun boleh terus blend.hihi..
Senang cuci, senang simpan, boleh blend kuantiti sikit.
Harga, boleh tahan..kikiki. 
rm300-400 kot. :p



Philips Mini Blender. Comel je.
Senang nak angkut ke mana-mana.
Harga, tak pasti..sorii... :p




Shake n Take. Ada mommies yang guna ni je.
So far okey. Tekstur tak pasti la.
Ok kot..senang sebab mommy boleh guna sekali. Lagipun confirm tak bau cili.hahah..
Kalau tekstur tak ok untuk intro, maybe boleh je tapis. ;)



Food Chopper Cosway - ada review dari rakan facebook kata okey je dia guna ni untuk baby food. Blend smooth even untuk intro 6months. Dia beli pun tak mahal, rm60+. Wahh..ni kalau tak buat baby food pun, saya dah tergoda untuk blend macam macam..haha. 


Banyak juga brand lain yang saya baca review. Masih tak dapat buat keputusan.
My hubby pun tak larat nak layan saya. Kejap nak beli tu, kejap nak yang ni.
Kejap nak steamer. Aik???

Steamer pula.....kisahnya, sebab dulu memang kami bercita-cita nak beli steamer elektrik.
Dulu masa Aleesya Aneesa baby, saya steam pakai periuk besar je. Pastu saya dah bijak sikit, pakai kuali yang diletakkan jaring bulat tu, pastu tutup la pakai tutup kuali. Saya tak sanggup nak keluar masuk periuk kukus besar gedabak setiap hari..wakakaka. :D

Steamer Tefal. Tepek gambar TEFAL terus.hahahah.. :D
tinggi cita-cita. :p

Steamer ELBA. Murah sikit. ;)

Then, bila dah cita-cita nak beli steamer, blender macam mana?
Saya nak beli tabung blender je rasanya. Sebab yang ada ni dah lunyai buat blend cili bawang serai bagai kan. So nak beli tabung khas untuk makanan baby. Harap jumpa saiz yang sesuai dengan rumah power bawah tu la. Doakan jumpa ye, jimat sikit..hihi. Dan lebih praktikal, tak payah mak susah-susah nak fikir simpan banyak-banyak barang.

Puree storage pula saya ada beli 8 ketul. Yang macam ni:
Easy Storage Baby food/ breastmilk. rm17.
BPA free.

Beli 1 tray je. Sebab rasa cukup konon. Takpe, tak cukup beli lagi. Or maybe nak beli cube ice silicone, senang nak keluarkan cube puree. :)

Cute kan. Senang keluarkan frozen puree. Just pop up je. Then kumpul puree beku dalam satu bekas.
Jimat space. :)

Feeding tools. Tak cari lagi. Nak cari spoon yang sudunya lembut. Zaman kakak-kakaknya punya sudu, dah campak mana-mana la kan..haha. Haruslah yang baru.

Resepi?
Nanti kita google je. Atau boleh share resepi dari group facebook Solid & Semisolid Food for Your Baby.

Tu je dulu ye. Nanti saya try update lagi. ;)

Love,
Mummy Ima







Wednesday, 12 November 2014

Muffin French Vanilla Melt

0 comments
As salammualaikum wbt...

Jom buat muffin super duper senang. Boleh dijadikan aktiviti bersama anak-anak tersayang.
Untuk resepi penuh, boleh klik SINI




Selamat Mencuba! :)

Tuesday, 11 November 2014

Aneesa Tak Pelat

0 comments
As salammualaikum wbt..

Lama tak update tentang anak dara yaang ni, AneesaEryna. Sekarang dah 3 tahun 3 bulan pun. :)

Nak cerita sikit tentang tutur kata Aneesa. Aneesa lambat sikit cakap. Tak macam Aleesya. Aneesa mula bercakap sepatah sepatah ayat (kira dah buat ayat la..) dalam umur nak masuk 2 tahun macam tu. Dalam umur 1 tahun 4 bulan dah pandai cakap satu satu perkataan je, macam mummy, daddy, susu (yang ni Aneesa pelat sebut us'us untuk nenen..haha).

Apa yang saya perasan Aneesa ni, walau dia cakap lambat, tapi sebutan perkataannya jelas dan sempurna. Takde pelat. Malah, jika perkataan tu ada huruf 'R', memang jelasss terlebih huruf R dia.. Kadang yang takde R pun dia taram letak R sekali. Hihihi...  

Contoh.. "Mummy, lepas adik (masih bahasakan diri adik walau dah ada baby..) minum, terus je tv ada cerita Pada  Zaman Rururrrruuuu".
Hahahha.. Cerita Sang Kancil moden tu, Pada Zaman Dahulu. Asal boleh je kan..

Ni la Aneesa, cool je. Tak suka ikat rambut. Nak potong daddy tak bagi. Bersyukur rambut Aneesa jenis yg lurus jatuh bawah. Tak sikat pun takpe..haha.

Masa Aneesa umur setahun lebih tu, Aneesa memang jenis pendiam. Risau juga saya masa tu. Adakah sebab dia fobia kena duduk taska sekejap masa umur dia 6 bulan tu. Tapi memang lain lepas dia kena duduk taska, suka menangis n menjerit, tak bercakap. Saya pun naik risau. 

Pastu dalam sebulan saya amalkan beri dia OmegaGuard, dia mula sebut mummy daddy masa umur 1 tahun 4 bulan tu. Alhamdulillah.. Sel-sel otak sedang berhubung. ;)

Perkembangan anak-anak tak semuanya sama. Yang penting kita usaha sehabis baik untuk mereka, in shaa Allah. :)

Saturday, 18 October 2014

Patapum Toddler V3 SSC ori ke?

1 comments
As salammualaikum wbt..

Lately ni, ramai orang malaysia dah berjinak dengan babywearing. Alhamdulillah.. Baguslah, kebaikkan disebarkan. Sangat trendy dan style sambil babywearing. Takde istilah gendong macam i*d*n lagi ye. Mat salleh over the sea tu lagi ramai yang guna gendong baby. ;)

Tapi..masalahnya, ada pihak tak bertanggungjawab yang jual FAKE CARRIER! Tau tak ia membahayakan nyawa baby yang tak berdosa?? Banyak kes baby terjatuh la, buckle patah la.. Seriau.... Siapa nak bertanggungjawab tu? Banyak yang saya tengok live depan mata jual fake carrier, inikan pula online. Berlambak!

Jadi, to all mommies.. Please babywering safely. Beli yang original dari authorized seller. 

Macam mana nak tau fake? Antaranya:
Tengok ciri2 details.
Siapa seller.
Harga. Kalau ssc bawah 100 tu mmg confirm fake la kan. Tapi ada jugak yg jual fake guna harga ori. So, berhati hati ye mommies.

So far, carrier brand ergo paling banyak saya nampak yang fake dijual. Ergo kan famous, yang ori pun pricey. Takut sangat ramai yang tergoda dgn fake, beli dengan ilmu ye syg2..

Sebelum ni saya guna bay ring sling je. Sebab baby Muhammad pun dah 4 bulan, badan pun semakin semangat..Saya dah selamat membeli ssc patapum. Price, hanya rm125 sahaja! :) paling murah setakat ni. Ori ke???? Alhamdulillah ori. Actually harganya ialah rm299. Tapi ada clearance sale. Beli kat authorized seller, tinytapir.com. Ada warranty ke?? Refer email reply dari pihak tiny tapir:


Ok kan? So far so good. Patapum ssc never failed me yet! Alhamdulillah.. Lepas ni, banyak la gambar entry dengan patapum in action! :) 

Happy safely babywearing mommies! ❤️

Friday, 17 October 2014

Trifle pun ada teknik!

0 comments
As salammualaikum wbt..

Hari ni buat trifle sebab lama dah tekak terasa rasa nak makan. Jadi, guna bahan apa je yang ada. Resipi trifle saya;

Kek swissroll stoberi
Tepung kastard
Susu uht marigold (takde stok susu sejat)
Serbuk agar agar
Longan dalam tin (takde stok koktail pula, longan pun boleh la..)
Gula

- Slice swissroll dan susun dalam mangkuk.
- renjis renjis swissroll dengan air longan sikit bagi lembab.
- bancuh 1 cawan tepung kastard, 2 cawan susu, 2 cawan air, 3 sudu gula. Panaskan atas api kecil sambil kacau sampai blup2 sikit. Tuang atas swissroll.
- tabur buah longan. Tekan tekan sikit bagi dia tak timbul nanti. 
- masak agar agar (ikut la cara yg tulis pada bungkusan agar agar.) saya tuang sekali air lebihan longan supaya ada rasa. 
- tuang hati hati atas sekali. 
- sejukkan, siap! :)

Saya punya tak jadi...! Trifle terapung..hadoi..hahaha. Makanya, ni yang nak tulis kat sini tips supaya saya pun tak lupa lain kali. 

**tekan2 buah longan atau koktail supaya tak sepah sepah timbul masa tuang agar agar.
**pastikan lapisan kastard tutup semua permukaan dgn sempurna..jangan ada lobang sikit pun pada atas swissroll. Terutama kat tepi tepi mangkuk.
**tuang agar agar perlahan lahan!

Saya punya dah la tuang gelojoh. Pastu kat tepi ada rongga rongga. Jadi, bila tuang agar agar yg deras, ia menyelinap masuk menyerap ke swissroll lantas lapisan swissroll dan kastard timbul! Maka, agar agar yang sepatutnya lapisan atas sekali dah jadi paling bawah! Paling menyedihkan, swissroll dah serap sgn agar agar, apakah rasanya itu???? Huarrrghhh.. Ok bai. Harap pengalaman ini bermanfaat untuk masa akan datang. :)



Yang ni buat bekas kecik, nasib baik jadi. Tuang agar agar penuh berhati hati. konon nak bagi MIL kalau ada ke sana. Rumah dekat kan, jadi bila dah post dalam facebook, mestilah MIL tau saya buat kan. Sharing is loving..share juga la walau tak semengah mana. :p

*update: dah makan dah trifle terapung tu. Rasanya, tak la seteruk sangkaan saya. Sedap! Walau rupa tiada, tetap selera untuk di makan. ;)

Tuesday, 14 October 2014

Gathering Baby Wearing Melaka & N9

0 comments
As salammualaikum wbt.. :)

Sempena INTERNATIONAL BABYWEARING WEEK Oct, 5-11, 2014, Group Melaka & N9 Babywearer buat gathering 'Let's Walk The Babywearing Love!' pada 10.10.2014, last Friday di Taman Bunga Raya, berhadapan dengan Dataran Pahlawan Mall.

Saya memang teringin sangat nak join, Babywearing ni ilmu baru yang saya kenal masa pregnant nak masuk anak ke-3. Lambat saya tau tentang babywearing yang betul. Takpe, better late than never! :p

My hubby tak cuti Jumaat tu. Kalau kerja kat Melaka cuti la, sebab 10 Oktober tu public holiday melaka, TYT. Nak buat macam mana, buat masa ni masih kerja di Nilai, 2-3 hari sekali baru dapat balik. Moga ada rezeki in shaa Allah my hubby dapat kerja yang molek2 kat melaka ni..amiiin. :)

Ok, sebab my hubby kerja..jadi saya tak confident nak drive ke sana. Tak pernah drive sendiri area sana. Eh, pernah sekali sebab nak jumpa customer shaklee..terpaksa pakai GPS, tapiiiii sesat jugak! So, agak fobia la gitu jadinya.. hadoi.. :p

Teringin yang amat sangat. Jadi, whatsapp my hubby tanya pendapat. My hubby support. So, masih lagi terkial2 saya siap pukul 3 ptg tu. Agenda start 3 petang, tapi pukul 3 masih kat rumah..derrr...
Tumpang Aleesya dan Aneesa rumah MIL..hihi. Thanks ibu! :) ♥

Sampai lambat, tapi tak sesat..nak balik masih sesat.hahahaahha :D takpelah..hajat nak join gathering tu tercapai. Alhamdulillah. Ramai sangat sweet mommies! Seriously best.. :) :)


Ni kak Izam, sifu babywearing dari Baby Ultra. Shop beliau kat Bangi. Siapa kat sana nak try babywearing pergi la terjah ye. Thanks kak Izam ajar saya pakai wrap. First time lilit wrap. Best betul pakai wrap ni rupanya, tak tipu! hihii..

Berkenan dengan corak ni..hijau. Harga..untuk saya first timer, erkkkk...tercekik kejap. haha.. Tapi berbaloi...




Then, raba-raba wrap lain-lain yang semua sweet mommies share kat sana. Longgok banyak kat tengah. Inilah masanya royan dengan wrap!hihi.. Sila abaikan jika muka saya tak bape nak gojes time ni..haha. Ape mekap pun tak sempat pakai..kalut je. :p

Next try Soft Structure Carrier (SSC) brand Manduca. Price rm500++. Serius..yang ni memang selesaaaaaa betul! Tak rasa langsung berat baby! mudah pakai pulak tu....whoaaaa..termimpi-mimpi saya dengan SSC ni tau!


Pakai lagi wrap lain. Wrap Fiesta. Try pakai sendiri, memang belum kemas lagi, belum expert katanya..haha. Material lain sikit dari yang hijau tadi. For me, yang hijau tu lagi best. tengok harga la kann. (ape nama yang hijau tu eh? i lupaa..kikiki)

Baby Muhammad sampai terlelap-lelap layankan mummy dia meroyan dengan wrap dan ssc. Memang ramai baby tertidur dengan sendirinya dalam babywearing, sebab baby selesa sangat. Dah macam ada sleep dust. hihiihi... lambakkan je baby Muhammad yang tengah lena tidur tu dengan lambakkan wrap. Wah, lena betul tau dia tidur, sampai saya pergi solat asar pun tak bangun lagi. Penangan wrap dan scc. Mesti baby Muhammad pun tengah termimpi-mimpi babywearing tu juga.hahaha...

Sebab royan terlebih, saya lupa nak snap gambar potluck yang dibawa mommies. Sedap-sedap belaka. Kenyang tahap takyah dinner dah.

Dah nak balik tu, agenda seterusnya Heritage Walk. Mommies berbabywearing jalan kat bangunan merah tu. Saya taknak join sebab malu.. ye la, saya takde babywearing yang proper lagi, yang ada pun DIY ring sling yang banyak berjasa setakat ni.hihi.. Ok, jom layan gambar je la ye. :) Most photo credit to kak liza hasan. Thank kak!





Thanks to all babywearing sifu and all sweet mommies for your great sharing. Keep spread the love and positive vibes on babywearing mommies!


#ibw2014




Thursday, 25 September 2014

KLIA 2

0 comments
As salammualaikum wbt..

Sabtu 2 minggu lepas kami ke KLIA 2.  Bukan ke sana sebab nak naik aeroplane. Saje jalan-jalan. Lagipun my hubby offer tanya nak ikut tak kann..haha. Pantang di offer. Kalau badan sihat dan tiada halangan, ON je..

Sabtu tu my hubby ada nak jumpa dengan customer photographer ELVIRA STUDIOJumpa di Seri Kembangan. Lepas tu kami ke Aeon Bukit Tinggi.  "Tempat mummy daddy dating dulu masa muda mudi tau.." Ahahahah.. :D kat situ la dulu makan2, merajuk2, romantik2 konon. :p

Dah beli barang n makanan sikit kat aeon, jam 6ptg terus gerak ke KLIA 2. Jam 8 baru sampai. Gedebak gedebuk, solat isyak..makan kentucky alas perut sebab kenyang lagi makan macam-macam. :)

Ok laa.. Luas, ada shopping2. Tapi saya bukan kaki shopping, jadi takde la teruja sangat. Just cuci2 mata, sambil tgk dunia luar. Ye la, saya kan housewife..duk rumah je. Kalau keluar pun hantar dan ambil Aleesya skool, paling banyak  pun ke poslaju sebab nak pos shaklee ke customer. Tu pun kadang minta poslaju pick up je kat rumah. :p

Posing2.. Ambil gambar je.




Lepas tu, my hubby kata teringin nak naik train KLIA transit tu. Saya ok je, lagipun kata nak bawa anak2 jalan kan. Naik train mesti anak-anak suka. Memang suka sangat! tertunailah hajat daddy naik train.

















Aneesa la yang paling excited. Dulu masa  naik komuter bawa Aleesya rasa naik train, Aneesa kecil lagi. So dia tak ingat. Aneesa suka sangat, sampai bangun2 tido bukak mata je terus cakap "best kan naik choo choo train kan mummy! Adik sukaa.. Ada mummy..daddy..kakak..alham. Tapi baby tidur je" berulang2 dia cakap. Hihih..

Semangat Aneesa nak masukkan tiket. :)
Selesa n bersih KLIA 2 ni. Iyelah, tempat tumpuan orang kan, haruslah bersih. Lagipun agak baru tempatnya, masih bersinar-sinar. Hihihi.. ;)

p/s: promosi Shaklee masih berlangsung dengan jayanya. Jom jengah!  klik [SINI]
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

ONE Family Memories... © 2009 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | Images by Tadpole's Notez | Blog Templates created by Web Hosting Men