Saturday, 30 May 2015

Homemade Chicken Popcorn

0 comments
As salammualaikum wbt...

Cuti sekolah dah mula! Aleesya dan Aneesa last day sekolah sepatutnya hari Jumaat. Tapi kannn..last minit terpaksa cancel. Dah siap-siap, excited dengan pakai jubah cantik, dengan bekal makanan. Sekali mom nak buka pintu, mangga lock dah jammed! Stucked tak boleh buka..huwaaaa.

Dah la my hubby outstation. Kebetulan tak tidur rumah malam tu. Petang baru balik. Dengan sampah tak dapat buang kat tong besar luar, baju tak boleh nak sidai..aduhai. Tapi redha je, sebab pastu ada hikmahnya.

Ok, nak share bekal makanan anak-anak hari tu. Patutnya mereka nak makan kat sekolah waktu rehat. Tapi sebab tk jadi pergi sekolah, jadi breakfast je la jat rumah.hehehe..



Resipi Chicken Popcorn

Ayam bahagian isi
Telur 1 biji dipukul sikit (boleh letak garam secubit)
Breadcrumbs 
Minyak untuk menggoreng

Cara-cara:
Ayam dipotong dadu sederhana kecil (atau nak potong nipis ala-ala nuget pun boleh je).
Panaskan minyak.
Golek-golek dengan telur (kalau alergik telur, boleh bancuh tepung gandum sikit dengan air..just nak buat macam gam supaya breadcrumbs boleh lekat salut semua).
Pastu, golek-golek pada breadcrumbs, dan goreng hingga masak kekuningan.
Siap! :)

Simple, tapi sangat tidak menghampakan. ;) lebih sedap dari yang kita beli siap tu. Maybe sebab ayam ni extra fresh dari processed food kan..kan. ;p

Pastu nak sambung cerita tentang lock tadi. Aleesya dah 6 tahun, biasanya memang ada homework pada hari last untuk tugasan cuti sekolah. Kebetulan, jiran taman ni baru je jadi cikgu kat sekolah anak-anak ni. Jadi guru kelas Aleesya tau. Pastu cikgu yang baik hati ni dah siap-siap bawakan homework Aleesya. Balik sekolah terus singgah rumah pass homework. Kebetulan suaminya ada sekali. Jadi, tolong bukakan lock. Macam mana ntah digodam. Boleh pula buka. Alhamdulillah. Cikgu Aleesya tu risau kalau emergency kami susah tak dapat keluar rumah. Allah..terharu. Terima kasih kak noor a.k.a cikgu Aishah. :)




Thursday, 28 May 2015

Suprise hadiah exam Aleesya

0 comments
As salammualaikum wbt.. :)

Dah received parcel hadiah Aleesya. Sebab dia dapat nombor 2 untuk exam pertengahan tahun, maka mommy hadiahkan sneaker skates shoes ni. Tak sabar tunggu dia balik sekolah nak beri dia try. Heheh..


Ada kisah disebalik shoes ni. Alhamdulillah semua berjalan lancar. Nanti kita story. Nak sambung kemas dan masak dulu sebelum ambil anak sekolah. ;)

Friday, 22 May 2015

Ambil report card pertengahan tahun

0 comments
As salammualaikum wbt... :)

22hb Mei ambil report card Aleesya dan Aneesa. Jumpa cikgu nak tau perkembangan mereka untuk sesi pertengahan tahun. 

Alhamdulillah.. Aleesya dapat nombor 2 dari 16 pelajar. Semua keputusan mata pelajaran sangat baik. Mom dah teliti satu-satu paper exam mana yang dia silap jawap. Perlu diperbaiki lagi.. In shaa Allah Aleesya boleh! ;)

Aneesa takde exam untuk kelas 4 tahun. Tapi cikgu ada tunjuk semua homework yang dia buat. Cikgu bagitahu macam mana Aneesa kat sekolah. Cikgu cakap, Aneesa ni pendiam. Tapi kalau keluar suara sesekali, ayat dia bukan main..haha. Contohnya:
Cikgu: Ni kenapa salah ni..? (Sambil tunjuk huruf yang Aneesa tulis)
Aneesa: Alaa.. Takpe, salah sikit je.. (Dengan muka tak bersalah..)

Hahahah..macam-macam. Ni result Aleesya. Nombor 2. Peratus keseluruhan, 93%. Syukur alhamdulillah..

Lepas ambil report card, kami pergi makan nasi ayam. Sambil....Nak survey untuk order catering kecil2 buat birthday party Baby Muhammad. Baby Muhammad 1 tahun dah bulan depan ni.. ;)

Sunday, 17 May 2015

DIY Paint Colour for kids

0 comments
As salammualaikum wbt... :)

Antara aktiviti kegemaran kanak-kanak, bermain warna. Biasanya kalau beli water colour tu, memang kejap je habis. Jadi, kali ni kita buat je sendiri. Sangat berbaloi dan puas hati. 
Boleh buat banyak..Selamat, non-toxic, kalau termakan pun takpe tau..hehe.


Saya ada kongsikan resipi, how to make paint colour dalam video ni. Cubalah.. ;)


Awal-awal dah try masuk mulut..haha. Nasib baik kaler ni mom buat sendiri. Jadi tau la apa bahan yang selamat tertelan. ^_^"

Banyak juga anak-anak ni lukis hari tu. Takde snap pula. Nanti mom snap update lain ye. 



Saturday, 16 May 2015

Hadiah Hari Guru 2015

0 comments
As salammualaikum wbt.. :)

Aleesya dan Aneesa sekarang masih sekolah di PASTI AR-RAHIM.
Seperti tahun-tahun lepas, sekolah memang akan buat sedikit jamuan. Jadi ibu- ibu pun bekalkan lah sikit makanan untuk dikongsi bersama. 

Macam biasa juga, mesti nak juga buat hadiah atau paling tidak pun kad ucapan. Walau mom tak kreatif sangat, tapi memang suka buat benda-benda macam ni.hihihi..

Kali ni,....special gift teachers day:


Kali ni paling simple je. Sebab kesihatan pun tak berapa mengizinkan. Baby muhammad pun tak berapa sihat, jadi mom nak buat apa-apa pun agak terbatas. 



Kad tu, memang tekap saiz tangan Aleesya dan Aneesa. Anak-anak buat sendiri, mom tolong gunting je. Kemudian label, mom print kat kertas sticker yang selalu mom guna buat kerja label Shaklee. Hihi.. Ikat-ikat reben sikit (recycle je..hadiah baby-baby mom simpan reben-reben nya..haha). Siap.

Boleh la, tak seberapa. Saje nak share dengan u all teachers day gift ideas.. ;)


Hadiah, botol air 600ml apple lady. Glitter pen. Beli kat kedai serbaguna, malam sebelum kejadian (beli lepas balik klinik bawa bany muhammad, kedai dah nak tutup dah :p).


Selamat hari guru! 




Friday, 15 May 2015

Review Thermometer 4-in-1

0 comments
As salammualaikum wbt.. :)

Hari ni beberapa barang saya beli online dah sampai. Antara salah satunya ialah thermometer. Saya beli kat Lazada. 

Place order hari rabu, jumaat dah sampai. Alhamdulillah. Actually dalam satu order tu ada 3 item, tapi 2 item je sampai dulu sebab lain company. 


Ni digital infrared thermometer 4-in-1. Dalam iklan lazada, backlight tu boleh tukar colour. Kalau green, ok. Yellow fever, red high fever. Tapi kannn... Yg saya dapat ni cuma ada green backlight SAHAJA. Hahah.. Tapi takpe..takpe. Yang penting ia berfungsi dengan baik, accurate. 

Kalau demam, suhu 38 degree celcius ke atas, disebabkan lampu backlight tak tukar, tapi ia ada muka smiley tu jadi 'sedih'. Then ada bunyi beep 2 kali. Ok sangat dah ni. 

Ni contoh gambar suhu demam sikit. Ada 2 muka smiley. Satu ok, satu sedihh.. Iyer..ni menunjukkan mom pun tengah sedihh sebab baby muhammad tengah tak berapa sihat. Tu suhu dia sekarang. 

Pakai thermometer ni ok juga. Sebelum ni saya pakai thermometer omron yang perlu masuk mulut atau letak dalam pelipat ketiak probe nya tu. Dan ia ambil masa nak dapat bacaan. Kalau thermometer 4-in-1 ni, letak dekat surface (contohnya dahi) tekan button sekali, satu saat je dah keluar result. :)

Boleh guna untuk check suhu dalam telinga juga. Buka penutup depan. Nanti ada probe yang boleh masuk dalam telinga. 

Yang saya beli ni, rm46.

Ada banyak harga berbeza tapi yang macam benda sama. Tapi mungkin ada perbezaan la agaknya. Entahlah..takkan saya nak beli semua sekali sebab nak tau perbezaannya kan. Takde backlight tukar-tukar tu, saya redha je. Small matter. Hihi.. Ni pun dah cukup. 

Harap membantu, sebab ada yang takut juga nak membeli harga murah benda ni sebab takut produk tiruan dan tak berfungsi. Sebab pernah baca ada yang beli barang lain murah sangat-sangat tapi tiruan.

Ok secara ringkas review tentang thermometer ni...

Yang best:

  • Ringkas, satu button je.
  • Ada lampu
  • Ada emoticon face (kalau suhu yang dah masuk area demam, ada 'sadness')
  • Result bacaan cepat, 1 saat je
  • Ringan
  • Ada memory bacaan result yang last.
  • Boleh guna untuk suhu dahi, telinga, dan persekitaran - 3 in 1.
  • Affordable.
Yang kurang best:
  • Lampu warna hijau sahaja, tak macam dalam iklan gambar.

Ok, sekian. 

Wednesday, 13 May 2015

Aneesa masuk hospital - lung infection

0 comments
As salammualaikum wbt... Ya Allah.. Sembuhkanlah Nur Aneesa Eryna, berikan keceriaan, kesihatan dan kesejahteraan sempurna, limpahkanlah rahmat dan kasih sayangMu, dan lindungilah puteri kami ini dari sebarang kecelakaan. Ameeen..

Terima kasih pada kalian yang mendoakan.. Moga Allah limpahi kesejahteraan kepada kalian juga, in shaa Allah ameen. 

Dah masuk hari ke-3 (2 malam) kami berkampung di hospital. Bila agaknya lah dapat balik rumah. Aneesa pun dah banyak kali tanya bila nak balik, jom la balik rumah. 



Warded hari Ahad, 10/5.
First day - Buat ujian darah, kahak. 
Result: 
Denggi, negative! ...alhamdulillah.
Influenza, negative! ...alhamdulillah.
Infection, HIGH! ...Allah. 

So, continue stay hospital.
Treatment: antibiotik, paracetamol, ...(yang ni kat rumah pun boleh mom bagi sendiri kan.)
Additional: Nebulizer ..(sebab, Aneesa batuk berkahak. Tanya doc macam mana batuknya. Dia tak recommend untuk ambil ubat batuk, nebulizer is better untuk Aneesa).

Hari kedua, 11/5. 
Doc check waktu pagi, dengar bunyi kuat pada paru-paru. Doc tak bagi kami balik lagi.. 
Doc nak buat x-ray.
So, pagi ni buat x-ray. Aneesa tak nak. Tapi mom ni kan 'pakar' psyco anak-anak kononnya. 
Kesian Aneesa, masa tunggu turn nak x-ray ni la dia duduk ulang-ulang cakap "mummy, jom la balik rumah. Adik nak balik rumah. Jom la balik sekarang..."

Tunggu keputusan x-ray.. Lama betul sebab ramai yang buat x-ray pada hari tu. 

My hubby kerja. Tapi nak juga balik walau jauh. Dia nak tengok keadaan Aneesa.
Jadi, bila my hubby sampai petang dalam 5 lebih, terus saya balik rumah sekejap ambil kelengkapan untuk stay sana seterusnya (dengan Aleesya dan baby Muhammad)

Malam datang balik, supaya daddy boleh balik dengan Aleesya. Daddy kerja, Aleesya sekolah ada ujian lisan.

Result x-ray dah keluar, masa saya balik rumah sekejap tu. Daddy kata, doc explain memang ada lung infection. Pada gambar x-ray tu boleh nampak putih-putih bahagian paru-paru.

Continue buat neb, antibiotik. Alhamdulillah demam dah takde. Doc ni advice, jika demam 38 deg celcius baru ambil paracetamol. Sebab nak bagi antibodi bekerja sendiri.

Hari ke-3, pagi lepas buat neb doc datang. Check dada masih ada bunyi. So continue antibootik, sebab doc kata memang take time untuk kahak tu hilang. Doc kata kalau jam 11pagi check takde demam, boleh balik... Alhamdulillah. Yeay! :)

Aneesa dengar doc cakap tentang boleh balik tu. Maka, ulang-ulang la lagi dia tanya "dah boleh balik kan mummy?" Sambil kemas-kemas beg sendiri masukkan story book, colouring book sua dalam beg dia..hihi. 

Friday, 1 May 2015

Bila atok nak datang lagi

0 comments
As salammualaikum wbt... :)

Hari Isnin lepas, kami ambil my abah datang rumah saya. Disebabkan my mak kerja, kami bawa my abah je untuk beberapa hari. Itupun sebab my abah tak berapa sihat beberapa hari lepas. Jatuh pitam, check doktor sebab salah makan.

My abah ada diabetis. Alhamdulillah masih terkawal. Cuma, my abah dah berumur kan. Tak kuat macam dulu. Dulu my abah ni kuat, rajin jogging dan exercise, tapi atas sebab tertentu, aktiviti jogging dah stop. Bila stop, mula la pelbagai penyakit datang kan. (-_-")

Aleesya dan Aneesa excited sangat atok ada kat rumah kami. :) tapi.. Baby Muhammad ni jenis dah kenal orang. Atok pula jarang jumpa. Jadi mula-mula tu ada 'kelat' sikit la.hehe..


Meriah rasanya atok ada kan. Baby Muhammad pun dah mula nak kat atok. Happy la atok, ceria main dengan cucu-cucu. :)


Bawa abah pergi shopping sikit. Pergi makan-makan.. Lepas ni, ajak my mak datang sekali boleh pergi luangkan masa best macam ni lagi. ;)


Sama-sama tolong doakan juga abah Abu Bakar diberi kesejahteraan dan kesihatan yang baik, sentiasa dipelihara dan dilindungi Allah..ameeen. 

"Bila atok nak datang lagi...", Aleesya. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

ONE Family Memories... © 2009 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | Images by Tadpole's Notez | Blog Templates created by Web Hosting Men