Saturday, 13 May 2017

Afeera Say Thanks!

0 comments
Bismillah.. As salammualaikum wbt.. :)

Alhamdulillah.. dah masuk 4 bulan my miracle baby, Nur Afeera Nufayla. 
Sekarang tukar-tukar panggil nama Nufayla pula. Jadi, bila panggil mana-mana nama pun dia tahu itu nama dia. :p Kalau rajin, memang panggil nama penuh sekali dengan binti. :D

Syukur sangat, perkembangan Nufayla sangat baik dan sempurna.
Dah masuk 4 bulan ni, daddy selalu kata Nufayla nampak sangat cepat dari semua aspek.
1 bulan dah pakai baju saiz 6-12 bulan.
2 bulan dah start kenal orang.
3 bulan dah nak duduk.
4 bulan..macam-macam lah. Sampai tak sempat mommy nak catit milestones Nufayla. :'D

Luas rezeki Nufayla.. Sampai sekarang masih banyak Nufayla dapat gift macam-macam.
Mommy doakan moga Nur Afeera Nufayla terus diperluaskan pelbagai rezeki yang tak putus sampai bila-bila. Aamiiin.. 



Terima kasih pada semua.. Keluarga, kawan-kawan, saudara mara, para peminat. Tanpa anda, siapa lah saya! Eh, dah macam ucapan terima anugerah pula. :')

Banyak lagi gambar Nufayla yang mommy belum transfer. Jadi tak dapat nak upload update kat blog sementara ni. Nanti mommy upload ye. 

p/s: Selamat ulangtahun kelahiran buat anak mommy daddy, Muhammad Alham Naufal. Sempena 15 Syaaban (nisfu syaaban), genap umur Alham 3 tahun mengikut kalendar hijrah.
Nanti mommy update lagi tentang early celebration birthday Alham, ok. Muaah! :*

LOve,
Mommy Ima~♥


Saturday, 8 April 2017

Bila Mengidam, Nikmatnya Pai Telur

0 comments

Bismillah.. As salammualaikum wbt.. :)

Terkenang kat pai telur, pemberian seorang sahabat. Sebenarnya, ummi kepada sahabat kakak Aleesya masa di tadika PASTI dulu. Terus, mak-mak ni berhubung jadi kawan pula.. :p



Istimewa sangat pai telur ni. Bukan setakat special pada rasa mewahnya je.. Tapi kisah di sebalik terjadinya pai telur ni, keikhlasan dan kesungguhan ukhti Shikin (ummi aisyah sofea) buat untuk mommy yang sarat menanti hari nak bersalin. :')

Ya Allah.. Nikmat sangat dapat makan pai telur sepuas-puasnya. Sempat juga, sehari sebelum bersalin tekak mommy ni rasa pai telur yang diidamkan. :) 



Mommy memang lama dah teringin rasa nak makan pai telur. Nak kata mengidam time mengandungkan Afeera tu, tak juga. Sebab masih boleh kawal keinginan, tapiselalu juga terbayang. Ummi aisyah ni memang niaga pelbagai homemade dessert. Antaranya pai telur ni. Tapiiiii.. Time mommy teringin nak makan ni, ummi aisyahsofea ni pun pregnant juga. Alahannya agak teruk, jadi dia terpaksa hold dulu niaga dessert sebab tak berapa larat nak baking and cooking. 

Bila mommy kira-kira ummi aisyahsofea ni  dah masuk trimester kedua, mommy cuna usha kot ummi aisyahsofea dah start baking semula. Mommy nak tempah pai telur sebab masih terbayang-bayang. Tapi, ummi aisyahsofea masih belum ambil tempahan buat masa itu.. :'(

Tapi kan, ummi aisyahsofea kata dia memang dah lama nak buat sebab anak-anaknya juga dah tanya teringin nak makan. Dalam masa yang sama, tak sampai hati kecewakan permintaan mommy mengandung yang mengada ni..hihihi. Jadi, dia ambil special order..buat khas untuk mommy! Yeay..alhamdulillah.. :D




Di hari kejadian kami berjumpa, mommy excited dan terharu sangat sebab ummi aisyahsofea sanggup ambil order walau alahan pregnant, buatkan pai telur.
Double triple mommy terharu, bila ummi aisyahsofea yang baik hati ni bagi mommy free je pai telur ni.. Ohhh...speechless. 

Betul-betul sehari sebelum mommy bersalin. Ya Allah, indah sungguh aturan-Mu. Hari Khamis jumpa ummi aisyahsofea dapat makan pai telur sepuasnya, Jumaat baby dah ready nak keluar ke dunia nyata. :')

Semoga Allah limpahkan lagi rezeki buat Shikin sekeluarga, diberi kesihatan yang sempurna, dipermudahkan perjalanan kehamilan dan kelahiran baby baru, serta bahagia dunia dan akhirat.. Aamiiin. 

P/s: Ummi aisyahsofea ni memang business woman yang kental tau. Macam-macam dia niaga. Selain dari homemade deserts,  ada juga muslimah and kids attires terkini yang cantik-cantik tau. Boleh cuci mata kat page: Aisya Sofea Collections.

Friday, 24 March 2017

1mo Moment Baby Afeera

0 comments
Bismillah.. As salammualaikum wbt...

Alhamdulillah.. Afeera dah masuk 2 months old. Tapi disebabkan memory komputer dan phone dah almost full, jadi mommy nak throwback sikit moments Afeera since day 1 hingga 1 month old. 

Bismillahi masyaAllah.. tiba-tiba mommy touching bila tengok balik gambar-gambar Afeera yang baru lahir. :') Our precious miracle baby, Nur Afeera Nufayla.








Semoga Nur Afeera Nufayla membesar dengan sempurna, sihat tubuh badan dan akal fikiran, terus menjadi anak solehah yang beriman berilmu dan bertaqwa, taat perintah Allah, taat pada mommy daddy dan semoga sentiasa dipelihara oleh Allah. Aamiiin, in shaa Allah.

Love,
Mommy Eima~












Thursday, 23 March 2017

Anak Kami dan Kelas Mengaji

0 comments
Bismillah.. As salammualaikum w.b.t..

Awal tahun 2017 ni, anak-anak mommy start dihantar mengaji rumah jiran setaman, mereka panggil umie. Antara faktor kena hantar mengaji, sebab mommy bersalinkan anak ke-4 dan berpantang. Anak dah ramai ni, kalut dengan nak berpantang sendiri. Aleesya dan Aneesa pun dah besar, tak sampai hati nak cutikan lama mengaji time mommy berpantang kali ni.

Sebelum ni, mommy yang ajarkan.. Aleesya dan Aneesa, mommy ajar guna buku iqra'. Mommy memang ajar slow tapi garang (hehehe..tegas sebenarnya), ulang-ulang selagi tak lancar. Alham pula mommy start ajarkan kenal huruf hijayyah dari dia baby dengan flashcard.



Alhamdulillah.. Anak-anak suka juga mengaji dengan umie. Alham pun start guna buku iqra' je macam kanak-kanak yang lain kat sana. Alham lah murid paling kecik. Al kisahnya sebab menangis-nangis nak ikut kakak-kakak mengaji. :'D
Mula-mula dok perhati je orang lain mengaji. Then, atuk tu start try ajarkan mengaji juga. Alham pandai baca ikut atuk dah. Terus mengaji elok dengan iqra' je kat sana.. :)

Tengok betapa semangat muncung Alham.. :'D


Aleesya mommy ajar mengaji dah hampir habis iqra'. Alhamdulillah, baru-baru ni pada 8 Mac, Aleesya dah start naik baca Al-quran. Laju je baca iqra' dengan umie yer? :') Syukur..yang penting bacaannya mesti betul-betul bila dah naik Al-quran ni.



Biasanya, anak-anak ngaji yang baru naik Al-quran ni ibu bapa akan buat sikit 'berkat' untuk kongsi rezeki bersama-sama kawan mengaji. Ada yang bawa buah-buahan, kek, coklat, dan macam-macam lagi. Untuk Aleesya, daddy belikan sikit barang-barang untuk goodies bag (air, epal, coklat dan apollo).
Mommy nak juga 'kongsi rezeki' dengan anak-anak ngaji. Last minute cuba siapkan sebiji kek carrot cheese. Alhamdulillah, berjaya siapkan juga. :)



Alhamdulillah, anak-anak seronok. Kek carrot mommy pun ada yang dah berkenan. End up sampai close order nak tempah kek dengan mommy. I am not a real baker. :') Tapi mommy memang suka baking and eating..haha. Mommy buat apa yang sedap di hati dan di tekak mommy. Tengoklah... decorate kek pun 'kelaut'. ;p
Tapi, business bakery pun salah satu my dreams. Mana tahu, boleh maju jaya..hehe.
In shaa Allah nanti mommy kongsikan resipi kek carrot mommy ni. Mommy google juga, tapi mommy alter ikut citarasa dan kesesuain. :)

Tahniah buat anak-anak kesayangan mommy. Moga anak-anak mommy terus berjaya dengan cemerlang dunia dan juga seiring dengan ilmu bekalan akhirat. Aamiiin, in shaa Allah.

Love,
Mommy eima

Saturday, 11 March 2017

Our 2017 Newborn

0 comments
Bismillah... As salammualaikum wbt.. :)

Alhamdulillah... Miracle baby ke-4 kami selamat dilahirkan pada 13 Januari yang lalu. 
Dah nak masuk 2 bulan beberapa hari lagi.



Baby weight on birth, 3.55kg. Lenght on birth 55cm.
Dilahirkan di hospital Oriental Melaka Straits Medical Centre (OMSMC) pada jam 8:24 malam, hari Jumaat. Alhamdulillah.. indah sungguh perancangan Allah. Semua anak-anak mommyima daddyandy dilahirkan pada hari Jumaat. :)


Syukur, pada hari ke-7 selamat dicukur kepala oleh ddy, selamat diuruskan aqiqah seekor kambing (diuruskan oleh ummi), dan selesai dinamakan.
Nama diberi Nur Afeera Nufayla, Cahaya Yang Rajin Yang Suka Memberi (dermawan).


Hari yang ke-10, berat naik sikit je..3.6kg.  :p
Alhamdulillah.. Jaundis tak lama, last discharged check up kat klinik kesihatan, hari ke-11.


Hari ke-20, nurse datang timbang baby. Alhamdulillah 4.3kg dah, patutlah bila angkat dah terasa. ;) Daddy sampai confused, ni umur 20 hari ke atau 2 bulan? :D


In shaa Allah, akan mmy kongsikan lagi moment kelahiran baby kat blog ni (handphone mommy tak boleh on. Sedih banyak kenangan dan gambar anak-anak dalam tu... Jadi, sementara mana yang ada simpan dalam draft ni, mommy coretkan kat blog. :'D)

Soon, in shaa Allah mommy up story mommy tentang ni pula:~
Moment hari sebelum kelahiran, 
Moment di hospital (in shaa Allah mommy kongsikan review service sebab kami first time ke hospital baru ni),
Kronologi kelahiran anak ke-4,
Moment berpantang (Suamiku Penjaga Pantangku - tajuk novel :p),
In shaa Allah, moga diberi kelapangan waktu untuk berblog semula. Encik suami a.k.a pembaca setia pun dah tanya banyak kali, bila nak masukkan dalam blog. :'D

Harap handphone mommy cepatlah elok. Rindu nak throwback gambar-gambar dalam tu. Tak sempat nak transfer ke komputer, tiba-tiba handphone 'koma'.. Nangis! (T_T)

Thank you sudi baca! :)

Love,
Mommyima


Sunday, 1 January 2017

Orientasi Prasekolah Aneesa

0 comments
Bismilah.. As salammualaikum wbt...

Alhamdulillah, Aneesa layak untuk masuk ke prasekolah. Bedebar-debar mmy tunggu surat tawaran ke prasekolah.

Semalam, 31/12/16 hari orientasi sekolah kebangsaan. Jadi, mmy bawa Aneesa untuk sesi orientasi dan selesaikan bayaran yuran tahun 2 kakak Aleesya.



Syukur semuanya berjalan lancar. Kali ni mmy dan Aneesa je.
Daddy bawa kakak Aleesya dan Alham terus ke rumah ummi (my MIL) sebab pagi tu ada kenduri khatam Al-quran dan hari lahir abang Aniq (my kids cousin).
Lepas habis je orientasi, terus mmy dan Aneesa ke rumah ummi. Tapi majlis dah habis, datang makan je..hehe. (^_^')




Bermulalah sesi sekolah tahun 2017. 
Mmy nak atur jadual semula. Nak prepare balik apa yang patut.
Harap semuanya berjalan lancar.

Alhamdulillah... Allah beri kesempatan masih berpeluang melangkah ke tahun 2017.
Anak-anak juga melangkah setapak lagi perkembangan ke tahun baru. 

Mmy pun berdebar menanti baby 2017 ni. :p


Love,
Mmy Eima..~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

ONE Family Memories... © 2009 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | Images by Tadpole's Notez | Blog Templates created by Web Hosting Men