Thursday, 30 August 2012

Cuti Raya...blog pun cuti? :p

11 comments
As salam...

Wah! lamanya tak bukak blog.. memang kerinduan dengan blog ni. Rindu nak jengah rakan-rakan bloggers yang lain.
Tapi apakan daya..cuti sakan! hihi..blog pun cuti. Ramai yang sudah kembali untuk bekerja seperti biasa pada minggu ni.




Ada yang masih bercuti minggu ni? Wah! cuti sakan yer? Saya??? Cuti sakan la, sebab dah cuti selamanya... (mentang-mentang dah jadi surirumah sepenuh masa kan..tapi, MC jangan harap la..hik3..)

Blog ni pun sunyi sepi...takde pengunjung nampaknya. Mana tidaknya..tuan rumah pun tak muncul-muncul kan..hahaha :D
Tak menyempat nak online and update blog.. :p
Banyak cerita nak di catat dan di abadikan dalam blog ni. Cerita sebelum raya, hari raya, cuti-cuti raya, update perkembangan my lovely kids, dan lain-lain lagi.. :)
Dan...Rindu nak jengah kawan-kawan blogger yang lain.. :)

Ok..ni kira nak warming up dulu. Akan di update sikit-sikit..jengah sikit2..lama-lama jd bukit..~:p
Stay tuned!


Wednesday, 15 August 2012

Doc McAleesya Vs Doc McStuffin!

10 comments
As salam...


Aleesya macam biasa la..layan cartoons je..
Sampaikan mummy daddy nak tengok tv pun tak de chance.. :p

Sebelum ni penah cerita Aleesya yang khusyuk kalau layan cerita Oggy and the cockroaches..dan sekarang masih lagi khusyuk layan cerita tu, memang tak gerak dari sofa bila ada toons tu.

Ok, kali ni nak cerita 1 lagi toons yang memberi kesan kepada Aleesya..
Doc McStuffin!
Kat Disney Junior channel..


Tengok la ape kesannya pada Aleesya...


Memang terkesan kan..
Toons yang simple, banyak song, music..
Yang bagusnya, toons Doc McStuffin ni banyak moral positive.
Contohnya menjaga kebersihan, kesihatan, pemakanan..
So, Aleesya pun dapat la aplikasikan hari-hari..
"Mummy, Aleesya want to brush teeth...like Doc Mc'Seven' kan.."(haha...part STUFFIN tu Aleesya tak boleh sebut..dah ajar banyak kali, tetap jadi SEVEN jugak..pelat tak hilang lagi kot.. :p)
"Aleesya want drink plain water.."
Hmm..bila terjumpa plaster handiplast.."Mummy! same la like Doc..Aleesya nak pakai ni.."...habis semua plaster dikerjakan die..bagikan je la..syok tengok die main dokter-dokter dengan semua toys die..
Mummy dok perhati je die sambil tersengih-sengih tengok Aleesya cakap-cakap and nyanyi-nyanyi dengan toys..hihi.
"Time for a check up..time for a check up!" suka sangat Aleesya sing this song.. :)

"Nanti belajar pandai-pandai boleh jadi dokter betul-betul dah besar nanti ok sayang... (^_^)"

Monday, 13 August 2012

Our new Indoor Playground!

12 comments
As salam...

Before this, indoor tent..
Now, indoor playground pula! :p
Semua nak buat indoor je, lebih selamat dan bila-bila masa..hihi.
Takde la lengkap 1 playground ade dalam rumah..swing je.
Tapi kira ok la tu, dari takde. :)
Anyway..really big thanks to daddy Aleesya yang bersusah payah menyiapkan indoor swing ni all alone! :) Great job! BiG thanks to daddy...~♥
Yang paling gembira, tentu lah Aleesya kan..Masa daddy baru nak buat buaian ni, Aleesya baru nak tido petang..so, bangun-bangun swing dah siap. Memang excited la dia nak cuba.. :p

Nak tengok swing hasil titik peluh my dear hubby?
100% handmade + homemade (tapi raw materials some beli kat hardware, plus barangan terpakai..e.g. kerusi putih yang sangat familiar tu, kenal tak?hihi... :p )
 

Most excited kids! Aleesya.. baru bangun tido, rambut serabai sila abaikan.. :p


Adik Aneesa pun join swing...swing..

Aik??! Mickey mouse pun nak join..
Daddy said.."Aleesya..don't swing laju-laju...mickey mouse scare nanti.." pesan daddy..
Aleesya said.."No la daddy..Mickey mouse tak scare pun..die SMILE je..."
Hahahaha..kami terus tergelak besar! memang la patung mickey mouse tu memanjang SMILE sentiasa kan.. :p

p/s: Oppss..mummy daddy tak dapat nak main swing ni buat masa ni..kerusi IKEA kami tak muat.  :p
Nanti daddy dah adjust bagi kerusi lain, baru la boleh join swing..swing! :)




Tuesday, 7 August 2012

19 Ramadhan...

12 comments
As salam...

 Kenangan 19 Ramadhan tahun lepas, Aneesa selamat dilahirkan.. :)
Amat bersyukur, segalanya dipermudahkan..

Hari ni, (bukan hari ni sepatutnya..nasib aty perasan, hari ni baru 18hb..huhu..silap kira.. :p), 19 Ramadhan,.genaplah setahun peristiwa melahirkan anak kedua..
masih segar di ingatan hari yang dilalui mengharungi saat-saat melahirkan Nur Aneesa Eryna..

Tarikh dalam surat sijil lahir, 18 Ogos 2011..
Tapi, saya suka ingat tarikh islam juga.
Belum dapat nak celebrate, mungkin celebrate sikit sekali time raya nanti.. :p


Moga Nur Aneesa Eryna menjadi nak yang solehah, taat perintah Allah, taat perintah ibu bapa, baik budi pekerti dan sentiasa diberkati di dunia dan akhirat..mummy doakan aneesa membesar dengan sempurna..mummy daddy akan cuba sedaya upaya mendidik anak2 kesayangan ni dengan baik..

Paste pic Aneesa and Syaurah..mereka dah setahun!:)


Aneesa pakai tudung oren pekat..syaurah tudung oren cair.. :)







(pic dua2 tgh masam x mandi lagi..hihi.. mata dUa2 sembab..tetap comel!)

p/s: nnt ada masa nak catatkan peristiwa bersalinkan anak2 la..dorang besar boleh baca, kot2 mummy dah tua x baoe ingat nak citer kat diorang..hik3..



Sunday, 5 August 2012

Yeay! balik kampung..

9 comments
As salam...

Aleesya suka sangat balik kampung..
Tak kira la kampung mummy or daddy.

Antara sebab kenapa Aleesya suka balik kampung:
melaka (kg daddy) - boleh main dgn abg aniq (Aleesya memang rapat sgt dengan kazen die sorang ni..seperti dalam entry saya sebelum ni..), boleh go to the beach (pantai klebang 5 minit je), main sand at beach, naik horse kat situ..aleesya memang paling suka.. :)
muar (kg mummy) - boleh main cat n kittens, tengok monkey, atuk belikan jajan n coklat banyak.. :)
Hmm...bukan Aleesya je suka..mummy daddy pun suka balik kampung..
Tenang je rasa hati ni dapat pulang ke kampung halaman.. ~

Minggu ni kami balik melaka..
Pantang cakap nak balik kampung pada Aleesya,
selagi tak dapat balik kampung, sampai ke sudah dia dok ulang2 cakap nak balik kampung.
huh...one day harap dapat menetap dekat dengan kampung halaman, baru tenang kan..

Kali ni Aleesya excited nak balik kampung..sebab dia nak naik horse lagi kat pantai klebang ni..
So, petang semalam kami pergi la pantai.
Tapi bukan rezki Aleesya nak naik horse..
Tiba-tiba hari ni horse takda pulak.
Terpaksa la pujuk Aleesya main playground je kat sini..kesian Aleesya, dari Shah Alam dok cakap nak naik horse berulang kali..













best jugak dapat bersantai tepi pantai ni..playground kat sini pun baru lagi bersih je..
Kids lain syok main playground, Aleesya syok main pasir.. (maybe Aleesya rasa kat Shah Alam banyak playground, tapi takde beach and sand..huhu..rugi x main sand! :p)





Friday, 3 August 2012

4 tahun pertama didikan anak-anak lebih penting...

12 comments
As salam...

"4 tahun pertama didikan anak-anak adalah lebih penting daripada 4 tahun pwndidikan anak-anak di universiti..." kata Dr Fadzilah Kamsah.

Jadi, dengan sokongan my hubby, tanpa ragu-ragu kini saya dengan rasminya menjadi surirumah sepenuh masa.. :)
Alhamdulillah...syukur semuanya berjalan dengan lancar.


Pelbagai cabaran juga menjadi surirumah ni..(seperti yang dijangkakan..:p)
harap dapat saya tempuhi segala cabaran ni..
banyak yang perlu saya pelajari.

Harap semuanya akan ok..
Moga saya boleh menjalankan tanggungjawab sebagai surirumah dengan sempurna, menjaga dan menguruskan anak-anak dan keluarga dengan lebih baik.. :)

Ok la, next time sambung lagi.
Sekarang agak bizi, baru nak menyesuaikan diri dengan jadual kerja di rumah.. (jadual padat, byk juga kerja termissed..hihi :p)
Nak online, nak update blog, nak bw pun macam tak bape nak sempat.. (Aleesya pantang tengok saya online, die pun nak online..jd tak dapat nak focus.. :p)
Line tenet pun tenat dah...slow tahap kura2, jd bw pun ala2 kura2 la..hihi..(skg x pakai unifi lg.. :(...huu)

Wednesday, 1 August 2012

Aleesya start makan pedas...

10 comments
As salam...

Alhamdulillah...indahnya ramadhan..
Lama tak jenguk blog ni..bersawang dah..huhu..
Agak sibuk menguruskan beberapa perkara..alhamdulillah, semua berjalan lancar.

Entry ni dah peram dalam draft seminggu..nak publish asyik tak menyempat..
Hari ni baru nak publish, nak bw kawan2..rindu! :)

p
This October Aleesya will turn 3.. :)
Aleesya become big girl now!
Dah belajar makan makanan pedas..sebelum ni makanan pedas Aleesya memang tak usik.



Buktinya, masa makan kerepek yang dibekalkan nenek Aleesya 2 minggu lepas (last 2 weeks kami balik kg, nenek bawakan kepek balik shah alam sebab nampak Aleesya macam suka..)
Kerepek tu tak berapa nak pedas, tapi untuk Aleesya pedas la..
Tengok pic Aleesya mengadap kepek ni sorang petang2.. (opps..aleesya mmg belum star puasa lagi..)



Sebelah tangan Aleesya dah standby drink..
Agak2 kepedasan je Aleesya terus minum..hihi.. :p

Waktu berbuka pun, bila Aleesya nampak kami makan pedas, Aleesya tanya,
"Pedas ea..?"
"Pedas sikut je..." kami jawab..
Aleesya colet sikit dari pinggan daddy...
"tak pedas la..sikit je..Aleesya big already.." aleesya cakap. :)

"Nak letak pedas kat sini.."
Aleesya minta pedas ketak kat pinggan dia..
Tengok pic ni..bukan main dia colet makan dengan vegie.. :)


Dah besar dah anak mummy daddy ni.. :)
Aleesya jadi anak yang baik dan dengar kata, taat printah Allah dan ibu bapa..ok.
We love u Aleesya!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

ONE Family Memories... © 2009 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | Images by Tadpole's Notez | Blog Templates created by Web Hosting Men