Saturday, 30 June 2012

Simple (!!!) GiveAway ~ by Jaja Sutera

9 comments
As salam...

 GA lagi! :)
GA-GA ni kira macam iklan kat blog saya la kan..
Asyik cerita-cerita je. Korang pun boring agaknya baca panjang2 kat blog ni..hihii.. :p
Jom join GA pulak.. :)






Syarat-syarat :

  1. Sah utk BLOGGER MALAYSIA Sahaja
  2. WAJIB FOLLOW Blog Jaja
  3. WAJIB LIKE Page Jaja --> Sutera Online Shoppe
  4. Buat entry bertajuk Simple (!!!) GiveAway ~ by Jaja Sutera 
  5. Copy banner di atas sana tuu..letak dalam entry dan link menggunakan link entry GA Jaja.
  6. Tag sekurang2nya 2 orang blogger [ppsstt..PASTIKAN MEREKA TAU]
  7. Akhir sekali copy link entry koang dan post kan di kotak komen


Tarikh tutup adalah :
18 July 2012



Saya nak tag:
3. Semua yang baca entry ni.. :)

Nak tahu lebih lanjut, jom ke blog JAJA.. :)

Family Monthly Activity with Chicken Rice Shop..

8 comments
As salam...

Makan kat rumah hari-hari, bosan juga..sampai tak tau nak masak apa dah.. :p
(Ada beli buku 1 hari 1 resepi, tetap kate tak de idea juga kan..alasan sbb nak mkn luar pulak.. :p)
Lokasi wajib tiap-tiap bulan - The Chicken Rice Shop!
Alahai..jangan la cakap kitorang makan tempat restoran ala-ala macam ni je..
Kedai-kedai mamak and tepi-tepi jalan pun makan jugak. Tapi dah ada anak kecik ni, tak boleh la nak makan tempat macam tu. Perlu ke tempat yang selamat, bersih dan selesa.. :)
(ke...korang ade cakap 'ape kelas makan tempat2 mcm ni, ada yg grand lagi la..'..xpe, hiihi..ni pun kami dah bersyukur yang amat.. :)

Ni makan-makan Khamis malam yang lepas.. :)
Lepas ambil anak-anak dari nursery, terus gi makan.

Aneesa mengantuk dah time ni..senyum pun takmo. Emo je die..hihi..cian~

Daddy.. Semua plates dishes n glasses need to put away from this girl..
if not, kejap je die tarik semua campak bawah!

Aleesya! minta dia buat "peace" nak bergambar.. boleh pulak die cakap "turtle pulak mummy!"
coz, peace tu dia cakap "rabit" - kes main shadow2 ngan die, buat rabit kan macam peace! :p

Wipe hand before eat! dah cuci, tapi kejap je dah touch sana sini.. wipe lagi dengan baby wipe pulak.. kebersihan penting :)

Ok, tak terkira bape kali dah kitorang makan TCRS ni.
Pernah buat feedback untuk dapatkan voucher yang boleh redeem next treat..Tp voucher2 tak bape menarik, so tak redeem pun..
Walau tak redeem, kami still makan TCRS..
(mmg my MIL masak nasi ayam lebih sedap dari nasi ayam kat sini.. Tapi ape boleh buat, nak makan luar punya pasal, takkan nak balik rumah MIL nun jauh disana semata-mata..hahaha )




Friday, 29 June 2012

1st GiveAway .:: Memori Terindah ::. by haryatifaizal

10 comments
As salam...

Yay! saya kembali..
Saya nak panaskan balik blog yang suam-suam ni..hihih
Kita panaskan blog dengan GA dulu.. :)
Tengok bawah ni..

"1st GiveAway .:: Memori Terindah ::. by haryatifaizal"
Cara Penyertaan:
1. Anda mesti mempunyai blog dan menetap di Malaysia.
2. Follow blog "haryatifaizal.blogspot.com"
3. Copy banner kat atas tu beserta dengan link entry penganjur GA..
4. Buat entry ringkas bertajuk "1st GiveAway .:: Memori Terindah ::. by haryatifaizal", dan tinggalkan link anda di komen GA sana.
5. Tarikh tutup penyertaan adalah pada 30.6.2012 (tepat jam 10.00mlm)

Kepada tuan punya GA.... Happy 1st Year Birthday to blog  .:: Memori Terindah ::.
and hepi birthday to Haryati too! :)

p/s: Thanks pd kwn2 yg bg semangat untuk saya teruskan berblog..  Rindu dah walau menyepi kejap je..huhu.. :p (menyepi pun sepi ala-ala suam2 je pun..hahah :p)
thanks to my hubby too for the support.. Love u dear! :)

Monday, 25 June 2012

Blog suam-suam seketika..

22 comments
As salam...

[maaf..entry ini merepek sikit. :p ada unsur-unsur luahan perasaan..haha..]

Serba salah saya nak menaip entry..
Takut menyinggung mana-mana pihak tanpa disedari.
 Kadang-kadang niat kita lain, tapi cara orang yang membaca dan menilai penulisan kita berbeza.
Saya betul-betul minta maaf jika entry-entry saya sebelum ini tersilap kata atau tersilap cara penyampaian, menguris hati mana-mana pihak.
Kebanyakkan blog saya ni berkisar tentang family saya sendiri, apa yang berlaku disekeliling saya..(luahan perasaan kadang-kadang je..hihi) Jika ada apa-apa info yang ingin saya kongsikan juga saya gunakan blog sebagai salah satu medium alternatif.

Tetapi, setiap apa yang kita buat mesti ada risikonya.
Bila berblog, dari penulisan kita ada orang yang salah ertikan, menyalah gunakan, manokok tambah cerita, menyebarkan fitnah, cerita kita dicanang pada pihak yang tidak sepatutnya dan lain-lain lagi.
Dan antara sebab-sebab begini la saya rasa takut untuk menaip entry.
 (dah la baru je berblog...takut lama2 tinggal sawang je nnt blog ni..haha..)

Walaupun saya baru dalam berblogging ni, saya dah rasa sayang dengan blog sendiri yang entah apa2 ni.. :p
(sayang la...cerita ttg anak2, family kat sini...kisah2 bersejarah ni nnt. Anak2 dah besar die boleh baca ape mak die byk cerita ttg die..plus mengarut sikit2 :p)
Ramai rakan-rakan blogger yang baik-baik dan sangat mesra.. :) membuat saya tersenyum gembira tatkala berblog.

Hmmm...tak best juga kalau kita buat blog private. Kawan-kawan blogger tak boleh beri pendapat ayaupun sokongan jika saya sangat la memerlukannya..
(Tapi, boleh ke kalau kita select some of the entry je private,and some are public?tak pandai la..hiihi.)

Tak tahu la..tak nak la blog yang suam-suam kuku ni no entry langsung.
Mungkin berkurangan saya nak post entry.. :(
maybe for a while.. :p
But... I will continously blogwalking rakan-rakan bloggers ok.. :)

Google image
Doesn't mean NO ENTRY to my blog.. anyone is welcome to my blog ok.. :)


Ok...sekian~

p/s: ceriakan diri dan cari semangat berblog dengan bw.... :)

Friday, 22 June 2012

Mega Tech Giveaway By MizzsNinie, CikMun And DrFara

10 comments
As salam...

GA lagi! di tag oleh C'Jai..tq ye. :)
merajinkan diri join GA.. :p
Tgk banner bawah ni.
Menarik kan hadiah die?

Kat bawah ni ada syarat penyertaan.

1. Follow Blog MizzsNinie, CikMun dan DrFara.
2. Like Page MizzsNinie dan DrFara.
3. Buat satu entry yang bertajuk ' Mega Tech Giveaway By MizzsNinie, CikMun And DrFara '.
4. Tampalkan banner diatas di dalam entry anda.
5. Tag minimum 5 orang blogger dan pastikan mereka tahu tentang giveaway ini.
6. Komen link entry anda di ruangan komen *cbox tak diterima*
7. Sebagai tambahan, korang boleh letakkan banner giveaway di sidebar blog anda juga.

8. Klik semua link ni [WAJIB]

1) http://blin.gd/4eQY
2) http://blin.gd/4eR0
3) http://blin.gd/4eR1


Saya nak tag: 

Jom nak join klik banner k.. :)

Thursday, 21 June 2012

Bulan puasa dah dekat..Persiapan?

14 comments
As salam...

Lebih kurang sebulan lagi Ramadhan akan menjelma.
1 perkara yang saya amat merisaukan, ganti puasa tak habis lagi.
Kes bersalinkan Aneesa ramadhan yang lepas, terbanyak pula perlu diganti.
Saya memang nak ganti, baru puasa sehari dua, susu badan dah agak merundum yg amat!
Badan flat!
Ni baru terpikir nak ganti puasa sabtu ahad untuk yang masih berbaki (hope puasa time weekend kat rumah, is better...) Ya Allah..harap sempat la nak habiskan puasa..

Macam mana persiapan diri nak menghadapi ramadhan ni...
Risaunya! Perlu kuatkan stamina nak berpuasa ni..
(saya kuat makan..kejap-kejap je lapar.. Lepas menyusukan/ pam susu..wajib cari makanan..aiseh!)

Lepas ramadhan, syawal pula..
Sambutan hari raya keluarga saya biasa-biasa saja..
bersederhana :)

Yang ni hari raya tahun lepas..2011.

 
Tengok la muka yang tak bermaya.. berpantang hari ke-10.hihi..
Baby Aneesa tidur je kerjanya :p
Baju kurung Aleesya my MIL belikan.. (ingat nak pakaikan gaun je, tp rezeki Aleesya last minit dapat berbaju kurung.. :)
My hubby, baju nikah kitorang..
Mummy, jubah 2 tahun lepas. (haruslah pakai jubah..segala masih kembang tak muat lagi yg lain..hahah :D)
Baby Aneesa time raya duk bilik je..sebab asyik tidur.
Bau baby masih kuat time ni.. skg dah takde bau baby dah..




Ni raya tahun 2010..
 Aleesya dah 11 bulan ++ time ni.
Pakaikan gaun je..sebab tak jumpa kaler yang sesuai dengan kitorang.
Daddy and mummy pakai baju nikah.. (nasib baik time ni baju nikah muat! hahah..)
 Tahun ni tak boleh pakai baju ni lagi, sebab saya tak muat.. (sila memahami, anak sudah dua ni kembang semacam di bahagian tertentu takmo kempis lagi..sedang berusaha!huhu :p)



Raya tahun 2009, saya tak jumpa la gambar hari raya pertama.. :(
puas carii..
Tapi terjumpa gambar ni..
Time ni dah 2 minggu raya..dah balik ke rumah sendiri.
Kawan-kawan datang beraya.. 
Ye! time ni sarat mengandungkan Aleesya.. Tengok betapa kembangnya diriku...~
Tengah tunggu hari je ni. Aleesya lahir 19 Syawal.. :)
(Elok la tu..adiknya, Aneesa lahir 19 Ramadhan! :p)


Raya tahun ni?
 taktau lagi..
Kalau ada rezeki nak belikan baju-baju baru sedondon kami sekeluarga.. (lama sangat begitu mengidamkan sedondon..hhuhu..harap tercapai la.. )

p/s: korang macam mana? ada lagi yang belum habis ganti puasa macam saya?
Rindu ketenangan di bulan ramadhan, tapi risau dengan ganti puasa yg tak habis lagi..waaa~

Segmen: Tambah Follower Blog

18 comments
As salam...

Nak join segmen by Cik purple..
Segmen ni untuk tambah follower.. saya takde la beriya nak tambah follower (rasa macam tak layak je nak di follow..hahaha. Terima kasih sgt pada yg sudi follow blog sy yg tak seberapa ni..hihi :p)
Saya nak join, nak bw and follow blogger2 di sana..(senang sikit nak bw bila siap2 ada list..hik3..)
Ok..sape rajin nak join mcm saya..sila la klik banner atas ye. (^_^)


Wednesday, 20 June 2012

Tudung Murah Collections GIVEAWAY!

10 comments
As salam...

GA lagi...di tag oleh mama atiyyah.tq! :)
 
1.Follow Tudung Murah Collections  blog and LIKE Tudung Murah Collections FB Page
2.Create an entry Title: Tudung Murah Collections GIVEAWAY
3.Place the banner and link to tudungmurahcollection.blogspot.com

4.Tag 3 active blogger friends
5.Copy paste URL of your entry to the comment [klik sini]
6.Send your URL before 7th JUNE 2012 7th JULY 2012
7.Winners will be randomly selected.



Nak tag:
Mama Gee
Ina
Wantie

p/s: yang lain-lain belum join, nak join jom la! :) tak dapat nak tag semua sebab ramai yang dah join rasanya.saya yang terlambat naik kretapi..hihi.. :p


Tuesday, 19 June 2012

Aleesya and the cockroaches...

18 comments
As salam...

Ada beberapa kartun kat tv kalau Aleesya tengok jadi macam kat gambar bawah ni..

Khusyuk Aleesya.. memang time macam ni kalau kite cakap dengan die, macam layan tak layan la..
Sekarang ni engok cerita ape?
Oggy and cockroaches!
Kartun ni antara top 10 kartun kegemaran Mummy!hahah..
daddy tergelak mula-mula bila Aleesya tengok kartun ni saya tau nak nyanyi lagu intro die..hihi :p
Saya memang suka layan kartun..tapi tak semua kartun.
Best tau toons ni..
Tengok la pic Aleesya tu. Die pun layan..
Sekarang, daddy pun layan kartun ni..hahah.. (kadang-kadang, daddy yang tergelak besar lebih kan..hihi :p)
 
Aleesya sampai taknak pegi skool sebab nak tengok cerita ni..
Kitorang siap-siap download cerita ni, sebab kartoon kat tv tak tentu masa kan.
Dan Aleesya kadang-kadang bila sampai angin kus-kus die.. nak tengok sangat, time tu jugak die mengamuk..
Alahai Aleesya..suka sangat tengok kartun ye..
Ikut sapa la ni.. (ikut mummy la.. :p)
 Kartun baru..coming soon!... "Aleesya and the Cockroaches" :p

Monday, 18 June 2012

Doa untuk anak bijak, cerdik dan mendengar kata :)

17 comments
As salam...

Saya nak kongsikan doa untuk anak bijak, cerdik dan mendengar kata.
(Sebagai ingatan saya juga..bila agak-agak lupa je, refer sini..hihi.. :p)


1) Baca Fatihah (1 kali)
 
2) Baca Ayat Kursi (1 kali)

3) Baca Surah al-Insyirah (1 kali)




4) Baca Surah Toha 1-5 (1 kali)



Kemudian hembuskan diubun-ubun anak niatkan agar anak menjadi anak yang soleh, cemerlang, lembut hati, rajin belajar rajin solat dan lain-lain.


Atau cara lain:

1. Baca Surah al-Fatihah,
2. Surah Taha ayat 1 sehingga 5,
3. Diikuti doa Nabi Daud sebanyak 3 kali. Doanya,”Ya Allah,lembutkanlah hati anakku(sebut namanya),seperti mana Engkau lembutkan Nabi Daud akan besi.(sebut namanya).” 
Kemudian hembuskan pada makanan dan minuman. (Kalau anak masih menyusu,hembuskan pada susu)
 
Ataupun:
 
Ketika memasak,
sentiasa basahkan lidah dan bacakan doa ayat 200 dari Surah Ali Imran yang bermaksud:”Wahai orang yang beriman!Bersabarlah kamu dan kuatkanlah kesabaran kamu,dan bersedialah serta bertakwalah kepada Allah supaya kamu berjaya.”

Diikuti pula dengan memperbanyakkan zikir "Ya Hayyu,Ya Qayyum,Ya Latiff dan Ya Rahman" berulang-ulang.



 Banner

Saturday, 16 June 2012

Nak beli shoes Daddy, terbeli shoes Aleesya..

10 comments
As salam...

That day we all straight away to Jusco after back from work and fetch our kids at nursery..
The main reason is to buy my hubby's shoes.

So, saya memang dah lama berniat nak belikan kasut baru la..
Pernah gi cari kasut kat Parkson time Mad shoes offer tu. Tapi takde rezeki nak dapat kasut daddy kat situ.
Warna yang berkenan takde, warna yang ada takde saiz pulak..alahai.. tak merasa nak pakai kasut bonia..hik3.. :p

Time pegi Jusco, tengok la segala kasut yang ade..
(Mami pun tumpang tengok kasut kot2 ade yg berkenan..)
Pun kisah yang sama kisah takde rezeki nak beli kasut daddy..takde saiz yang sesuai..
Yang ada pun sebelah dah jadi display.. tak best la bila pakai. Seblah kiri longgar (bape ramai org dah cuba2 pakai sbb display), kanan ketat coz dlm kotak..
Jadi tak beli..

Rehat solat maghrib.. sementara tunggu turn my hubby solat,
saya masuk la kedai bata.. (konon2 nak tgk kasut2 utk mami lagi..hahah :p)
Aleesya n Aneesa with me..
Ternampak 1 kasut kiut sangat..
Tunjuk Aleesya.. Excited die nak cuba.
Aleesya sangat suka..saya pun suka.
Bila minta Aleesya buka balik shoes tu, takmo..
Untuk pengetahuan, sejak Aleesya dah pandai jalan, tak pernah dapat kasut..
selalu belikan sandle je. Ala..yang crocs tu, tapi bukan original pun.. (kesian anakku.. raya pun pakai sandle crocks jugak..)
Memang teringin nak belikan Aleesya yang jenis-jenis kasut bertutup ni, nampak la girl2 sikit kan
Tapi bila try, Aleesya kata sakit kat kaki kat belakang tu..
Die tak biasa.. SO, kali ni tanya die sakit tak..die kate tak!
So, ape lagi..bila daddy datang je, mami propose la supaya kasut itu dibeli..
(Opps..daddy taktau mami n kids dlm bata..melilau daddy cari kitorang.. soriii...~ :p)
 So, inilah kasutnya..
Takde la kiut sangat kan.. brand pun bubble gummers kat bata je.
Tapi bagi kitorang sangat gembira dapat belikan jugak kasut yang sesuai and selesa untuk anakku ini.. :)
Tak habis-habis "look...new shoes la!"
Excited, bila balik, sibuk nak pakai kasut kat dalam rumah..
Daddy dah bersihkan tapak kasut tu. Beberapa hari ni, balik jw bersihkan tapak die sebab dalam rumah Aleesya nak pakai kasut BARUnya... :)

p/s: Aneesa masih demam hari ni.. bawa juga pergi klinik ambil antibiotik..
kalau dlm 2 hari lagi tak baik jugak, kena bawak klinik lagi.. Cepat sembuh ye syg..mami dedi risau la.. kesian tgk Aneesa layu tak bermaya je.. :(


 Banner

Thursday, 14 June 2012

Emergency Leave keranamu Aneesa...

15 comments
As salam...

Today is second day mummy EL.
Aneesa demam lagi.. Demam nak membesar..
Tapi saya tetap risau.. suhu tinggi, naik turun juga..
Malam-malam meragam.. Awal pagi tadi pukul 4.30 am, Aneesa menangis meraung-raung.
Badan panas sangat, terkejut-kejut badan dia.. :(
My hubby pun terus buka baju Aneesa and letak air sejuk kat badan and kepala..
Bila suhu dah turun sikit, takda terkejut-kejut dah.

24 jam nak melekat je..tak boleh letak langsung... (tak sempat nak bw juga..hihi)
Semalam Aleesya go to school, takde la saya kelam kabut sangat.
Hari ni, Aleesya stay rumah je.. Sambil-sambil layan Aleesya tengok Mickey Mouse Clubhouse kat Youtube, saya pun jengah-jengah la blog..bw mana yang sempat..tu pun tak sempat tinggal komen.. (nanti saya bw lagi ye..)

 
Buat semua kerja pun guna 1 tangan je.. sebab Aneesa nak berdukung sentiasa (ni pun die tgh mengempeng je, taip entry 1 tangan.. :p)

Ok..nanti senang sambung lagi k. Bila kids dah tido nanti, rushing buat semua benda pula..


 Banner

Monday, 11 June 2012

GA Izan Mama Mia & Rakan Blogger

14 comments
As salam...

Jom join GA lagi.
Kali ni GA yang dianjurkan oleh blogger-blogger yang best! :)
~izan mama mia, Fieda Rafli, Intan Berlian , Herba Tihara, Cik Rose Cute, Bunga Hati Mama~


Syarat-syaratnya mudah.
Klik banner atas untuk join ok.. :)

p/s: tak tau hadiah lagi sbb belum di update.. Tapi, semangat saya join sbb dianjurkan oleh para blogger yang best ni..huuu~♥


 Banner

Saturday, 9 June 2012

Zoo Negara

11 comments
As salam...

Last Sunday, 3rd June we went to Zoo Negara..
(aisehh..dah nak masuk weekend baru pun masih story last weekend punya..haha.. :p Sorry..tak sempat nak update before this, coz pixca asik tertinggal bila nak upload..huuu~)

Selagi kitorang tak pergi, selagi tu Aleesya sebut-sebut je nak pergi zoo.
Aleesya memang suka tengok animals dari kecik lagi.. (maybe sebab masa kecik dalam perut lagi terpengaruh dengan daddy yang asyik tengok Discovery Channel & Animal Planet.. :p)
Memang excited la Aleesya..
Dulu pernah bawa Aleesya pergi Zoo Melaka, tapi tak banyak sangat haiwan. Lion pun tak de.. :(
Kat Zoo Negara kalau takde Lion, tak tau nak kate ape la kan..
Ok, layannnn pixca je la..
Let the pixca tell the story..~ (^_^)
Lion! "ape tengok-tengok?? ngap kang!" :p

Posing...harus la kan. Tak dapat la nak posing betul2 seblah haiwan idaman hati (lion)..kite nak snap pixca die, die pulak ngap kite nanti.. :p
Daddy pulak posing2.. :)

Tiger main kejar-kejar..comel je macam kucing main-main tu.. :p

Cakar-cakar..macam kucing kan? bIg cat!


Tapir..Khusyuk Aleesya tengok. Sebab kat rumah tengok gambar je..
Aleesya takmo pegi tempat lain..minat sangat dengan tapir.. adoiyai.. (-_-)~

Big hypO!

Aleesya naik hypo..replica je. yg betoi2 tak boleh lah..
 
 
 
 
Pandai ok! Duit RM10 burung ni amek.. :p
Pixca daddy dgn burung ni tak dapat nak snap sbb kelam kabut.. :(







Eagle



 Penguins of Madagascar..eh, of Malaysia!

Sealion Show!
 
 Sealion "clap..clap..clap!"


The last snap before going back..~

Banyak pixca tak sempat ambil. Dok terangkan kat Aleesya name of the animals.. :p
Korang jangan la ingat ade haiwan ni je.. banyak lagi ye.. 

p/s: ade pelancong omputeh datang zoo ni..kejap je dorang kat dalam.. mesti dalam hati dorang kate zoo kat Malaysia ni tak cukup canggih kan..hik3.. takpe, bersyukur la apa yang ada..daripada takde kan. :p


 Banner
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

ONE Family Memories... © 2009 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | Images by Tadpole's Notez | Blog Templates created by Web Hosting Men