Thursday, 19 December 2013

Resepi Sup Ketam

1 comments
As salammualaikum wbt.. :)
Lama tak letak resepi. Ok, kali ni nak letak resepi simple lagi. (dah memang selalu masak simple simple je kan saya ni..haha)

BAru-baru ni ada buat SUP KETAM. Actually pertama kali ketam saya masakkan sup. Sebelum ni, ketam asyik la kena dimasak lemak. Teringin punya pasal ditambah dengan nak cepat sebab tak berapa sihat. Jadi, masak yang simple, dah tak larat nak duduk kat dapur lama lama..Pitam! :')

Ok, ni resepi saya.. Saya olah ikut apa yang ada kat rumah. (Sebab sekarang limited nak keluar rumah beli barang, transport takde. :( Nak pos barang boleh la minta poslaju datang rumah pick up, tapi nak beli barang runcit??alangkah bestnya kalau kat melaka ni ada buat delivery barang barang runcit juga...)

Eh..pannjang betul mukadimah. Ok, jom teruskan tengok resepi.


SUP KETAM (utk 2 orang dewasa..tapi saya tiga orang sebab dua orang lagi anak anak yang kecil lagi, so diorang makan sorang seblah je :p)

Bahan bahan:
2 Ekor Ketam
1 labu bawang besar
2 ulas bawng putih
1/2 inci halia
1 batang Cili kering (dibelah 2)
1 biji kiub ayam maggi
Daun Bawang
Lobak Merah
Kentang
Garam secukup rasa

Cara cara:
Campak semua dalam periuk untuk ditumis. Letak air (saya mmg letak air banyak supaya banyak kuah untuk dihirup. :) Letak kentang dan lobak. Dah mendidih, masukkan ketam..daun bawang. Tutup api bila dah masak. ;)
Sedia utk dimakan!

Sekian...tu je dulu ye. Wasaalam.. :)


Sunday, 24 November 2013

Aneesa pegang cicakkkkkk!

2 comments
As salammualaikum wbt.. :)

Bagaimana hujung minggu anda? Moga kalian baik2 juga.. ;)
Lamanya tak update... Takpelah, update mana termampu. Kebetulan anak2 dah tidur keletihan, ada wifi kat rumah ibu mertua ni, sambil update whatsapp customer shaklee saya, sambil quick update blog dari henpon.. :p

Hari ni, kami teman MIL ke pameran ikan hiasan kat MiTC Melaka ni. Ok je.. Takde la menariks sangat utk saya yang tak berapa minat..kikiki. :p tp ok sebenarnya, dapat tengok hidupan laut yg kita tak mampu mak bela kat rumah..(ada yg mampu..tp mahal woo) itu jellyfish, ada berani nak bela kat rumah? Cantik sangat.. Tak sempat snap picture, sebab membawak kakak Aleesya yg khusyuk tgk hidupan2 tu semua dgn diiringi soalan2nya bertubi2. Hahah.. Layankan saje.. :) kanak2 nak membesar mmg banyak persoalan dlm minda mereka utk menjana pengetahuan. 

Eh..jap2. Tajuk entry lain..cerita lain la..hahaha.. Sori2. Tajuk tu letak sebab ni antara gambar yg sempat snap masa kat pameran td. :p
Tengokkkkkk....
Aneesa dengan cicaknyaaa.. Rm800 sekor okehhhh!

Ok, mummy awal2 dah surrender menyentuh makhluk itu! :p aneesa, aleesya memang beriya nak pegang. Lagi satu haiwan sugar glider, merajuk aleesya  nak jugak pegang. Part ni memang serahkan pada daddy untuk melayan sebab mummy dah geli geleman nengoknyaaa..uwaaa..

Anyway, glad to see them happy. :)

Dah, nanti sambung lagi di lain entry. Paste gambar kakak Aleesya pulak. 
Wassalam.. :)

Tuesday, 5 November 2013

Merajuk dapat mungeee.. ;)

1 comments
As salammualaikum wbt.. :)

Nak buat entry ringkas je.. Hati gembira dapat bungaaaa... ;)

Semalam saya yang buat silap kat my hubby.. Pastu mesti la kena marah. Then bila kena marah, sentap jap. Dah majukkkk. :p

Masalahnya..saya yang buat silap, tapi saya yang merajuk.. Then dapat dipujuk n dapat bunga? Ada ke patut? That is why i love my hubby more!hihihi..

Thanks a lot my dear hubby kerana selalu menerima saya seadanya... 
Bunga pun dah semakin mekar.. Semekar cinta kami..ehem2. Terjiwang pula. 


P/s: bunga diletakkan sebagai hiasan di bilik Aleesya, bukan bilik mmy ddy. Berebut bunga dgn mummy..nak jugak katanya..haha. Takpe la Aleesya syg.. ;) amek la...

Monday, 30 September 2013

Aktiviti Pilihan Hujung Minggu - Jogging, Cycling, Picnic

1 comments
As salammualaikum wbt.. :)

Terlalu banyak cerita nak update, tapi tak sempat nak update! Sampai tak tahu nak cerita mana dulu.kikiki.. :p

Takpelah..cerita tentang weekend lepas dulu. Then kita throwback satu2, kenang kisah2 yang dah terlepas nak update.hahaha..

Dah dua kali hujung minggu (Ahad) kami sekeluarga beriadah bersama keluarga MIL. Walau sekarang dah berpindah ke rumah sendiri, tak tinggal lagi di rumah mil..kebanyakkan aktiviti beriadah kami memang join together gether.Rumah MIL 5 minit je dah sampai kalau pecut! :p

LOkasi pilihan #TamanBotanikalMelaka. Sesiapa nak beriadah yang costless, priceless kat Melaka ni boleh la sekali jom.. Kot2 jogging, cycling kita berselisih, nanti hai hai la kan.. :)

Best! Sambil jogging dengar bunyi cengkerik, udara sejuk nyaman..berpeluh dan ringan badan. ;)
Jom layan sikit gambar. Tak snap banyak pun.. sebab leka berjogging kan (kononnya :p)

Kami cycling..tapi ni bukan basikal yg kami bawak.. action nak ambil gambar je ni. :p

Mil, saya, aneesa, aleesya, biras. Basikal ni ada dua..kami bawa yang ni la, sebab ada tempat duduk anak kecil (kat tempat aleesya sedang duduk tu). Penat kayuh naik bukit..masing2 dah tolak beskal! :p

Ni kat taman
Picnic..potluck! :)

Saya bawa sandwich dan buah tembikai.. :)

Last..dah ponat. jom balik! 
Best..in shaa Allah memang akan pergi lagi. Stay healthy, stay fit! :)
Wslm..


Saturday, 3 August 2013

Ucapan hari raya canggih - Bookmark! :)

4 comments
As salammualaikum wbt..

Dulu, asal nak raya je kemain gigih tulis kad raya, pakai posto posto..baru ada feel kan?hihi..
Nampaknya..zaman kad raya semakin pudar. Ramai yang wish hari raya melaui SMS, FB, dan lain2 servis mesej yang free. Kurang sikit feel..tapi, dah tu lah namanya peredaran zaman kan. ;)

Kalau ada yang bagi kad raya pun, tak ramai yang simpan..atau memang akan simpan berzaman dalam kotak. Excited dapat kad raya kejap je. Takpelah..sekurang-kurangnya, ada kad raya.. Saya, takde buat kad raya tahun ni. Wish kat blog je aci tak? hahah.. eleh..bukan ada org baca blog saya ni pun..nak wish kat siapa kan...sadisss... Tapi, kot2 ada yang baca, SELAMAT HARI RAYA YE! Ampun maaf jika ada salah silap.. :)

Ok..berbalik pada tajuk entry. Tahun ni saya dapat ucapan hari raya yang canggih dan kreatif!
Bookmark tau! dari salah seorang blogger yang sweet mweet.. - IntaNBeliaN :)
So, lepas hari raya..takde la terus simpan dalam kotak. Boleh selit dalam buku... Hari2 dok baca buku, tatap wajah lembut ina @intanbelian dan her cutest kids, Alisha & Aqilah. :) habislah..sampai termimpi2 nanti sebab tatap wajah mereka hari2..hihi. 

Terima kasih Ina! Selamat Hari Raya juga buat Ina sekeluarga.. Saya doakan supaya ina sekeluarga sentiasa berbahagia dunia akhirat..amiin.
Walau tak pernah bersua pun, tapi terasa macam ina sahabat saya..hari2 baca kisah ina dan anak2 dalam blog, rasa macam korang sefamili dekat je..kihkih. :) Terima kasih ina sebab kongsikan banyak cerita yang banyak  juga menjadi sumber inspirasi saya.. :) :) :)
Mana tahu, suatu hari kita dapat bersua... Wahh..excitednya kalau dapat jumpa ina.. kalah excited jumpa artiss tau. Macam2 saya nak interview ina nanti..haha. Opps..saya ada hutang ina soalan utk diajukan, tapi saya masih malu nak tanya.. nanti saya buat soalan yg ringkas dan padat eh.. entah bila~ :p

Ok, jom tengok bookmark raya 2013! :)

Oh ya..ada juga hp strap flower yang comel! tq inaaa... :)

Ok..tu je cerita dulu. Nanti saya sambung lagi..sebab, kerana bookmark ina ni, dah ada seorang lagi pembaca tegar blog IntaNBeliaN tauuu ;p

Tunggu story di lain entry..

Wslm.. 

Tuesday, 30 July 2013

Tema 'White House' bertukar

1 comments
Assalammualaikum wbt.. :)

Dah nak raya...rumah pre-impian masih belum siap sepenuhnya. Kalau tengok, macam banyak lagi. Tapi tak apa, ikut plan je. My hubby pun bekerja keras nampaknya dengan my FIL untuk menyiapkan rumah by this raya. :)

Alhamdulillah.. kebanyakkan renovation DIY. Jimat sikit..Kecuali renovation berat kat bahagian dapur dan car poarch. Sebab nak pasang tiles semua tu perlu yang berpengalaman. Wiring, finishing, mengecat..sampailah ke buat pagar gate pun my hubby and my FIL buat sendiri! Saya buat apa?haha..part part deco boleh la. Tapi selagi rumah tak bersih lagi, mmg payah saya nak perah otak ni. Lagipun banyak sangat dikelilingi "interior designer"..pening dan bercelaru nak terima semua pendapat. Nanti, dah duduk rumah pre-impian, baru saya fikirkan dan jalankan projek deco deco secara berperingkat.

Hari ni baru lepas 'hunting' for langsir! hihihi.. lama dah nak cari. Tapi kekangan masa asyik tak sempat nak singgah kat Kamdar atau Nagoya. Nak beli yang dah siap kat Tesco ke, Giant ke, Aeon ke..fuh! fuluss nya perlu banyakkk.. *kesat peluh* 
Jadi, bercita-cita tinggi nak jahit sendiri langsir. *peluh meleleh leleh ni..*haha..nasib baik la hanya langsir Sliding Door dan tingkap master bedroom 3 panel je. Ni pun harap sempatlah, yelaa jahit langsir tak bertauliah. Moga yang jadi nanti betul2 langsir..jgn langsuir sudah! :p


Tema kaler rumah sebelum ni ialah putih..putih..dan putih! Suci dan bersih..
Tapi sebab mengambil kira pendapat interior designer tersayang sayang, maka segala cadangan dipertimbangkan.
Maka, pada asalnya saya nak beli langsir kaler Grey + White dah bertukar pada Cream + Brown.
Tiles car poarch pun brown + light brown. Dapur tiles floor pun dark brown. Cuma table top dapur masih dapat dikekalkan WHITE! Yeayyyyyy :)

Ok..nnt sambung lagi.. nak tolong mil masak berbuka. ;)

Wslm..

Thursday, 25 July 2013

Wean off, 2 tahun?

0 comments
As salammualaikum wbt..

Aneesa sekarang ni, 1 tahun 11 bulan. Kalau ikut kalendar islam, 19 ramadhan ni dah genap 2 tahun. :) dah besar dah Aneesa.. Lama tak update tentang perkembangan Aneesa. Nanti perlu buat entry flashback untuk tengok perkembangan dia sepanjang 2 tahun ni..hihi. Bayar hutang entry tentang Aneesa yang tertangguh. :p

Wean off saya biasa dengar untuk anak2 yang 2 tahun. Ada juga ramai mommies sekarang ni tabah mengharungi breastfeeding journey lebih darin2 tahun, ada yang menyusukan adik kecik dengan kakak/abang serentak. Wah! Mmg tabik springgg..kagum dengan ibu kental. :) 

Saya? Setelah berbincang dengan my hubby, kontrak Aneesa dan us'us nya (cara aneesa sebut susu jadi us'us) mungkin akan ditamatkan dalam masa terdekat ni. Atas sebab2 tertentu. Takde terdesak untuk bercerai susu, tapi slow2. Harap saya dan Aneesa dah betul2 bersedia untuk ini. 

Banyak step2 yang saya dah cuba. Antaranya..Psyco, borak2 sampai dia faham, berlakon sakit saat dia tergigit cik N, letak asam jawa, garam, nescafe.. Nanti saya ceritakan satu persatu mungkin di kemudian entry. Hari ni nak cerita tentang cubaan n keputusan hari ni. Hihihi..

Jadam! Pagi tadi saya letak jadam. Sebenarnya saya tak sampai hati nak letak jadam. Tak nak beri memori tak best saat perpisahan the precious bonding ni. Kalau boleh, biarlah ia menjadi kenangan manis sampai ke akhirnya. :)

Ok, pagi tadi memang saya letak jadam. Tapi, saya tak beri Aneesa menyusu badan dari pagi sampai la petang. Biasanya, paling lama selang 3 jam mesti dia nak menyusu badan. Saya leka kan Aneesa pagi2 dengan macam2 makanan, koko crunch dengan susu, makan mee, nasi dan macam2. Saya pun tak sangka berjaya mengalihkan tumpuan dia nak susu selama ini. Ada juga tanda2 dia nak susu, meragam. Tapi saya cakap elok2 dengan dia tak boleh susu. Pastu cecepat alihkan tumpuan dia. mengamuk kecil tu mmg ada.

Kemudian, cabaran nak tidurkan dia. Mmg mencabar mula2. Saya sangka mmg saya tak sampai hati, dan akan bg jugak dia mengempeng sampai tertidur. Tapi, saya tak terus mengalah. Kuatkan juga hati. Borak2 dengan Aneesa, dia dah besar. Buatkan dia susu dalam botol. Alhamdulillah..Aneesa nampaknya mula minum sikit juga. Biasanya mengamuk terus bila nampak botol. 

Masa tu dah masuk waktu zohor. Tapi saya nak tidurkan Aneesa dulu supaya saya tak terfikir2. Aleesya pun masuk bilik, mengantuk katanya. Jadi, saya dodoi dua2 sekali kakak adik ni. Tepuk2 n zikir. Berapa saat je Aleesya yang dah terlelap. Aneesa masih rancak berborak dengan saya. "Aneesa dah big already. No need us us to sleep dah kan.." saya ulang2 cakap macam tu dengan Aneesa. Saya rasa dia pun sedang bergelut dengan perasaannya menahan nak susu. Huuuu..

Jam dah nak dekat pukul 3, saya masih dodoikan Aneesa, borak2 dengan dia. Takpe lah, saya rasa perlu solat dulu.
"mummy solat kejap ye sayang. Nanti mummy sleep kan Aneesa lagi. Aneesa bubum dulu n close your eyes ok. Nanti mummy come." pesan saya pada Aneesa.

Saya ambil wuduk dan terus solat berdekatan katil. Sedang saya solat, terdengar suara halus Aneesa "big already..big already..big already.." Aneesa ulang ulang ayat tu banyak kali..tiba tiba saya sebak. Saya teruskan solat juga. Suara makin lama makin perlahan..dan tiba tiba senyap. Mungkin dah terlelap Aneesa. Betul2 buat saya sebak terkedu. Tak tau nak bgtau macam mana perasaan tu. 

Habis solat, terus tengok Aneesa. Ya, dia dah terlelap. Bantal empat segi kecil tutup sebahagian muka dia. Pandainya anak mummy tidur sendiri dah..
Terfikir, adakah saat hari ni adalah harinya Aneesa dan mummy tiada lagi precious bonding?

Ok, terus ke dapur bantu MiL masak untuk berbuka.. Kelentung kelentang di dapur. Hihi.. Hampir pukul 4, aneesa dah teriak bangun. Pujuk2 dia, taknak reda. Ambik susu botol, lagi mengamuk teruk. Saya tak sekental mana hati ni. Jadi saya bagi juga. Tetiba teringat jadam saya ada letak pagi tadi. Masih pahit lagi rasanya..orang kata rasa jadam ni kuat betul n lama.

Tapi..Aneesa menyusu dengan semangatnya tanpa mengendahkan rasa jadam ke apa2. Atau dah hilang rasa pahit tu???

So, gagal untuk cubaan hari ni. Hihi.. Takde la gagal. Sebab nampak ada kemajuan. Sebelum tidur tu Aneesa berjaya tidur tanpa mengempeng! Tahniah Aneesa! U are such a good girl! Alhamdulillah...
Ok..nanti cerita lagi. Buat masa ni, saya juga sedang toilet train Aneesa. Saya akan ceritakan kemudian, in shaa Allah. :)
Submarine.. Sekadar gambar hiasan utk latest picture Aneesa at 1year 11months. :)

Sunday, 21 July 2013

Oh..artis!

1 comments
As salammualaikum.. :)

Dua hari lepas, saya rushing nak pergi jumpa kawan. Then, singgahlah Mydin Ayer Keroh nak beli vitagen sebab Aleesya dah berapa hari minta, tapi saya tak sempat nak beli. Nak topup beberapa groceries juga. 

Time tengah nak ambil troli tu, tetiba nampak ramai pula yang beratur. Ingat ada promosi hebat.hahaha..
Rupanya Lisa Surihani nak datang..meet n greet dgn duta Garnier.. :)

Ohhh..takde la kisah sangat. Walaupun mmg suka tengok Puan Lisa Surihani, tak pernah pun mengharapkan akan berjumpa dgn dia.. (ececehh..dulu2 zaman muda pernah gak masuk contest lip ice konon2 nak hi-tea dgn Lisa Surihani tu..hahah. Berangan je kan konon dapat jumpa! :p) lagipun, tak sanggup nak serbu dengan hangkut anak2 kanan kiri dgn gendong lagi. 

So, time ni dpt tgk live dari jauh je la kononnya...kikiki. Tengah tengok barang, Lisa pun sampai..

Sempat la snap tapi tak nampak muka.hahah.. Aleesya cakap.. "Mummy, sape tu kakak cantik yang tak pakai tudung tu? Macam dalam telivisyen tu je.."
Haha..aleesya pun tau rupanya.. Saya pun ye la, layan aleesya borak2. Tak habis2 dia ulang 'kakak cantik tak pakai tudung' dgn suara yg kuat sambil makan choki2 time puasa ni..hikhik. "psst..aleesya, jgn la cakap kuat2 tak pakai tudung tu. Ckp aunty cantik je.."hihihi..kebetulan kat cashier.. Kakak cashier tu pun tak pakai tudung..nasib lerr.. :p maaf ye..anak saya mmg berterus terang. 

"mummy..aleesya pun nak take picture dgn kakak cantik tak pakai tudung tu.."
Alamak! Aleesya dah request sbb nampak semua org gi ambil gambar. Adoyaiii..dengan ramai orang, dengan mummy muka baju tudung semua selebet. Uwarrrgghh... Takpe..takpe. Kerana anakku..

Kebetulan lepas bayar, org beratur nak autograf dah sangat susut. Tinggal bape ketul je..mungkin sbb rezeki Aleesya nak ambil gambar. Jadi, mummy pun pasrah gi ambil gambar dengan tak sememeh je rasa..dgn langsung tak pakai apa bedak pun...*kalau tau, i touch up tau sebelum kuar hari ni.. :p


Tapiiii...aleesya dah depan mata dgn lisa, mula lah dia maluuuu...aisehhh..aleesya ni. Takkan nak patah balik kan. Tangkap je la gambar..


Ok dah..tak nak tengok gambar ni lama2. Nangis tau tengok. Uwaaaa...Betapa contranyer diriku bila ambil gambar dengan orang cantikkk! *pasrah...
Subahanallah..Lisa Surihani mmg cantik :)

Ok, tak boleh lama nak tatap wajah cantik..sebab lepas tu saya rushing nak pergi poslaju, hantar barang Shaklee.. Takmo lewat2 sebab nak balik tolong MiL siapkan juadah berbuka puasa. :)

Wslm..








Wednesday, 17 July 2013

Bilik Tidur Kanak-kanak Gegurl - Pink! :)

0 comments
As salammualaikum..

Nak update tentang rumah pre-impian saya.. Maaflah, mungkin dalam sebulan dua post entry asyik berkisar rumah ni (ni pun control nak publish..control menunjukkan saya excited!haha.. :p)

Seperti yang telah mummy daddy janjikan pada anak dara kami, Aleesya dan Aneesa.. Bilik girl, kaler pink. Mmg Aleesya yang request nak kaler pink. Dua hari lepas, my hubby baru mengecat bilik aleesya ni.

Malam kelmarin, pergi tengok rumah. Sempat la snap gambar ni. 

Ok tak warna ni? Hihi.. Alhamdulillah..Aleesya love it! :)
Mula mula saya mmg nak buat feature wall.. Tapi my hubby kata sayanglah cat warna pink ni kalau tak pakai habiskan, ni cat baik..cat je lah keseluruhan ruang warna pink ye.. Iyerlah sayang..nnt kalau rasa dah muak dengan kaler pink ni, saya adjust letak feature wall. Bagi nafas baru bilik anak dara ni di masa akan datang..in shaa Allah.. :)

Haha..tingkap melopong. Renovation masih banyak. Anggaran untuk di diami sebelum raya macam semakin samar2..hikhik. Takpe lah, my hubby kata kalau nak renovation, kena bekorban buat betul2 sempurna. Nanti kalau dah duduk baru nak renovate, bergelumang dengan habuk, debu, bising dan kucar kacir semua barang. Baiklah sayangku! :)

Banyak rasa nak update. Tapi saya lagi rancak baca blog korang dari menaip blog sendiri.. Huwaaa..saya dah addicted dengan blog yang buat susun atur (organizing) ni. Heyy..korang punya rumah sangat cantik dan kemas. Nak macam tu jugaaaa.. Anda sebahagian dari sumber ilham saya nak deco rumah suatu hari nanti. :) tungguuu..

Doakan urusan rumah saya dipermudahkan dan tiada apa2 masalah ye..moga cepat saya dan family dapat duduk rumah pre-impian kami..amiin. 

Wednesday, 10 July 2013

Selamat hari lahir suamiku syggg.. :)

0 comments
As salammualaikum..

Semalam 9 Julai hari lahir my hubby yang ke-30. Kali ni, tak dapat nak sambut betul2, makan luar ke, atau buat special kek. Bajet nak diperuntukkan utk bahagian yang lebih memerlukan, belanja harian dan persiapan rumah pre-impian kami, in shaa Allah.

Tapi, saya dan anak2 tetap nak buat sesuatu sebagai moment yg boleh diingati dan sebagai tanda dihargai penuh kasih syg..hihi.

Apa plan simple saya?
- Triffle
- aiskrim goreng
- handmade wishes card

Elehhh...tu je ke? Uhuk..uhuk. (-_-')
Ye la..tu je yang mampu buat setakat ni. Lagipun hari ni dah start puasa kan. Nak makan luar malam tadi macam ak sesuai sebab nak pergi tarawih. Jadi, perlu dulukan yang lebih penting semoga kita semua diredhai Allah, in shaa Allah.

Ok..jom tengok gambar antara proses persiapan.

Ok..tu je. Walau nampak simple, gigih juga saya nak menyiapkan dalam masa yang singkat. Sebab tengahari tu kelam kabut nak jumpa customer COD barang Shaklee, pastu terus beli barang, balik ambil Aleesya dan Aniq sekolah tadika, then balik runah siapkan makannan tengahari anak2, pastu baru terhegeh2 nak prepare triffle dan aiskrim goreng dengan 'bantuan' princess2 saya ni..fuh..fuh.. *kesat peluh*

Pastu dah siap part makanan, siapkan wishes card.. Mmg costless.haha.. Guna barang2 yg mmg dah ada kat rumah. Water colour Aleesya, marker..siap!
Then tidurkan anak, baru saya pun dapat rehat sikit.. zZz..

My hubby balik petang masa tak menentu. So kelam kabut juga baru nak goreng aiskrim tu, nak nyala lilin bagai..haha. Sampai lupa sesi penyampaian wishes frame tu.hihi.. 

"selamat hari lahir suamiku...moga sayang panjang umur, sihat sejahtera, dilindungi dan dirahmati Allah, berjaya dengan cemerlang dunia akhirat..moga kasih sayang kita sekeluarga berkekalan hingga ke syurga..amiiin"

P/s: selamat berpuasa kepada semua muslimin muslimat.. Maaf atas segala kekhilafan. Moga ramadhan memberi segala kebaikkan dan manfaat, in dhaa Allah. 

Monday, 8 July 2013

White house..

3 comments
As salammualaikum w.b.t..

Saya sedang berada di rumah pre-impian kami ni..tengok progress sikit renovation. In shaa Allah awal raya dah boleh duduklah kata my hubby. Kalau ada rezeki, dapat duduk sebelum raya pun lagi seronok..beraya di rumah sendiri kan. Walau selapang lapang, belum lengkap meriah, yang penting selesa..

Proses yang sedang berlangsung ialah mengecat. Baru lapisan pertama rasanya..ye lah, sebelum ni banyak sangat 'seni dinding' hasil tangan anak2 penyewa lama..hikhik. :p

Saya letak satu gambar la ye..bilik utama yg comel.. Sesuci lebaran. Masih putih.. :)


Ok, nnt update lagi.. :) dah mlm, nak balik tidurkan anak2.
Wslm.. 

Sunday, 7 July 2013

Birthday Party Anak Susuan

1 comments
As salammualaikum..

Malam tadi malam minggu..anda buat apa? Mesti masing2 bz spend time dgn famili tercinta kan? :)

Kami ada buat sikit majlis di rumah mil ni. Majlis harijadi Syaurah (cousin Aleesya & Aneesa yang sebaya dengan Aneesa). Syaurah ni lahir awal 3 minggu je. Dulu saya pernah cerita tentang Syaurah, anak susuan saya.. :) 

Syaurah lahir 26/7. Tapi buat awal sebab tarikhnya masih jatuh pada hari puasa. Ye lah, tahun lepas semasa harijadi tahun pertama pun bulan puasa. Mmg takde sambut pun.just tumpang kek sekali dengan Aneesa, sebab birthday Aneesa tahun lepas jatuh pada malam raya dah. Tu pun mmg takde sambut, just potong kek. ;) so, kali ni buat lebih meriah sikit la. Jom layan gambar sikit.. (belum sempat nak upload gambar dslr my hubby, nnt senang saya sorting n upload lagi) ni kira  teaser tak teaser sangat la..haha. 

Selamat Hari Lahir Syaurah! Moga jadi anak yang solehah, taat perintah Allah, taat ibu bapa, bijak dan berjaya dengan cemerlang dunia akhirat ye sayang... :)


Hari ni 7/7, ulangahun perkahwinan ibu dan ayah mertua saya. Sekalikan majlis berlangsung malam tadi. Still romantik..masih terserlah kasih sayang yang kuat. :) semoga berkekalan hingga ke jannah. Amiiinn..


Haa..my hubby (dari kiri) dengan mak biras, dan biras saya (suami kakak ipar). Sambut belated birthday, dan upcoming birthday my hubby juga.. Oh ye, birthday my hubby 9/7. Nak bagi apa ye??still no idea n tak berkesempatan nak cari. Takyah la syg yeee..sbb hari yg bukan hari jadi pun selalu saya buat suprise belikan hadiah kan..kan..?hikhik. :p

Tara....barney and friends and us! :)

Ok, lain kali saya bersiaran lagi, untuk bercerita lagi..dan lagi.hihi.. In shaa Allah. :)

Saturday, 6 July 2013

Rumahku pre-syurga ku..

0 comments
As salammualaikum w.b.t..

Lama tak bersiaran di sini. Kekangan waktu dan keadaan kesihatan yang kurang baik sejak jerebu ni buat saya jarang online. Blogwalking rajin..hari2 mesti terasa juga nak baca blog kawan2 ni. Tapi nak tinggal komen n jejak tu kadang dah tak sempat, sebab mengejar masa (baca blog curi2 masa, guna phone je..tak sempat nak buka pc bagai - sambil menyusukan anak ke, nak tidurkan anak ke, malam2 sblm nak tdo ke, atau pagi2 buta terjaga tak boleh tido balik lepas tahajud (kalau gigih)hihi..) 

Pejam celik dah hampir 8 bulan saya menetap dengan keluarga mertua di Melaka. Tidak berlaku seperti apa yang dirancang semasa kami berbuat keputusan berpindah dari Shah Alam ke Melaka dulu. Memang banyak perubahan dari kehidupan yang dulu di Shah Alam. Kadang kala rindu juga rumah hijau comelku di Shah Alam tu. Dah pun jadi homestay.. (sesiapa berminat nak homestay kat Shah Alam, Seksyen 7, boleh call saya 017-2269327
Itulah.. Corak kehidupan. Begini aturan hidup kami sekluarga. Ada yg seronoknya juga tinggal dengan keluarga mertua.. Aleesya pun hari2 ada kazen bermain. Kalau tak.. dulu, main dengan adiknya Aneesa je la.. :)

Oh..macam panjang pula entry. Tajuk lain..tapi bila start menaip macam2 pula. :p

Ok..sebenarnya nak cerita tentang rumah tadi. Sejak lepas kahwin, saya dan suami berdikari tinggal di Shah Alam. Keluarga terdekat tiada di sana.. Semua di Melaka dan Muar..kecuali kak long saya pun merantau di Perak mengikut suami.  
Jadi..saya dah terbiasa uruskan keluarga saya sendiri, bila pindah ke rumah mertua ni, saya macam terkejut kejutzz..haha. Selain ibu bapa mertua, Kat rumah keluarga mertua juga ada keluarga kakak ipar (kakak my hubby - jadi saya perlu pakai tudung 24hrs sbb ada biras lelaki, nak baring golek2 kat sofa pun no no no ye..hikhik).. So, memang keluarga besar di rumah mil ni. Mmg meriah lah. Dan semua mmg baik2 belaka.. Alhamdulillah.. :)

"Janganlah kita berada di dunia yang sempit, tapi biarlah kita berada di gua yang luas.."

Walaupun di rumah mil ni tiada masalah, saya lebih selesa berdikari tinggal di rumah sendiri. Dah berkali juga cari rumah untuk disewa, tapi masih belum berjaya..yang berjaya pun my hubby tak setuju pula atas sebab2 tertentu. Bila nak beli rumah, pelbagai dugaan kami hadapi.. Sampai kami rasa putus asa, dan saya redha je tinggal di rumah mil ni. Alah bisa tegal biasa..dan saya pun memahami yg my hubby sgt selesa di rumah mil. 

Dan..alhamdulillah. Akhirnya pencarian rumah kami dah tamat. Setelah pelbagai dugaan cabaran halangan ditempuhi, rumah pre-impian kami sedang renovate kecil (cat..tambah sikit2.) Rumah kami (in shaa Allah) bukan rumah baru dibina, tapi  rumah kami beli atas orang. Dan ada penyewa tinggal di situ sblm ni. Penyewa ada anak2 kecil ramai. Jadi..paham2 je la dinding2 corak kesenian terlebih..hihi. 

Berangan nak beraya di rumah sendiri..tapi mcm lama je makan mada nak renovate tu. Doakanlah segala urusan rumah pre-impian kami dipermudahkan...aminn.

Maaflah..tak sempat nak tepek gambar dalam entry. Takde gambar rumah yang senonoh sikit nak letak. Nanti kalau saya ada pergi rayau2 tengok progress rumah tu saya update lagi ye.. 

Buat masa ni, rumah pre-impian kami rumah biasa je. Rumah teres 1 tingkat, keluasan sederhana. Rumah impian betul? Uhuk2..tersedak memikirkannya.. Ada rumah pre-impian pun saya sangat bersyukur dah..alhamdulillah.

Nanti saya update lagi ye...
P/s: selain blog kawan2 wajib saya terjah, saya tengah suka sangat tengok blog dekorasi ni.. Terbeliak biji mata tengok rumah chantik kawan2.. Harap2 rumah saya pun cantik juga nanti.. Hihi..tak sabar nak deco jugak ikut kemampuan tapi menarik macam korang! :)

Sunday, 16 June 2013

Taman Rama-Rama dan Reptilia Melaka

1 comments
As salammualaikum w.b.t.. :)

Salam hujung minggu! Korang pergi mana? Apa aktiviti? Saya tak plan pergi mana mana hari ni. Mungkin nak pergi DSM Shaklee kat Bayview Hotel Melaka je pukul 3 nanti. :) Angkut je anak anak, kira macam bawa jalan jalan la tu..hihi. Lagipun semalam dah bawa mereka ke Taman Rama Rama. :)

Ingat tak entri yang lepas yang daya dah janji nak bawa kakak Aleesya ni tengok butterfly and flowers sejak dari cameron lagi. Disebabkan plan kat cAmeron dulu kucar kacir, so mummy and daddy dah janji nak bawa kakak Aleesya ni beramah mesra dengan butterfly kat Melaka je.. ;)

Kakak Aleesya sangatlah seronok! Mula mula dulu, Aleesya memang takut dengan butterfly, sebab Aleesya kata "mummy, face butterfly tu macam tak cantikkk je.."
Hahaha..tergelak jugak sebab setiap kali dia nampak butterfly, dragonfly, dan segala jenis serangga mesti kata macam tu.. :p Saya teringat aleesya start cakap macam tu sejak dia ada tertengok satu episod cerita spongebob tentang butterfly. Time tu spongebob takut butterfly sbb zoom kat face butterfly yang ada sesungut tu. Spongebob takut, aleesya pun takut la.. Adoyai..sungguh terpengaruh dengan kartun. So, saya tiap kali pesan yg insect tu kecil je, yang nice butterfly, dragonfly ni baik..tak gigit. Memang psyco juga la aleesya ni. Lama2 skg ni baru ok. Sempat jugak dia tanya sebelum masuk taman rama rama tu, "butterfly ni nice ye mummy..tak gigit eh?"hihihi.. ;)

Dah masuk dalam, seronok je muka Aleesya. Senyum je dia.. Nak sangat touch butterfly. Alhamdulillah..time tu banyak pula butterfly. Terbang sana sini, hinggap kat kitorang. Adik Aneesa kejap akut, kejap hepi nak tangkap butterfly..hihi. Macam macam kerenah. :)

Jom tengok beberapa gambar yang saya ada snap. Ada banyak lagi gambar dalam henpon daddy, tapi mummy belum gigih nak ambil kat henpon daddy tu. Nanti topup kemudian je la dlm entri ni. :p


Bukan takat rama rama je ada.. Ada crocodile (aneesa suka sangat tengok crocodile sambil nyanyi lagu gingerbread man.. :p), monkey, ikan koi, burung, iguana dan seangkatan dengannya. Kira mcm mini zoo jugak la. 

Ok..nnt sambung lagi..bye.

Wednesday, 12 June 2013

Sawan Stoberi at Cameron Highland :p

1 comments
As salammualaikum w.b.t..

Lama rasanya nak pergi Cameron tak tercapai capai. Bukan apa, best kan sejuk sejuk kat atas nun, segar je banyak pokok-pokok, boleh makan fresh strawberi puas puas, luas saujana mata memandang kehijauan ladang teh..

Saya pernah pergi dua kali ke Cameron. Satu trip masa study ke BOH. Tapi tak gi mana, gi BOH dan balik..huh! Umur masa tu 19 tahun..wakaka. Gambar? ermm..mana nak godek ntah. 
Kali kedua, camping Kesatria Negara UiTM. Yang ni memang selebet je saya, tapi comel. kikiki..takmau kalah jugak :p So, sejuk je dapat time ni..uhuh!

Teringin gak nak dating2 dengan boipren kat Cameron. Tapi apakan daya takde boipren kan..haha. Pastu bila ada suami, ingat nak jugak merasa honeymoon kat cameron, tak dapat gak sebab honeymoon dah di plankan di tempat lain.hihi.. 

Bila ada anak seorang (Aleesya).. belum kesampaian juga nak ke cameron. Sampai lah ada Aneesa..
haaa..baru je dapat ke cameron, pada 12/6/2013. Tu pun last minit lepas konvo my hubby. :)

Kebanyakkan hotel dah full booked. Jadi, kami ambil keputusan ambil Hotel Titiwangsa, CH. Ok la..takde la hotel mewah, tetap selesa. rm188 dengan siap buffet dinner (steamboat, 6pm-10pm), dan buffet breakfast. Cuma....hmm, bab shower bilik air kitorang tak bape nak gembira. Air keluar macam ikut ombak gitu, kejap laju, kejap slow, kejap panas, kejap sejuk..dah la kesejukkan kan?tak nak mandi je rasanya..kikiki :p

Kami sampai ke Hotel dah malam..pukul 9:30 pm macam tu, sebab jem bila dah nak sampai. Urrghhh..memang penat amat. Rupanya jem sebab ada pasar malam kat sana kan. Ramai yang park sesuka hati tepi jalan menghalang perjalanan. Padahal, lepas pasar tu jalan clear je. Takpe..takpe. Menguji kesabaran je tu.hihi.. Sampai 9:30..gedebuk gedebak check in, mandi, siap siap untuk late dinner steamboat kat hotel tu. Nasib baik sempat, pukul 10:00 pm dia tutup. So, lagi 15 minit, memang kami makan laju laju.hihi.. sayur salad kat situ, perghhh! segar sangat! rangup n sedap. makan fresh je..tak sampai hati nak celur dalam sup steamboat sebab sayur die rangup sangat..hihi. :)



Di pagi hari.. Mummy semangat bangun nak pergi ladang strawberi. :D Awal bangun..cuaca sangat sejuk dan nyamannnn...~ :)
Pergi breakfast dulu kat hotel..sedap jugak. Puas hati :) :)

Then, pergi cari ladang stoberi. Tapi, time kami pergi ni, bukan waktu menuai. Stoberi banyak baru kuar putik je.. Kempunan nak petik stoberi sendiri tau.. :( takpe..gambar je la dengan seketul dua stoberi yang masih kat pokok.hihi.. :)








Mummy n kakak Aleesya, macam kena sawan stoberi. Excited woooo... :D Fresh Strawberry, Coklat Strawberry, Ais krim strawberry, dadih strawberry, semua strawberry! Adik Aneesa nak cuci stoberi je sbb nampak mummy cuci macam best. pastu paksa2 suap mummy makan jugak stoberi.. :p
Jom tengok Keek nak layan Stoberiii.... :) *sila tutup sound hot.fm widget kanan atas tu utk suara yg clear kat video keek..(sbb record tak betoi sgt, mic hp tak clear, jadi suara video ni perlahan.. ;p)*




Then, kami tak pergi mana pun lagi.. Sebab daddy tak sihat. Demam sebab kesejukkan. (camne next time nak gi main snow kat oversea ni..sejuk cameron pun dah  tak tahan.hihi...)
Dah janji nak bawak Aleesya pergi tengok butterfly, bird, tea field, flowerssss..belum kesampaian. Entah bila dapat datang Cameron lagi.. in shaa Allah nanti kita pergi lagi yeee.. :p

Hasil dari fresh strawberry..nak resepi? [klik sini]

Friday, 7 June 2013

Aleesya's best activities at rumah Atok

4 comments


As salammualaikum..

(ni usaha taip kali kedua, td tak berjaya upload n terdelete auto sbb line teruk..haih -_-')

Sekarang masih di muar..sepanjang sempena cuti sekolah ni, saya bawa Aleesya dan Aneesa ke rumah atok. My hubby pun sangat la sibuk bekerja. Jadi, saya jadi lone renger kejap lah..hihi. Ni yang bestnya buat bisnes shaklee, kat mana mana saya berada pun bisness running. Ada je order masuk walau saya tak dapat nak promot sangat..alhamdulillah. :)

Cadangnya nak balik melaka dah hari ni. Anak anak dah rindu sangat dengan daddy (eh??ke mummy yang rindu sangat daddy??hahaha)
Actually ni dah kali kedua trip balik ke muar untuk cuti dua minggu ni. Hari ahad lepas dah balik melaka sbb saya ke rumah kawan di melaka untuk share dan menimba ilmu lagi tentang shaklee. Jadi, alang alang tu bawa anak lepas rindu jap dengan daddy. Eh, mummy tak lepas rindu sekali ke??hihihi.. :p

Jadi, cuti sekolah pun dah nak berakhir.. Terpaksa la kita balik melaka sebab aleesya nak pergi skool nanti dah.

Sepanjang kat rumah atok ni, banyak juga aktiviti brilliant aleesya. Ada yang tak sempat nak snap picture. Antara altivitti aleeya, buat bento lunch sendiri. Wah! Really proud of u aleesya. Aneesa pun tak sabar nak serbu food yang nampak yummy tu. Aleesya dah lama minta buat crown untuk dia sama sama dari rumah mil lagi. Tapi tak berkesempatan. Kat rumah atok ni baru free sikit, tapi tak bawa pulak kertas warna2. So, the simplest ever je la. nanti dah ada rumah sendiri kita sambung lagi brilliant activity ye Aleesya..in shaa Allah.

Jom layan gambar yang ada.. :)

P/s: Aneesa nampak semakin ok. Dah mula mesra mesra dengan atok nenek dan paksu, kalau tak sebelum ni takmo langsung kat orang yang dia tak biasa. Nampaknya kena selalu balik Muar la nampaknya. ;)

Resipi: boiled egg, raisin, yogurt, pratha bread, strawbery jam, seaweed, koko cruch. :p


Monday, 3 June 2013

Pelat sebutan bunyi WORD macam spelling terbalik

1 comments
As salammualaikum w.b.t..

Lama tak mengupdate kat blog greenyhouse ni sampai tak tau nak mulakan cerita yang mana dulu. Banyak cerita tertangguh, cerita lama berhabuk, cerita ala ala dah nak lost memory pun ada..haha.
Takpe..takpe. Kali ni kalau tangguh jugak cerita yang ni, memang tak update je.. :p

Ok, AleesyaElvira dah 3yr8mo, AneesaEryna 1yr10mo. :) Alhamdulillah..syukur anak anak membesar depan mata dengan sempurna. Banyak perkembangan tak sempat dicoretkan di sini. Segala yang first time bagi mereka.. "maafkan mummy ye, sebab tak sempat nak upadate buat masa ni.."-ala ala ayat utk anak2ku sayang yang sedang baca blog in the future la..hikhik :p

Kanak kanak kecil memang biasanya pelat kan? Adik Aneesa ni nampaknya seperti lambat sedikit mula bercakap berbanding dengan kakak Aleesya. Tapi, setiap anak anak ni ada keistimewaannya sendiri. :) Aleesya cepat part lain, Aneesa cepat part lain.. Ada beberapa yang sama. Yang nak saya ceritakan sekarang ni, tentang diorang sebut beberapa perkataan yang bunyinya seperti ejaan terbalik! :p

Antara perkataan yang sering digunakan oleh adik Aneesa ialah, SUSU. Tapi adik Aneesa tak sebut SU-SU. Cara sebutannya ialah US-US. Haa..faham ke apa yang saya cuba maksudkan ni? Cuba tengok video yang saya record ni dah upload kat KEEK. (Jom follow @zaimahbakar..hihi)




Dah cuba untuk adik Aneesa sebut betul betul..tapi masih begitu.hihi.. takpe..kakak Aleesya pun dulu ada yang macam ni. (tapi masa tu takde keek lagi, blog pun tara..hihi) Yang masih jelas saya ingat masa kakak Aleesya ialah, word MOON (bulan). Masa kakak Aleesya ala ala sebaya adik Aneesa, dia sebut MOON tu, NOOM. Pun dah diajar ulang ulang berkali kali. tapi lama juga tetap sama. At last bila dapat sebut MOON betul2, saya pun terkejut + happy, sbb macam ia menunjukkan anak mummy dah membesar normal.. (haha..bajet tak normal sangat la. padahal pelat je pun -mommy over cenggini la.. :p kahkah). 
Oh ya,..bukan cakap je ejaan terbalik. Dua beradik ni pakai kasut terbalik kanan kiri, buka buku terbalik atas bawah, pegang barang tangan kiri.. Selalu memang confirm terbalik, bila ditegur baru betulkan. Dulu masa Aleesya baca buku terbalik lama juga. Bila kita betulkan dia terbalikkan semula, kalau tak macam kepalanya yang nak dipusingkan supaya nampak terbalik. Eh? :p

Ok, sambung di lain entry.. Susun atur nak update yang mana pun saya konpius :p

p/s: Adik Aneesa memang nampak lambat sikit mula nak bercakap. Antara ikhtiar yang saya cuba ialah memberi OmegaGuard Shaklee. Alhamdulillah, nampak kesan dia mula nak menyebut words dalam beberapa hari selepas consume. Kalau tak sebelum tu diam je..cuma main2, gelak, nangis. Mungkin ia kebetulan sebab memang proses nak membesar.. Saya cuma ikhtiar, sesungguhnya segala dengan izin Allah jua. :) Dan adik Aneesa nampak lebih alert dari sebelum ni. Syukur Alhamdulillah...
Aleesya & Aneesa pengguna Omegaguard & Mealshake. :) - layari www.healthybeauty.my untuk info lanjut produk Shaklee.

Thursday, 25 April 2013

Cari bekas Juadah Hari Raya?

1 comments
As salammualaikum…

Wahh..cerita Judah hari raya ke? Mentang mentang la raya kurang dari 100 hari lagi.hihi… ;p 
Ok, sebenarnya nak buat entry ringkas untuk Manjawap persoalan seorang pembaca blog yang mengajukan soalan di fanpage saya.. (fanpage ker??awww..tak kuasa nak layan saya yang perasan ni..hakhak :D)

“assalamualaikum saya nk tanya bekas makanan ni beli kt mana? ada penutup tak?”

Bukan taknak reply secara eksklusif di fanpage tu, tapi saya dah try reply tak boleh. Keluar note “Invalid Recepients” Camne tu? Dah delete ke profile fb cik Soo Yun? Siapakah? Err..takpe takpe..straight to the point je la.. Saya jawap kat blog je ok. Mana tau ada juga pembaca entry NI pun nak tanya soalan yang sama, tapi belum sempat nak tanya. Jom tengok jawapan saya.. 


Waalaikumussalam sekali lagi.. Ok, belum tanya mil lagi sebab saya masih di kampung my family di muar. (pheww,,betapa macabre menaip blog di muar..sebab loading memanjang, nak view 1 window dah makan 1 jam..errkkk!) Nanti saya balik Melaka saya tanyakan my mil ok. 

Langkawi! Yer..saya ada pergi langkawi lagi hujung bulan Mac. Sebab nak tengok last last LIMA tu.. Sempat la jugak tengok2 memebeli sikit kat HIG..kikiki. Oh ya..bekas Judah raya macam dalam entry saya (yg cik soo yun tanya tu) pun ada kat sana. Tapi saya tak focus sbb tak carik menda tu. Memang sebiji. Tak sure apa brand dan berapa laaaaa..hukhuk.


Anyway..thanks Soo Yun sbb sudi baca blog saya.. Dan tq juga pada pembaca pembaca blog saya yg lain (ada ke yg berminat baca blog saya ni selain saya sendiri?hahah..)

p/s: belum sempat lagi nak taip entry cerita pergi langkawi n legoland..wah! Nanti senang (plus tenet laju berdesup) saya upload je gambar banyak banyak (dasar malas nak menaip sbb menaip macam siput…sebiji sebiji tekan keyboard.haih!) :p

Wednesday, 3 April 2013

Wordless Wednesday: Lama mencari Cadbury Crunchie

1 comments
As salam..

Akhirnya dapat juga..nikmatnya! alhamdulillah.. :)
Tapi zaman dulu makan ni macam dalam bar bar rasanya..takde lagi eh?huhuu.. :p

Wednesday, 27 March 2013

Sepupu berempat demam serentak..

3 comments
As salammualaikum..

Aleesya, Aneesa, Aniq dan Syaurah demam.. Bila serumah, memang senang menular la. Tapi biasanya takde lah serentak. Berkala gitu..hihi. Tapi kali ni serentak demam empat2 orang.

Ada beberapa perkara rasanya.. Mungkin sebab angin bawa penyakit dah sepoi2 bahasa ke rumah. Tapi, tak tau la..tak nampak kan.

Atau sebab sabtu lepas diorang semua berpesta air kat rumah mil ni. Berendam air lama sangat. Sepupu yang lain pun join kan..memang meriah. Kakak nabiha, abg ammar, abg adil, abg aniq, kakak aleesya, aneesa dan syaurah. Sepupu yg amani je tak join, sbb tak sempat nak datang rumah mil. Dan, nasib baik segala mak dgn bapaknya tak masuk sekali dalam kolam..haruuu.. Haha.

Aleesya deman dikala malam hari..panas badan. Boleh control lagi. Aneesa cuma macam dedar dan selsema sikit. Saya continue bagi mealshake, dan omegaguard shaklee. (boleh tengok kat www.healthybeauty.my) Alhamdulillah, nampak demam tak serius dan dua orang ni nampak aktif. Selain tu, mummy mmg paksa dua beradik ni minumm banyak air.
Aniq dan syaurah, demam panas..kesian. Tapi mama papanya nak bawa kelinik hari ni. Err..saya bukan takmo bawak anak kelinik, tapi selagi boleh nak cuba yg terbaik yang lebih semulajadi. Kalau bagi banyak sgt ubat kelinik, drugs2 gitu..macam tak seronok je. Lagipun, korang mesti lagi tau kan ttg ubat2 ni.
Mungkin nanti saya nak try bagi air kelapa supaya betul2 reda. Aneesa saya letak kunyit je kat batang idung nanti bg surut selsema.

Oh ye..cakap tentang demam serentak ni, tapi berbeza keadaan. Just nak kongsi pendapat. Kakak Aleesya memang imuniti agak rendah dari adiknya, Aneesa. Mungkin sebab aleesya dulu2 sempat full breastfeeding sampai 6 bulan je. Aneesa pula masih breastfeeding sampai sekarang, 1yr6mo. Memang berbeza. Tapi, kira ok la Aleesya ni sekarang lepas saya bagi dia mealshake n omegaguard. Nampak ada perubahan positif. Dulu kalau demam sangat teruk, lama tempohnya dan sangat cepat demam balik dan berjangkit semula. Sekarang nampak ok. Kurang demam daripada sebelum ni..kalau ingat balik moment2 aleesya masa kecil2, mmg ak terkira berapa kali demamnya.kerap sangat2. Sekarang ok dah alhamdulillah.. Tengok sepupu yang lain, demam macam agak teruk. (dah offer diorang utk ambil suplemen aleesya dan aneesa. Mayb masih dalam pertimbangan diorang..)
Dan Aneesa pula, memang nampak ok sangat. The powerful of susu ibu! ;) Menyesal tak dapat full bfeeding aleesya lama2. Sebab time tu kurang ilmu ttg bfeeding dan kawan2 yg bfeeding pun kurang. Jadi, nasihat saya pada kawan2 di luar sana, bfeeding la baby2 anda selagi mampu :)

Apa apapun, doakan mereka semua ni cepat sembuh ya..amiin..

Eh, macam lari sikit topik entry..tittle lain, isi cerita lain. Taram je la..hihi. Ok, nanti sambung lagi. Layan picture cousins berendam pesta air! Cetek jeee..hikhik :p

Thursday, 21 March 2013

Santai tepi pantai..lagi dan lagi

2 comments
Assalamualaikum wbt..

Try update blog pakai henpon nak tengok apa jadi. Saya buta IT, buta gadget (rabun je kot..kihkih) hentam je la labuuu.. :p

Dah pindah kat melaka ni, tak macam bandar. Kalau bandar, nak pergi beriadah asyik gi shopping, playground.. Paling jauh dan tenang pun tasik buatan! ;)
Kat sini memang hari2 nampak sawah padi, boleh pergi tepi pantai (walau tak seindah permandangannya seperti tempat-tempat percutian yang lain..) best juga.

Anak-anak lah yang paling suka kan. Dua hari lepas bawa lagi ke pantai klebang, melaka..alahai, tak sampai 10 minit pun dah sampai. Kalau dah setiap minit Aleesya tuntut nak lepas gian main pasir, takkanlah mummy daddy tak dapat bawakan. (pasir tak sehalus mana, tapi boleh lah dari takda kan.. :p)

Macam biasa jugalah.. Bawa aniq (sepupu Aleesya) sebagai eskot. Memeriahkan suasana dengan Aleesya. Biar ada geng. Aneesa kecik lagi, kalau main dengan Aleesya macam-macam tu je la.

Cerita sikit apa yang terjadi kali ni perfi pantai. Aniq memang paling terkejal (ghairah dan terlebih aktif) baru baru sampai. Lari sana lari sini..tak larat maklang paklang nak bebel dah. Buat kje la aniq oii..yang penting ok. Air surut time tu. jadi pantai sangat landai, nampak lah sisir pantai yang biasanya memang ade air. Aniq pun apa lagi, berlari lari keriangan di situ.. Aleesya memang awal awal mummy daddy pesan, "behave ok, u are a girl rite?" so, dia paham paham je la. Tengok je aniq tu. Last2 syok je aniq dancing terlompat2 tu, kaki dah terpelosok dalam lumpur pasir!!!! Aduhai..sampai lutut jugak lah.. Paklang ni dah kata biar dia bangun sendiri sambil tergelak gelak. Berusaha sedaya upaya jugak la aniq tu meloloskan kakinya. Bila dah datang kat kitorang..mak aiii, busuk dan geli...lumpur hitam dah selaput kaki. "macam mana ni paklanggg..." paklang bantai gelakkk je la. Sampai tersipu sipu aniq.

Dah tu, duk diam diam pasni..main la elok elok. Kitorang soh die duduk letak pasir banyak2 kat kaki..biar pasir tu serap lumpur, lepastu baru buang dari kaki.
Alahai kanak kanak.. Hihi..kesian betul.tapi memang lepas tu, buat pertama kalinya aniq pergi pantai takde lari2 dah. Main pasir elok2 dengan Aleesya.

Letak picture sikit. Time ni lumpur kat kaki aniq dah takda sangat dah. Time hitam legam ada kat henpon hubby, malas nak rembat itu gambar. Cukuplah yang ni buat tatapan.

P/s: Aneesa kalau pergi pantai, tak sah kalau tak termasukkan pasir dalam mulut..aisehh.*pitam* ini budak mmg semua letak lidah nak rasa. Aneesa memang suka keluarkan lidah sejak hari pertama dia lahir.. :p

Saturday, 16 March 2013

Shopping ekspress dengan mummy

0 comments
As salammualaikum.. :)

Isnin minggu lepas, 11/3 harijadi cousin Aleesya. Sebab kenduri kesyukuran agak mengejut gitu, jadi present pun mummy nak cari mengejut jugak la..

Lepas ambil Aleesya skool, terus gi jusco. (eh, saya belum cerita lagi skool Aleesya yang baru di Melaka ni..ye la, lepas pindah sini, tak berapa nak update blog kan..kikiki :p) Kat melaka ni, jarang saya bawa anak anak sendiri keluar, bukan apa, sebab bila duduk di rumah mil, rasa macam lain sikit perasaan nak keluar rumah. Kadang nak gi pos ofis hantar barang pun serba salah. Harung je laa..hikhik.

Ok, taktau nak beli hadiah apa sebenarnya. Kalau boleh nak cari yang bermanfaat, yang memang akan digunakan bukan dibuang buang.. Nak beli buku, cousin Aleesya baru 2 tahun. Mainan? Ala..nanti campak campak rosak (melainkan yang mahal berkualiti, over bajet pulak). Last last asa nak belikan soft toys je. Lagipun dah janji nak belikan soft toys fish untuk Aleesya juga.

Bila settled cari hadiah, nampak sale baju kanak kanak. Biasalah, bila dah jadi mak mak ni, pantang tengok baju untuk anak. Baju sendiri dah tak terbeli. Memang ingat nak cari seluar saya sebab banyak dah longgar. Longgar sebab rasa macam saya makin slim, bukan sebab seluar lama kembang.haha.. Yer2..saya dalam misi untuk menaikkan berat badan, bagi solid balik sebab bahagian perut buncit dah berjaya kempiskan. (ehh..dah tercerita bab lain pulak) ok, sudahnya tak beli pun seluar saya, tapi beli baju untuk Aneesa. Sebab bila shopping dengan anak anak tanpa daddy nya mana nak dapat nak try dalam fitting room bagai kan. Takpelah, lain kali gi beli. Bajet pun dah lari sebab dah beli baju Aneesa.

Sempat layankan anak main kereta masuk duit syiling token kejap. Aleesya minta masuk dalam kids zone, tapi maaflah aleesya, lain kali ye. Kita nak shopping pantas. Kemudian belanja Aleesya dan Aneesa makan ais krim sebab dah janji dengan Aleesya bila dia baik batuk mummy belikan ais krim besarrr... :) tapi bila besar, mummy la tukang perhabiskan aiskrim..hahah :D


Sempat juga beli donut, roti hot dog, dannnnn...cheese cake span ni. Lama saya teringin nak makan tau. Dulu masa kerja kat uitm, ada pakcik tu jual tiap tiap minggu, terbaikkk. Saya memang customer tetap dia la..hihi. Tapi dah tak kerja ni lama la tak beli. Pastu member kata pakcik tu dah tak jual dah (mesti pakcik tak jual sebab customer tetap pakcik ni dah takde kan..sob..sob. Mana mau cari pakcik ni??) okeh..alternatifnya saya selalu beli cheese cake kat tesco tu. tapi bila cari sekarang ni dah takde la. Tak jual lagi agaknya..kenapa??kenapa?? Last, ni belila yang cenonet kat La Boheme tu. Tapi rasanya memang kurang best..tak menusuk kalbu. Tapi boleh la lepaskan gian..hihi. :p

Ok, balut hadiah cousin..hadiah untuk Aleesya mesti ada juga. So, balut je la fish dia tu. ;) kakak customer service yg tukang balut tu layankan je la sebab mmg sah sah tau tu hadiah Aleesya yang berdiri depan mata tunggu hadiahnya dibalut. ;p


Selamat harijadi Amani! Takde gambar snap pulak masa kenduri. :p







Umur berapa nak lancar baca al-fatihah Aleesya?

1 comments
As salammualaikum.. :)

Nak cerita tentang Aleesya. Saya rasa saya perlu perbaiki lagi untuk menjadi ibu yang terbaik. Korang start ajar anak anak mengaji dari umur berapa ye? Saya pernah beli muqadam yang helaiannya daripada plastik tu masa umur dia 2 tahun. Erk..2 tahun memang dia mengaji cara dia la.. Kita sebut, dia ikut..tu pun tak fokus. Beli yang muqadam plastik pun sebab takut dia koyakan. Baru baru ni ada belikan dia set Iqra' tu, yang ada 6 stage bukunya. Sebab orang kata kalau ajar pakai iqra' lagi cepat dia pandai mengaji. Tapi betulah, macam cepat je Aleesya nak ingat a, ba, ta.. Tapi tu lah, maknya ni tak pandai nak garang supaya Aleesya fokus. Ok, nanti cerita lain la bab alif ba ta dan buku Iqra' ni. Nak cerita dulu tentang Aleesya dan hafalan al-fatihah.

Sejak Aleesya kecil, memang dibiasakan dengan bacaan al-fatihah. Mummy daddy lah yang biasa dendangkan al-fatihah. Ketika bangun tidur, naik kereta, sebelum tidur..dan bila bila masa yang teringat lah. Kalau dalam kereta memang biasa bukakan bacaan cd al-quran. Part al-fatihah tu memang ulang banyak kali je. Masa Aleesya 2 tahun, Aleesya ikut bunyi hujung hujung je..kira ok la tu sebab dia pandai ikut turn apa bacaan lepas tu. Anak korang mesti lagi pantas kan. :)

Sekarang Aleesya dah 3 tahun 5 bulan.. Baru sempat nak merakam video dia baca al-fatihah yg penuh. Mana taknya, asal mummy pegang camera, lorat die nak tengok jugak. Padahal belum habis baca dan belum habis record lagi.


Boleh lah..tanpa bantuan dendangan al-fatihah dari CD atau youtube atau suara mummy yang merdu ni, Aleesya mampu baca al-fatihah dengan sendiri. Alhamdulillah.. Tp sebutan memang belum betul betul jelas. Tengok anak orang lain lagi pandai baca dengan lancar kecik2 lagi. Apapun mummy sangat gembira dengan perkembangan positif anak anak mummy daddy. Aneesa yg 1 year 6 months ni pun kalau kakak die baca, aneesa tukang sambung hujung2 je la time ni. :p

Aleesya dan Aneesa menunjukkan perkembangan yang baik..Alhamdulillah. Kesihatan pun nampaknya semakin bagus.. Mummy daddy akan cuba berikan yang terbaik untuk anak anak mummy daddy. :)

Nanti sambung story lagi k.. Terlajak taip pula..ingat nak taip pendek je entry ni.
Ok bai.. Wasaalam.. :)

p/s: Aleesya dan Aneesa bila makan Omegaguard memang nampak banyak yang positif. Nanti senang akan saya ceritakan.. ;) nak tau suplemen yang sesuai untuk kanak-kanak, klik SINI.

Thursday, 7 March 2013

Cubaan tukar earing Aleesya

3 comments
As salammualaikum..

Tindik telinga Aleesya dulu masa Aleesya genap 2 tahun ikut kalendar islam (19 Shawal). Telinga Aleesya sangat alah..lepas tindik tu, 3 minggu tak baik. Berair dan macam nak bernanah (masa tu pakai earing yg tembak tu tak pernah bukak lagi). Kemudian, saya terfikir untuk tukarkan yang emas, mungkin Aleesya tak sesuai pakai selain yang emas dan alah pada earing sedia ada masa tembak lubang tu. 

Saya pun mennyelongkar balik khazanah lama saya..sebab dulu masa saya kecil ada pakai subang rmas yang bulat tu.hahaha..kita nanti jadi subang turun temurun harta pusaka pada Aleesya (padahal subang cenonet je :p) Jadi, bila dah jumpa, tanpa berlengah terus tukarkan earing Aleesya kepada emas..

Alhamdulillah, terus tindik Aleesya ty baik pulih sendirinya. Mungkin betul lah dia alah pada earing trembak sedia ada tu.

Tapi..budak kecil yang pakai earing, sangkut sana sini. Sedar sedar tengok dah takde sebelah. Wuwuuwu.. Mummy yang nangis! :( Ok, beli yang baru sebab nak ganti seblah yg hilang. Mana ade orang jual earing seblah je kan. So, seblah lagi simpan.

Baru baru ni, hilang balik seblah lagi..haishhh! Tak boleh jadi. Jadi saya tekad nak try and error lagi (harap jangan la error) nak tukar earing aleesya gold to silver. Kalau silver hilang pun takde terasa sangat.  Terus gi cari kat scorpion silver tu. sepasang rm14 je. Mungkin ade yang lagi murah, tapi Aleesya berkenan yang ni. Nanti saya upload gambar kemudian.. :p  Dah dekat seminggu Aleesya pakai..Alhamdulillah, nampak takde alah dan elok je. Syukurr.. :)

Ok, baru upload.. :p


P/s: jadi, earing emas tu..mummy la yg pakai. Tu pun atas permintaan daddy!hahah.. Daddy kata "haa..baru la berseri sikit isteri abang.."kah kah..tq sayang.. ;) Saya memang malas sikit nak pakai barang kemas..sbb sayang nak pakai.huhu.. :p

P/s lagi..haha : jom beli ostematrix, bukan sekadar kalsium. Jemput singgah www.healthybeauty.my :)

Nak p/s lagi..kikiki: saya ade kat muar seminggu..bestnyaaa! :)))
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

ONE Family Memories... © 2009 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | Images by Tadpole's Notez | Blog Templates created by Web Hosting Men